Szeged és környéke

2007.11.11. 17:15

Márton-napi tánc és újbor Ópusztaszeren

Ópusztaszer - Népviseletbe öltözött fiúk és leányok ünnepelték vidám mulatsággal az újbor és Szent Márton napját az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. Az újbort még szombaton mutatták be: a kiforrt újbor lopózását, kóstolását, majd a hordók ünnepélyes dugózását a Szent Vince borrend tagjai végeztek el.

Kiss Gábor Gergely

A bortízparancsolatból pedig praktikus ismeretek kerültek napvilágra: a nemes bort például csak tisztán szabad fogyasztani. Ezután a felszalagozott libákat is szabadon eresztették: tegnapra már csak tepertő formájában búslakodtak az asztalon. – Azért vannak itt élők is – mutatott egy vidám legény a néptáncoló lányokra. A hűvös időben legnagyobb sikere a libazsíros-hagymás kenyér mellett a forralt bornak volt: a látogatók üres kézzel nem léphettek ki az emlékpark olvasóköri épületéből.

A csikósoknak, gulyásoknak, juhászoknak és csordapásztoroknak beöltözött fiatalok a táncműsorok közötti szünetet is a borivásra használták fel: ezek után még vidámabban tudták megforgatni a „libákat".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!