Szeged és környéke

2009.08.21. 19:42

Könyvajánló: Kuty Kurutty és a varázsvödör

Havonta jelentkező sorozatunkban a szegedi Somogyi-könyvtár kínálatából szemezgetünk egy-egy újdonságot. Ez alkalommal a gyerekeknek ajánlunk olvasnivalót.

Munkatársunktól

Hányszor halljuk gyermek és felnőtt szájából egyaránt: „Jaj, de édes, úgy megsimogatnám!" vagy „Fúúúj, de ronda, irtózom tőle!". Szegény pókok, bogarak, kígyók ebből a szempontból különösen hátrányos helyzetben vannak az állatvilág palettáján, hiszen az emberek többsége a „nemszeretem állatok" kategóriájába sorolja ezeket az élőlényeket.

Ezen a magatartáson kíván változtatni a szegedi zoopedagógus-író nemrég megjelent ismeretterjesztő mesekönyve, amely az ásóbéka nemzetségről, illetve nagy tavaszi vándorlásukról szól. A mesehősök (Kuty Kurutty, Béki Gabi, Bölcs Ási) előtt hosszú, veszélyekkel teli út áll a biztonságos életteret jelentő tó partjához, amelyhez egy forgalmas aszfaltúton kell átkelniük. A békák tudják, hogy az ember négykerekű járművei sokkal veszélyesebbek, mint a gólyák és a siklók. Szívük mélyén gondos emberi kezekről ábrándoznak, akik vödrökben átsegítik majd őket az út túloldalára, de még csak reménykedni sem mernek efféle csodában. Netalán mégis megtörténhet a csoda?


A mesekönyvet Vass Ági bájos, színes rajzfigurái teszik még színesebbé, olvasmányosabbá. A kötet a Nemszeretem állatok-sorozat első tagja, amelyet hamarosan újabb tanmesék követnek: Denevér Elemér, Pók Péter és Kígyó Kinga címmel.

Mosonyi Helga könyvtáros

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!