Szeged és környéke

2008.08.05. 22:55

Listával járják a szülők a szegedi tanszerboltokat

Szeged - Tavalyhoz képest nem drágultak jelentősen a tanszerek, ám a hamarosan kezdődő új iskolai tanév így is tízezres kiadásokra készteti a szülőket. A legtöbb kisiskolásnak nem felel meg a legegyszerűbb tanszer: az aktuális rajzfilmek és sorozatok emblémáival ellátott termékekért rágják szüleik fülét.

Kiss Gábor Gergely

Tanácstalan és céltudatos arcok váltották egymást a Printker papír-nagykereskedés polcai között tegnap kora délután. Volt, aki előre elkészített listával, más csak a fejében elgondolt ötletekkel érkezett az üzletbe: a három és fél hét múlva kezdődő új iskolai tanévhez keresték gyermekeiknek a tanszereket.

– Szerintem ugyanannyiba kerül minden, mint tavaly – nézett szét kislánya kitartó kérlelésének közepette a nagykereskedés termékei között Koza Gabriella. A most negyedikbe készülő Petra a High School Musical főszereplőinek képmásával ellátott hátizsákért esedezett. Hiába volt azonban tegnap a legelragadóbb mosoly: az 5500 forintos batyu egyelőre nem került a hátára.

Koza Petra az általános iskolások körében népszerű High School Musical főszereplőit mutató iskolatáskáért esedezett. Fotó: Miskolczi Róbert

Koza Petra az általános iskolások körében népszerű High School Musical főszereplőit mutató iskolatáskáért esedezett. Fotó: Miskolczi Róbert
Annál több tanszert vásárolt harmadikos és hetedikes gyermekének Vér Zsoltné, aki szintén listával érkezett a boltba. Mikor találkoztunk, a legtöbb, papírra írt termék mellett már piros pont jelezte: a tanszer a bevásárlókocsiba került. A négygyermekes családanya úgy számolta, hogy idén 70-80 ezer forint alatt nem ússzák meg a tanévkezdést.

A már említett film szereplői mellett a Hello Kitty emblémája hódít a tanszereken, de olyan korábbi „nagyágyúk" is feltűnnek még a füzeteken és táskákon, mint a Verdák szereplői, Superman vagy Witchék. Utóbbiak azonban már közel sem annyira menők a gyerekek szerint, mint egy-két évvel ezelőtt.

Az emblémás táska a nyerő. Fotó: Miskolczi Róbert

Az emblémás táska a nyerő.
Fotó: Miskolczi Róbert

Az általunk meglátogatott írószerüzletek közül a legolcsóbb árura a Printkerben találtunk: a radír darabjáért mindössze egy forintot számolnak. Ugyanitt találkoztunk a legdrágább holmival is. A márkás iskolatáska 27 ezer forintba kerül, ám nem üresen adják a gyerekhátra: belsejében tornazsák, pénztárca, kulcstartó, töltött tolltartó, ceruzatartó és láthatósági mellény teszi elviselhetőbbé és biztonságosabbá az iskolakezdést.

181 napos lesz a tanév

Szeptember 1-jén mintegy 1,4 millió diák számára ér véget a nyári vakáció, és kezdődik meg a 2008/2009-es tanév. Általános iskolákban 101 ezer, szakközépiskolákban 46 ezer 300, gimnáziumokban 43 ezer 300, szakiskolákban 31 ezer 700, míg speciális szakiskolában 2800 elsős ül be az iskolapadba az új tanévben. Általános iskolákban idén 795 ezer, szakközépiskolákban 239 ezer 336, gimnáziumokban a 197 ezer 811, szakiskolákban 122 ezer, speciális szakiskolákban 9800 diák tanul majd. Az új tanév 181 napból áll.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!