Szeged és környéke

2010.10.13. 11:25

Mi nem az otthonszülésért kampányolunk!

Szeged – Geréb Ágnes szabadon bocsájtásáért is tüntettek az otthonszülést elfogadók. Többször hangsúlyozták: nem a kórházak ellen kampányolnak. 22 éves törvényi lemaradást szeretnének rendezni. Otthonszülés=felelőtlenség? Tőlünk nyugatra mindenki "agyament", hogy engedi és megfelelően szabályozza? Tények és vélemények az otthonszülésről.

Segesvári Csaba

– Törvény nem tiltja az otthonszülést – kezdte a beszélgetést Kovács Anita Anna, aki a vasárnapi megmozdulást szervezte. A háromgyermekes édesanya szerint semmi sem kötelezi az anyát, hogy kórházban szüljön, de a kórházon kívüli világrahozatalt sem szabályozza. – Szülhetsz otthon, de nincs ami rendelkezne arról, ki és hogyan, illetve mikor segíthet a babánál. A gyakorlatban ez azt jelenti, vajúdhat az anyuka, de senki sem „foghatja" a kezét – magyarázta Anna a törvényalkotók késlekedésének eredményét. Kiderült: Geréb Ágnes és bábatársai több tervezetet is a jogalkotók elé tártak, ám sem Horváth Ágnes minisztersége alatt, sem utána nem történt érdemi változás. – A bábák szövetsége tervezetét hozzáértő emberek írták, olyanok, akik vezettek már otthonszülést. Ezt a szülész-nőgyógyász társaság megvétózta, majd saját, teljesíthetetlen kitételeket tartalmazó javaslatukat adták be. Az akkori – később sem elfogadott – törvény kicsit visszásnak hathat: csak tiltásokat tartalmazott. Meghatározta volna, a szülő nő, a baba leendő súlyát – csak, hogy pár elemet kiemeljünk. – Nem erre volt szükségünk. A bábák is tudják, kinek nem engedhetik, hogy otthonában hozza a világra babáját – senkit sem sodornának veszélybe – magyarázta Kovács Anita Anna.



Az otthonszülés veszélyei és jogi helyzete Az otthon szülés más fejlett országokban is csak a népesség elenyésző kisebbségének választása.
• Európában és az Egyesült Államokban az arány 1-2% körül mozog, az egyedüli kivétel Hollandia, ahol a nők 30%-a otthon szül. (Hollandiában a társadalombiztosítás egészséges terhességnél az otthon szülést támogatja, de a 70-es évek 50%-ához képest az otthon szülések aránya náluk is csökkent az elmúlt évtizedekben.)
• A XX. században az urbanizáció hatására az otthonszülések száma csökkent:
- USA 6%
- Hollandia 30%
- Dánia 80%
- Magyarország 0.5-1%
• Egészségügyi törvény nem tiltja
• A jelenleg vonatkozó jogszabály /33/1992. (XII.23.) NM/ „a gondozást végzı orvos által elrendelendő a terminusközeli magzat felügyelete. Ezt az „otthonszülők" nem veszik igénybe, ezzel veszélyeztetve magzatukat.
• Nem az otthonszülés propagálása, hanem a kórházi körülmények otthonosabbá tétele a cél.

Dr. Németh Gábor Egyetemi docens, SZTE, Szülészeti és Nıgyógyászati Klinika, Szeged prezentzációja alapján

Az otthonszülést egyfajta tudatlanság övezi – talán a szabályozatlansága miatt. Próbáltam megfejteni, miért szeretnének a nők otthon szülni? – Mi szól mellette és ellene? – tettem fel a kézenfekvő kérdést, amit Anna finoman, de határozottan elhárított. Tanácsolta, menjek, és beszélgessek másokkal, bőven találok olyan kismamát aki kórházon kívül hozta csöppségét a világra. Annyit még hozzátett: – Tessék felnőttnek tekinteni a magyar nőket! Hagyjuk, hogy eldönthessék: otthon vagy kórházban szeretnének szülni. Egyikünk sem kampányolt az otthonszülés mellett és nem is fog! Anna elárulta: két babáját vesztette el kórházban, ennek ellenére a szüléssel kapcsolatban nincsenek negatív tapasztalatai. A negyvenes éveiben járó szegedi nő ötször szült, nagyobbik lánya immár 15 éves.

Férfiként nehéz bármelyik oldal mellett állást foglalni, de bevallom, nem tiltanám a feleségemnek, ha otthon szeretne szülni. Régi ismerőssel futottam össze – dúlaként segédkezik szüléseknél. A dúla laikus segítő, aki lelki, érzelmi támogatást nyújt és a végső pillanatokig az anya mellett marad. Az otthonszülésről megtudtam: a szakmai felügyeletről a bába gondoskodik, a dúla masszírozással, teljes odafigyelésével, gondoskodásával segíti a kismamát. A csendes demonstrációra várva megtudtam: a kórházban sokszor rutinszerűen végeznek felesleges beavatkozásokat a kismamákon – burkot repesztenek, gátat metszenek, illetve gyógyszeresen gyorsítják a folyamatot. Az otthonszülők tudják, hogy a szülés egy természetes élettani folyamat, amelynek a háborítatlanságát szerintük a kórházakban sokszor nem tisztelik, és ezzel árthatnak az anyáknak és babáiknak.

Egy kép az otthon született babáról.

Egy kép az otthon született babáról.

Orvosok a Szabad és Biztonságos Születésért nyilatkozata
az otthonszülésről

• Az Orvosok a Szabad és Biztonságos Születésért és a szüléssel/születéssel
kapcsolatban hasonlóan gondolkodó orvosok mély megbotránkozással hallgatják és olvassák azokat a médiában megjelenő híradásokat, amelyek az Alma utcai Napvilág Születésházban történtekkel és dr. Geréb Ágnes előzetes letartóztatásával foglalkoznak.(...) • Egyetértünk a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) állásfoglalásának azon kitételével, miszerint a szülőnőnek joga van megválasztani szülése helyszínét. (...) • A szenzációra éhes médiában azonban eltorzított arányban lehet hallani az otthonszülés során kialakult
szövődményekről. Ezek nyilvánosság előtti kitárgyalása – szemben a kórházi belső jelentésekkel, amelyek publicitást nem kap(hat)nak – pedig nemcsak etikátlan és jogtalan, de félrevezető is, mert azt a téves benyomást alakítja ki, mintha az otthonszülés során gyakrabban fordulnának elő problémák. (...)

A nyilatkozat többi része itt!

Amíg a gátmetszés és burokrepesztés okozta sokkot próbáltam feldolgozni, újabb anyukák kapcsolódtak be a beszélgetésbe. – A berlini barátaink közül egyesek otthon szülnek, mások szülőotthonokban hozzák világra gyermeküket. Csak az ex-szocialista országokban divat a kórházba terelni a várandósokat – mesélte Krasznai Zoltán, aki egy viccel is a kórház ellen „tiltakozott". – Hol születtél? Kórházban. Miért, beteg voltál? – élcelődött a kórház eredeti jelentésén. Hozzátette: aki az intézményi biztonságot választja, jól dönt. Ám senkinek sem lehet ezt kötelezővé tenni. A múltat és környezetünket elemezve arra a következtetésre jutottunk: kevés élőlény szül kórházban. A szülészeti törvény kimondja, hogy császármetszést az anya kérésére, egészségügyi indok nélkül tilos végezni. Mégis köztudott, hogy jó pénzért kés alá fekszenek a várandós kismamák. Még olyan is akad, aki kérkedik azzal, hogy ő nem bírja a fájdalmat, és komoly összeget fizetett egy császármetszésért. A császározás, mint minden műtét, életveszélyes dolog. Anyára, magzatra nézve nagyon sok szövődménnyel járhat, akár halállal is. – Róluk nem kellene beszélni? Csakhogy ezt lefedi az orvosi törvénykezés, valami jó kis indokot rányomunk a kórlapra és ki is játszottuk a törvényt – vetette közbe egy anyuka.

Az otthonszülés veszélyeiről is szót kell ejtenünk. Kiderült: a hivatalok önkényesen, nem anyakönyvezik a kórházon kívül világra jötteket – kivéve azokat, akit eldob az anyja, vagy inkubátorba helyez. – Több gyermekünket csak ügyvéd segítségével tudtunk anyakönyveztetni. A hivatal dolgozóit felháborította az otthonszülés és így „álltak bosszút" – osztotta meg velem a jogalkalmazók furcsa hozzáállásának egy esetét Krasznai Zoltán. A kórház-otthon közötti ellentétek közben a nőgyógyász lobbi is szóba került. Beszélgetőtársam szerint óriási pénztől esnének el a zsebre, hálapénzre dolgozó szülészek – talán az ő kezük is mocskos, amiért a törvény még nem készült el.

Otthonszülés, megfelelő feltételek mellett lehet veszélytelen lehet.

Otthonszülés, megfelelő feltételek mellett lehet veszélytelen lehet.
Fotó: http://homesweethomebirth.com/homebirth.htm

A vasárnapi megmozduláson felcsendült Palya Bea: Szülésdal című száma. Közben az édesanyák meséltek, ki, miért választotta az otthonszülést. A dalszöveget figyelve – „Megkérdeztem a doktor urat, Ha elhatározom magamat, Mit kell tenni, hogy kell szülni, Hogy kell a szülőszékbe ülni. Mit kell tenni, hogy kell szülni, Hogy is kell a szülőszékbe ülni. (...)" – azon gondolkodtam, hogyan jutottunk el a kórházi szülésig. „Nem székben, hanem ágyba’ szülünk, A gyors lefolyásér’, mi jó sokat teszünk, És azért is, hogy ne fájjon, S jól átvágjuk azt ami gátol. És azért is, hogy sehol se fájjon, S jól átvágjuk azt ami gátol. (..)" – énekli a népszerű énekes, majd felteszi a költőinek is nevezhető kérdést: „Így kell szülni, úgy kell szülni, A doktor úr honnan tudja, hogy kell szülni?"


szólj hozzá: Palya Bea - Szülésdal
Tényleg, egy férfi orvos, honnan tudja, hogy kell szülni? Mikor élte át? – ezek a kérdések tódultak fejembe. Végiggondolva az otthonszülés körüli „boszorkányüldözést" arra a megállapításra jutottam: a felnőtt nőnek engedni kell, hogy eldönthesse, otthon, vagy kórházban kíván szülni. És ami még elgondolkodtató: a sajtó felelőtlennek állítja be az otthonszülőket. Arról kevesen beszélnek, hány és hány gyermek halt meg kórházi körülmények között. A civilizált világban az otthonszülés törvényileg szabályozott, bár (Hollandiát leszámítva) kevesen választják. Érdemes lenne a statisztikákat megvizsgálni: vajon otthonszüléseknél több a komplikáció? Hány és hány orvos indítotja meg a szülést, mert épp síelni készül? (persze csak, ha van ilyen) Súlyos szavak ezek, de ha példákat akarunk kiragadni érdemes mindkét oldalról a szélsőségekkel kezdeni. Ugyanis a hírek ma még nem arról szólnak, hogy újabb egészséges baba született. Otthon.

Szatíra a Monthy Pytontól. Aki nem érti az angol szöveget: az anyuka kérdésére, hogy mit csinálljon a szülés alatt, csak annyit válaszolnak: semmit. Ön, ehhez nem ért. A szkeccs lényege: a miniszteri látogatásra a drága műszereket be kell mutatni, elsősorban azt, amelyik azt mondja: ping! A vége a legérdekesebb. De inkább nézzék meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!