Szeged és környéke

2008.11.03. 20:50

Ma kiderül, ki lesz az USA első embere

Szeged - Ma eldől, ki követi George W. Busht az amerikai elnöki székben. A demokrata Obama vagy a republikánus McCain lehet az USA 44. elnöke. Két Szegeden élő amerikai állampolgárt kérdeztünk arról, ők kit juttatnának be a Fehér Házba.

Kovács Kriszta

Különösen fontos nap a mai, nemcsak az Egyesült Államokban, hanem szinte az egész világon: ma kiderül, hogy ki költözhet be ifjabb George Bush nyolcéves elnöksége után a washingtoni Fehér Házba. Az elnöki székért a 47 éves demokratapárti Barack Obama és a 72 éves republikánus John McCain verseng. Két Szegeden élő amerikai állampolgárt faggattunk: ők kit tennének hazájuk első emberévé.

– Obamára voksoltam, pár héttel ezelőtt küldtem el a szavazatomat – mondta az Oregon államból származó Don Peckham, aki a szegedi egyetem angoltanár-képző tanszékén tanít. Szerinte az afroamerikai elnökjelöltnek jó esélyei vannak a választáson. Az, hogy fekete, érdekesebbé teszi a személyét, de úgy gondolja, nem számít a bőrszín.

– Amerika most nagyon nehéz helyzetben van. A gazdasági válság miatt feszültek az emberek, emellett sokaknak elege van az iraki háborúból. Obama nem háborúpárti, fiatal és dinamikus – többek között ezért szimpatikus. Jót tenne a frissítés, mert szerintem az elmúlt nyolc évben elvesztette az USA azt a „varázsát", amiért érdekes és különleges volt – tette hozzá Don.

Hasonló véleményen van a floridai Timothy Frey is. A fiatalember 11 éve él Magyarországon, 3 éve Szegeden. A Madách Imre Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában és a szegedi egyetem orvoskarán tanít angolt.

Timothy izgatottan figyeli az elnökválasztásról szóló híreket: reméli, hogy Obama lesz a győztes. Fotó: Frank Yvette

Timothy izgatottan figyeli az elnökválasztásról szóló híreket: reméli, hogy Obama lesz a győztes. Fotó: Frank Yvette
– Szerintem azok, akik Európában laknak, inkább Obamát támogatják. Ő liberálisabb, háború- és fegyverellenes. Szerintem nem McCain konzervatív vonalára van szüksége az Egyesült Államoknak, hanem újításra, frissítésre, vagyis Obamára – mosolygott Timothy.

A Magyarországon élő amerikai állampolgárok levélben szavazhattak: postán kapták meg és küldhették vissza szavazócédulájukat a saját államukba.

Hazánkban több mint kétezer amerikai állampolgár él. A szegediek azt mondták, hogy a megyeszékhelyen talán négyen-öten vannak. Hozzátették: mivel Európában élnek, ők is csak a híradásokból értesülnek, éppen hol tart a jelöltek népszerűsége. Nem vettek részt személyesen egy kampányrendezvényen sem, Obama dinamizmusa azonban a képernyőn keresztül is érezhető. A fiatal jelöltnek több pénze is volt a kampányra, több energiát tudott a finisben a bizonytalanok meggyőzésére fordítani.

Arra a kérdésre, hogy ha nem az USA-ban élnek, miért tartják fontosnak a szavazást, Don és Timothy ugyanazt válaszolta: mint az amerikaiak általában, ők is büszkék arra, hogy az USA polgárai, és bár több mint tíz éve élnek Magyarországon, a szívükben mindig amerikaiak maradnak.

Európai közvélemény

A Medián felmérése szerint a magyarok többsége Obama-párti: a megkérdezettek 48 százaléka választaná a színes bőrű jelöltet, csak 19 százalék a háborús veterán McCaint. 33 százalék nem tudott választani. A franciáknál 78 százalékos Obama támogatottsága, a németek 72, a spanyolok 68, az olaszok 66, a britek 48 százaléka szeretné a demokraták győzelmét.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!