Szeged és környéke

2009.06.16. 20:36

Levetkőztek a kavicsasszonyok

Szeged - Megérkeztek tegnap a szegedi vármúzeum hűs téglafalai közé, és kibújtak a ruhájukból Amerigo Tot asszonyai. A bronzhölgyek duplán a nyilvánosság elé léptek, amikor kiléptek ládájukból, és levetették fóliatakarójukat, mert eddig a bezárt pécsi múzeum rejtette bájaikat.

Dombai Tünde

Azt homály fedi, hogy hányan is láttak napvilágot az eredetileg Tóth Imre néven 100 éve született, és Olaszországba szakadt szobrászművész keze nyomán. Remekműveinek pontos számáról ugyanis vajmi keveset tudni. Az viszont biztos, hogy a múzeumok éjszakáján, szombaton éjjel fél 11-kor három, egyenként 20 kilós teltidomú gráciáról lebben fel a fátyol. És még 22 másik Amerigo Tot-plasztikáról.

A fél méter magas Kavicsasszony-sorozat vaskos domborulatait 37 évesen álmodta bronzba és terrakottába a kalandos életű mester. Legismertebb és legnépszerűbb szobraiban a tökéletes nőiséget örökítette meg a természetes teljességét jelentő kavics formával. Ahogy Amerigo Tot fogalmazta, természet adta szépség a kavics, amelyben ott rejlik a szikla, csupán lecsiszolta az idő.

A tömzsi vénuszok üregesek, mindössze 20 kilót nyomnak. Fotó: Segesvári Csaba

A tömzsi vénuszok üregesek, mindössze 20 kilót nyomnak.
Fotó: Segesvári Csaba

Asszonyai zárt burokba húzzák össze magukat; szégyenlősen kulcsolják lábukat, összefonják karjukat. Hogy igaz legyen: a valódi kincs rejtve marad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!