Szeged és környéke

2015.11.03. 22:31

Kilenc cég akar főzni a gyerekekre

Szeged - Miközben a szülők zúgolódnak Szegeden a menzakoszt miatt, zajlik a közétkeztetési közbeszerzési pályázat. Kilenc cég is szeretne jövő szeptembertől a városban szolgáltatni, az alpolgármester szerint azonban nem biztos, hogy egy másik cég minőségibb ételt főz majd.

Timár Kriszta

Választhasson az önkormányzat


[namelink name="Tóth Péter"], a Jobbik szegedi szervezetének elnöke elismerését fejezte ki tegnapi sajtótájékoztatóján, hogy a város óvodásainak szülei kiálltak a gyerekek étkeztetésének ügyéért. Mint mondta, eddig arra hivatkoztak a döntéshozók, hogy nincs panasz az ételekre, most viszont már van, így a minisztériumnál pattog a labda, hogy lépjen valamit az ügyben. A párt rendeletmódosítási javaslatában egyébként az szerepel majd, hogy hagyják el a szigorú előírásokat a só- és cukormennyiségről, illetve legyen nagyobb terük az önkormányzatoknak a pályáztatás során, hogy ne csak ár, hanem minőségi elvek alapján is tudjanak dönteni.

– Nem hinném, hogy több mint tíz év után a Suli-Hostnál hirtelen elfelejtettek főzni – mondta [namelink name="Szentgyörgyi Pál"] alpolgármester, miután arról kérdeztük, az elmúlt napok, hetek eseményei nem késztetik-e lépésre a városvezetést. Mint arról beszámoltunk (2015. október 13.: Tiltakoznak a szülők a menzakoszt miatt), október közepén szegedi szülők aláírásgyűjtésbe kezdtek az óvodákban, mert azt tapasztalták, hogy a szeptemberben életbe lépett közétkeztetésirendelet-módosítás után a menzai ételek minősége drasztikusan romlott.


Közel 1500 aláírást hétfőn át is adtak Pék Józsefnek, a Suli-Host Kft. ügyvezető igazgatójának. A cégvezető – ahogyan erről is beszámoltunk (2015. november 3.: 1500 szülő tiltakozik a menzareform ellen) – azt mondta: bár a petíció ellenük irányul, nem ők főznek rosszul, egyszerűen csak betartják a jogszabályokat.

Erre utalt az alpolgármester is, amikor úgy fogalmazott, nem tartja valószínűnek, hogy szeptember óta hirtelen elromlott volna a cég szakembergárdája.


– Azt a visszajelzésekből tudjuk, hogy jelentősen romlott az ételek élvezeti értéke, de ez a jogszabályváltozásnak köszönhető. A városban egy főzőkonyha van, így a cég nem teheti meg, hogy kockáztatva a bezáratást szabálytalanságokat követ el. Azzal dicsekedni pedig, hogy néhány település menzáján továbbra is hagyományos módon főznek, nem biztos, hogy szerencsés, hiszen jó eséllyel nem járnak el szabályosan.


A kialakult helyzettől függetlenül jelenleg zajlik az a közbeszerzési eljárás, amelyben kiválasztják, ki biztosítja a bölcsődék, óvodák, iskolák és kollégiumok számára 2016. szeptember 1-jétől az étkeztetést.

 

Sószórót és cukortartót kértek az ovikba


Tegnap az NGSZ is megkapta a Suli-Hostnak hétfőn átadott panaszlevelet és az aláírásokat. A kísérőlevélben a szülők azt kérték, hogy minden óvodában helyezzék ki a sószórókat és cukortartókat, átmeneti megoldásként ugyanis az is megfelelő lenne, ha az óvónők megsózhatnák, -cukrozhatnák az íztelen ételeket.

– Jelenleg a pályáztatás felfüggesztés alatt áll, mert az egyik jelentkező, mely pályázatával kapcsolatban egyébként az önkormányzatnak problémái voltak, jogorvoslati eljárást kezdeményezett a hatóságnál. Várjuk az ezt megszüntető határozatot, hogy az érdeklődők benyújthassák pályázatukat – mondta el Szentgyörgyi Pál.


– Kilenc cég vette ki a pályázatunkat: öt budapesti, egy budakalászi, egy albertirsai, egy szegedi és egy sándorfalvi telephelyű. Hogy mindannyian pályáznak-e majd, még nem lehet tudni. Előírás, hogy mindegyiknek legalább 2 milliárd forintos éves forgalmat kell bonyolítania, hiszen egy 14 ezer fős konyha fenntartásáról beszélünk. Egy év alatt 238 ezer adag reggelit, 2,7 millió adag tízórait, 2,5 millió adag ebédet, 1,9 millió adag uzsonnát és 75 ezer adag meleg vacsorát kell majd előállítania, emellett pedig 14 ezer adag diétás reggelit, illetve 86-86 ezer adag diétás tízórait, ebédet és uzsonnát – ismertette az alpolgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!