Szeged és környéke

2015.09.11. 09:42

Migránsokkal teli busz elé feküdtek le hálózsákokban a menekültek

8 óra alatt 855 migránssal intézkedtek a rendőrök. Macedóniába 24 óra alatt közel 8000 menekült érkezett. Hétfőre felkerülhet a vasúti kapu is. A DK látogathatóvá tenné Röszkét.

Munkatársunktól

23.10 óra: 23 órakor elengedték a buszokat a tüntető migránsok. Már el is ment a gyűjtőpontról 6 csuklós busz. A menekülteket előbb a röszkei hangárhoz viszik regisztrációra, majd utána tovább Vámosszabadiba, ahol egy buszsofőr elmondása szerint megkérdezik tőlük, hogy be akarnak-e menni a táborba. Senki se akar, mondta a buszvezető, így mehetnek tovább taxival és vonattal a magyar-osztrák határra. Röszkén folyamatosan szállítják fel az újabb csoportokat a buszokra. Közben még mindig sokan érkeznek Szerbiából a gyűjtőpontra.


21. 40 óra: A tüntetők azt mondták a tolmácsnak, hogy a többiek azért ültek fel a buszokra, mert félnek. A rendőrök nem avatkoznak közbe, nem emelik ki a hangadókat. Már több mint másfél órája tart az újabb balhé. Egy buszvezető szerint - aki a Keletiből is szállította a migránsokat - nem tudnak reggelig elindulni. Közben a migránsok megágyaztak a busz előtt, pokrócokat, hálózsákokat terítettek le és még kispárnát is hoztak. Bevackoltak közvetlenül a busz kerekei elé.


21 óra: már csak húszan ülnek a busz előtt. 4 csuklós jármű várja, hogy elindulhasson. A buszon ülők már nagyon mennének, a rendőrök is elmentek, a tolmácsok tárgyalnak tovább a tüntetőkkel. Közben újabb 30 migráns csatlakozik a tüntetőkhöz, mögöttük ugyanennyi rendőr sorakozik fel.


20.30 óra: többek szerint afgánok csinálják a balhét. Hét rendőr és egy tolmács tárgyal azokkal, akik a buszok elé ültek, de egyelőre nem tudták őket meggyőzni. Újabb 15 rendőr jött segíteni, de nem mozdulnak.

 

Migránsokkal teli busz elé ültek le tüntetőleg a menekültek - GALÉRIA



20.20 óra: Már megint balhé. Az első teli busz elé leült mintegy 50 migráns és nem engedi elindulni a járműveket. Azt kiabálják: No camp! Még három busz van tele, ötszázan ülhetnek rajtuk. A rendőrök egyelőre nem léptek. Közben újabb nyolc busz sorakozott fel üresen, vinnék a menekülteket. Se előre, se hátra nem tudnak menni a buszok. A tüntető migránsok egymást hergelik. Újabb patthelyzet - a sokadik a héten. Azért tüntetnek, mert nem hajlandóak ujjlenyomatot adni.

 

Rekordszámú menekült jött át pénteken a határon - GALÉRIA



20 óra: Lassan halad a buszok feltöltése. Legalább kétezren várakoznak. Közben sokan - több százan - inkább a kukoricás felé indulnak el.


19.30 óra: egy buszvezető elmondta, hogy 150-170-en férnek fel a csuklós BKK buszokra. 6 és fél óra az út Vámosszabadiig. A sofőr már a Keletiből is szállított menekülteket. Azt mondta, eddig nem volt gond velük az út alatt.


19 óra: jönnek a csuklós buszok, most állt be hat a gyűjtőponthoz. A rendőrségi kocsiban tolmács ül, aki a hangszóron keresztül folyamatosan arabul tájékoztatja, nyugtatja a buszokra váró migránsokat. És még mindig jönnek a határról, nincs megállás.


18.30 óra: több százan várnak a buszokra a gyűjtőponton. Folyamatosan szállítják el a menekülteket. Fél 4-kor még 8 busz várakozott üresen, most hármat látunk. De az 5-ös út melletti parkolóban legalább 20 üres buszt láttunk.A buszoknál óriási a tumultus. A rendőrök emberfeletti küzdelmet vívnak, hogy a menekültek rendben felszálljanak. Többször láttunk olyat, hogy egy anyának már sikerült feljutnia a járműre, a hátramaradt gyermekét a migránsok a fejük felé emelve adták előre.


17. 45 óra: Itt van a határon Bacskulin István, Horgos polgármestere. Azt mondta, hogy tegnap 72 busz hozta a menekülteket Horgosra. Szerinte ma sokkal több lesz. Bacskulin szerint nem lehet megállítani a menekülteket se kerítéssel, se hadsereggel. Nem tudom, mi lesz velünk! - sóhajtott. - Horgoson 5700-an élünk, de szeptember 15-e után négy-ötszörösére duzzadhat a faluban rekedtek száma - mondta.

 

Rekordszámú menekült jött át pénteken a határon - GALÉRIA

 

A hideg és az eső új feladatok elé állítja a migránsokat segítő segélyszervezeteket - hangzott el a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Katolikus Karitász és a Magyar Vöröskereszt közös sajtótájékoztatóján, pénteken a röszkei határszakasznál. Kása Gabriella, a Magyar Vöröskereszt Csongrád megyei szervezetének megbízott igazgatója elmondta, igyekeznek megfelelő meleg ruhával, esőkabáttal ellátni az embereket. Nagy probléma az is - tette hozzá -, hogy egyre több a gyerek. Sokan érkeznek két-három napos csecsemővel, aki az úton született meg. Az ő ellátásuk a hideg miatt még nehezebb és fontosabb. Tájékoztatása szerint mindkét zárt táborban jelen vannak, szombattól pedig a Horvát Vöröskereszt segítségével a határ mellett is felállítanak négy sátrat, amelyben horvát orvosok segítenek majd. Hozzátette: mindkét gyűjtőponton 24 órás szolgálatot működtetnek, munkatársaik hatórás műszakokban váltják egymást. Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója elmondta, hogy a határtól 150 méterre állították fel sátraikat: egy szociális és egy egészségügyi, továbbá egy raktárnak használt sátrat. Az egészségügyi sátorban egyszerre két orvos dolgozik. Munkájukat tolmács segíti, és van egy arabul jól beszélő orvos is a karitász csapatában. Ez nagy segítség, hiszen bizalommal vannak iránta a bevándorlók - tette hozzá. A szociális sátorban takarókat, sátrakat, meleg ruhát és élelmiszert, ásványvizet osztanak. Egy éjszaka több száz embert is ellátnak. A Katolikus Karitász hétfőn létesített Röszkén bázist, és Écsy Gábor közlése szerint szeptember 15-ig maradnak a helyszínen. Lázár Alpár, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Forrás központjának vezetője szintén arról számolt be, hogy a hét elején érkeztek Röszkére. Elmondta, egészségügyi szolgáltatást biztosítanak reggeltől estig. A helyszínen van saját mentőautójuk is, amellyel többször vittek már kórházba terhes nőt vagy sérült menekültet. Ezen kívül - a hideg miatt - "teajáratot" is biztosítanak. A három szervezetnek együtt átlagosan 45-50 munkatársa dolgozik egy időben Röszkén.  


17.15 óra: úgy ezerötszázan (!) jöhetnek most át a síneken a magyar oldalra.A határon tíz géppisztolyos katona áll. Megkérdeztük őket, hogy mi a feladatuk és mit csinálnak majd szeptember 15-e után, de nem voltak bőbeszédűek, a tudtunkra adták, hogy nem nézik jó szemmel, hogy kérdezősködünk. Ma este 18 és 21 órakor, valamint szombaton reggel 6 órakor ENSZ kamionok érkeznek a röszkei gyűjtőpontra. Vizet, takarókat és hatszemélyes UNHCR (ENSZ Menekültügyi Főbizottság) sátrakat hoznak.

 

Rekordszámú menekült jött át pénteken a határon - GALÉRIA



16.30 óra: megállás nélkül érkeznek Szerbia felől a migránsok. Simon Ernő, az ENSZ magyarországi főbizottságának szóvivője is segít a határon. Arról győzi meg őket, hogy adjanak ujjlenyomatot. Közben elhívják a szerb oldalra egy súlyosan beteg kislányhoz, aki már járni sem tud. Már biztos, hogy minden eddigi csúcsot meg fog dönteni a határon illegálisan átlépő menekültek száma.


16.15 óra: Welcome refugees! Így fogadja a menekülteket a határon angolul és arabul két cseh újságíró, akik egy polifoamra írták fel a köszöntést. Tájékoztatják a migránsokat, hogy 1-1,5 kilométert kell menniük a síneken a gyűjtőpontig, ahol felszállhatnak a buszokra. Három katona áll a határon géppisztollyal. Megnézik őket a menekültek, de nem törődnek különösebben velük, mennek tovább a gyűjtőpontra.


15.30 óra: nyugalom van a röszkei gyűjtőpontnál, pedig sűrű és nagy csoportokban jönnek a menekültek. Viszont sokkal összehangoltabbnak tűnik az elszállításuk, folyamatosan szállnak fel a buszokra. Most is legalább 8 csuklós járművet számoltunk meg. A gyűjtőponthoz vezető utat lezárta a rendőrség, hogy a buszok zavartalanul tudják szállítani a migránsokat - ezért a tábor most csak gyalogosan megközelíthető az újságíróknak is. Rengeteg a segélyszervezet, a segítő, mindenki kap ételt, italt, banánt, meleg ruhát.


DK: tegyék látogathatóvá a röszkei menekülttábort!


A Demokratikus  Koalíció azt követeli a kormánytól, hogy tegye látogathatóvá a  röszkei tábort, illetve, hogy a kerítés építésére és a katonák  odatelepítésére szánt keretből fordítson pénzt a tranzitzóna  emberséges kialakítására is - közölte pénteken az MTI-vel a párt  elnökségének egyik tagja.    


Ara-Kovács Attila azt javasolta, hogy a kormány irányítson ezer  szakembert - pszichológust, orvost, tolmácsot, ügyintézőt - a déli  határra, hogy az adatok felvétele és a továbbutazás feltételei  biztosítottak legyenek.  


Az ellenzéki politikus szavai szerint a DK-t felháborította a  röszkei menekülttáborban tartott ételosztást bemutató videó, ami  után már érthető, hogy az Orbán-kormány miért nem enged be senkit a  röszkei menekülttáborba, sem a sajtót, sem az ellenzéki  politikusokat, sem a külföldi megfigyelőket, "mert ami ott  történik, az embertelen és elfogadhatatlan".  


A kormány a DK szerint nem tudja kezelni a menekültválságot, a  kerítés nem állítja meg az emberáradatot. Eközben - folytatta - a  kabinet lemondott a tranzitzónák felépítéséről, amelyek fedelet,  meleget és higiéniás biztonságot adnának a bejutni akaróknak. A  kormány nem akarja elfogadni az Európai Unió többször felajánlott  anyagi, szervezeti, infrastrukturális és szakemberi segítségét -  értékelte Ara-Kovács Attila.  


Szerinte ha megjelennek a térségben a "kiképzetlen, de  fegyverrel is rendelkező" katonák, elszabadulhat a pokol  Magyarország déli határain.

Hétfőn helyére kerülhet a vasúti kapu


Nagy lendülettel  zajlik a határkerítés építése, a magyar-szerb határnak a migráció  által leginkább érintett pontján, Röszke térségében - tapasztalta a  helyszínen az MTI tudósítója.     


Miközben csütörtökön még csak a gyorstelepítésű drótakadály  jelentett fizikai korlátot a szántóföldön, péntek délelőtt már  felkerült a pengehuzal a 3 méteres oszlopok Szerbia felé hajló  úgynevezett hattyúnyakára is, illetve a drótháló az oszloptestekre.  


Ugyanakkor az MTI tudósítója a Szeged-Szabadka vasútvonal és a  határ metszéspontjában tanúja volt annak, amint a MÁV szakemberei  felmérték a területet, a vasúti kapu építését előkészítendő.  Ugyanis jelenleg a vasútvonal mentén áramlik Magyarország felé a migránsok legnagyobb tömege.  


Az ottani beszélgetésből kiderült, hogy szombaton megkezdik a vasút által a határkerítésen ütött rést elzáró kapu tartóoszlopainak a betonozását, és hétfőn a helyére is kerül a kapu.  


Eközben folyamatosan érkeznek a migránsok a szerb oldalról, ám  a hét elején tapasztaltakkal szemben - amikor 4-5 óránál tovább is  a szabad ég alatt várakoztak - most szinte azonnal buszokra  szállítják őket. A járművek a határ közelében kialakított  idegenrendészeti előállítókba viszik a migránsokat, ahol ellátást  kapnak.   


Ez azt jelenti, hogy amint odaérnek a vasút és a közút  metszéspontjában létrehozott gyűjtőponthoz, azonnal buszokra  kerülnek. A gyűjtőponthoz vezető úton, több száz méter hosszan  várakoznak a buszok, közöttük sok, a budapesti közösségi  közlekedést kiszolgáló jármű.  


Ugyanakkor már megérkezésükkor étellel, itallal kínálják a  migránsokat a gyűjtőpontnál tevékenykedő segélyszervezetek, illetve  szükség szerint ruhával is ellátják őket. Az esős időben igen  kelendőek voltak a gumicsizmák, illetve nagy igény mutatkozott a  gyerekcipőkre.  


Az MTI tudósítója a rendőrségi járművek mellett honvédségi  terepjárókat és katonai szállítójárműveket is látott a  gyűjtőpontnál. 

Négy fős tanács vesz részt a migrációs ügyek tárgyalásában


A Szegedi Ítélőtábla is bekapcsolódik a migrációs ügyek elbírálásába. Ennek keretében az ítélőtábla egy 4 fős büntetőtanácsa és annak munkavégzéséhez szükséges tisztviselők vesznek részt a Szegedi Törvényszéken folyó büntető migrációs ügyek tárgyalásában - tájékoztatott Bátyi Zoltán sajtótitkár.


Azt írta közleményében, hogy az ítélkező tevékenység feltételeinek kialakítása folyamatban van. Az ítélkezéssel kapcsolatos hírekről a jövőben rendszeresen tájékoztatjuk a sajtót és ezen keresztül a közvéleményt.


11:45 - A migránsoknak szinte semmit nem kell várni, egy busz folyamatosan nyitott ajtóval várakozik. Addig nem indul el, amíg teli nem lesz. Közben újabb sátrat építettek a bevándorlóknak.


11:35 - Egyre több katonát látunk az épülő kerítés mellett. Az egyik hátán egy gépkarabély volt. Valószínűleg felmérik a terepet.

Egyre több a katona Röszkén. Fotó: Segesvári Csaba - GALÉRIA

 

220 óra közmunka a fuvarozónak


Gyorsított eljárásban  220 óra fizikai munkakörben végrehajtandó közérdekű munkára ítélt a  Szegedi Járásbíróság egy helybéli férfi, aki három szír határsértőt  fuvarozott volna el a Tisza-parti városból Budapestre -  tájékoztatta a Szegedi Törvényszék szóvivője pénteken az MTI-t.    


Juhászné Prágai Erika közölte, a vádlottat jogellenes  tartózkodás elősegítése vétségében mondta ki bűnösnek a bíróság.  


Az ítélet szerint a büntetlen előéletű B. Á. augusztus 17-én  reggel Szegeden, a Szentmihályi úton megállapodott három szír  állampolgárral abban, hogy fejenként 250 euró ellenében Budapestre  szállítja őket. Nem sokkal az indulás után a rendőrök megállították  a gépkocsit.  


A büntetlen előéletű férfi beismerte a bűncselekmény  elkövetését.  


A bíróság ítéletét a vádlott és védője tudomásul vette, míg az  ügyész súlyosításért, felfüggesztett szabadságvesztés kiszabása  érdekében jelentett be fellebbezést, így az ítélet nem jogerős.


Nyolcezres tömeg tart Magyarország felé


Mintegy 7600 migráns, többségében a szíriai háború elöl menekülő ember érkezett Macedóniába a szomszédos Görögországból 24 óra alatt, szerda estétől csütörtök estig - közölte pénteken az ENSZ  Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) egyik képviselője a két ország határán.    


A migránsok egyre növekvő számban áramlanak a Balkánról Magyarország felé, azóta, hogy Görögország kompokkal Athénba szállítja a szigeteit elárasztó menekülteket. A görög fővárosból az emberek Macedónia északi része felé veszik az irányt.  


Alexandra Krause, az UNHCR vezető tisztviselője hangsúlyozta: "Görög kollégáinktól arról értesültünk, hogy (az emberekkel teli) buszok úton vannak, jönnek, és folyamatosan érkeznek".  


A szkopjei 24vesti.mk nevű hírportál beszámolója szerint Macedóniában a mozdonyvezetők sztrájkja miatt továbbra sem közlekednek a menetrend szerinti vonatok a görög-macedón határon fekvő Gyevgyelija és az északi, macedón-szerb határon lévő  Tabanovce között. A migránsok ezért autóbuszokkal és taxikkal jutnak el egyik határtól a másikig.  


A vasúti hatóságok néhány szerelvényt ugyan elindítottak a  határ felé, amelyekkel mintegy kétezer migráns kelt útra, a többi,  körülbelül négyezer menedékkérő pedig autóbuszokkal és taxikkal  utazott.  


Mintegy ötven busz és ötven taxi közlekedik a két határállomás között becslések szerint 5-6 ezren haladnak át az országon naponta.


11:20 - A rendőrök mellett fegyveres katonák várták a síneken érkező menekülteket, az épülő kerítés szomszédságában.

Fotó: Segesvári Csaba

Fotó: Segesvári Csaba

11:12 - Hatalmas sátorhelyet építettek a menekülteknek a szántóföldön. Az elvonuló buszok mellett sok maradt a helyszínen is a migránsok elszállítására.


10:48 - Üresen jöttek el a BKV-buszok Röszkéről. Rendőri felvezetéssel tartottak Szeged felé a régi 5-ös úton.

Hegyeshalomnál négy kilométeres a sor az M1-es autópályán


Négy kilométeres  torlódás alakult ki az M1-es autópályán, a hegyeshalmi  határátlépési pontnál péntek délelőtt - közölte honlapján a  rendőrség, amely azt javasolja, hogy a határon átlépni szándékozók  Szlovákián át kerüljenek.    


A menekültek nagy tömege miatt, biztonsági okokra hivatkozva  Ausztria péntek kora reggel lezárta a nickelsdorfi (miklóshalmai)  határátkelőt mindkét irányban. Magyarország felé időközben újra  megnyitották az átkelőt, de az Ausztria felé vezető oldalon  továbbra is érvényben van a lezárás.

10:00 - A máltaisok a migránsok mellett a rendőrökre, az újságírókra és a BKV-buszsofőrökre is gondoltak: a segélyszervezet munkatársai mindenkinek kávét osztottak az esőben.


9:55 - Reggel nyolcig már 855 illegális határátlépővel szemben intézkedtek a rendőrök a magyar-szerb határon, mondta el reggeli sajtótájékoztatóján Balázs László, az ORFK Határrendészeti főosztályvezetője. Ez rekordot sejtet, csütörtökön egész nap 3601-en érkeztek. A BAH munkatársai reggel hatig 621 kérelmet regisztráltak a csütörtöki 2498 után.

A hatóságok ebben az évben 1046 embercsempésszel szemben jártak  el, éjféltől reggel 8 óráig 7 ellen indítottak eljárást - mondta a  főosztályvezető.  


Kiss Attila, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal  helyettes főigazgatója elmondta: eddig 164 382 menekültügyi  kérelmet regisztráltak, ezek közül 2498-at csütörtökön, ma reggel 6  óráig pedig 621 kérelmet adtak be. A befogadó intézményekben  jelenleg 2518-an tartózkodnak.  


Kitért arra is, hogy csütörtökön Vámosszabadi befogadó  állomására érkezett 51, elsősorban szíriai és afgán állampolgár,  akik megtagadták a leszállást a buszról és azt követelték, hogy  vigyék el őket a határhoz. Késő estére sikerült meggyőzni őket,  hogy leszálljanak és így ellátáshoz jussanak, vagyis erőszakra nem  került sor.


A hvg.hu csütörtök este egy osztrák zöldpolitikus felesége  által készített videofelvételről számolt be, amely az ételosztást  mutatta be a röszkei táborban, a felvételen mintegy 300 ember  próbálta elkapni a feléjük dobált, zacskóba csomagolt felvágottas  zsemlét és vizes palackot.  


Csiszér-Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság  szóvivője ezzel kapcsolatban közölte: a készenléti rendőrség  parancsnoka tényfeltáró vizsgálatot rendelt el az eset  körülményeinek tisztázására, ugyanakkor hasonló esetről nem kaptak  panaszt.  


A szóvivő cáfolta azokat a híreket, hogy a magyar hatóságok nem  tájékoztatnák megfelelően osztrák kollégáikat, mint mondta,  folyamatos a kapcsolattartás, és csak csütörtökön 8 esetben  e-mailen, 10 esetben pedig szóban adtak tájékoztatást az osztrák  hatóságoknak.  


Balázs László végül azt is elmondta, hogy a Keleti pályaudvaron  a rendőrség folyamatosan fenntartja a közrendet és a biztonságot.

Sár, üres sátrak, nyugalom péntek reggel a röszkei gyűjtőponton. Fotó: Segesvári Csaba - GALÉRIA

9:15 - Egy közel kétszáz fős csoport érkezett meg a percekben a vasúti sínek mentén a röszkei gyűjtőpontig.

Sár, üres sátrak, nyugalom péntek reggel a röszkei gyűjtőponton. Fotó: Segesvári Csaba - GALÉRIA

8.30 - Sár, üres sátrak, nyugalom - ez jellemzi most a röszkei gyűjtőpontot. hazai segélyszervez4tek mellett Angliából érkezett arab támogatók is dolgoznak a helyszínen a menekültekért. Péntek reggelre az az ideális helyzet alakult ki, hogy több az újságíró, a rendőr, az önkéntes, mint a menekült. A nagyobb tévés stábok már sátrat bontottak, már tegnap látni lehetett, hogy a folyamatos elszállítással hatékonyan lehet kezelni a határon jelentkező menekültproblémát. valamint az esős idő szerepet játszhat abban, hogy egyre kevesebb a migráns. Eközben a Paphalmi-főcsatorna Röszke felőli oldalán folyamatosan rakják föl a kerítéshálót a katonák és a fogvatartottak.

Sár, üres sátrak, nyugalom péntek reggel a röszkei gyűjtőponton. Fotó: Segesvári Csaba - GALÉRIA

8:15 - 14 darab csuklós Ikarusz busz áll készenlétben Röszkénél, hogy elszállítsa a menekülteket, Ez számításaink szerint több 1300 ember mozgatására elég.


Csütörtök este több csoportban indultak el gyalog Röszkéről a menekültek. A rendőrök próbálták begyűjteni őket, de sokan beértek a városba. A vasútállomáson is tömeg alakult ki. A menekültek pénzváltás után vonatjegyet vettek, de nem szállhattak fel a vonatra. A jegyeket vissza kellett váltaniuk, majd a rendőrök buszokkal szállították el őket a gyűjtőpontokra.

Kiürítették a Nagyállomást, buszokkal vitték el a migránsokat a gyűjtőpontokra. Fotó: Karnok Csaba - GALÉRIA

Újabb rekord


Minden eddiginél több, 3262 határsértőt fogtak el a rendőrök a polgárőrökkel együttműködve Csongrád megye déli részén csütörtökön - tájékoztatta a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője pénteken az MTI-t. Szenti Szabolcs elmondta, a legtöbb embert ezúttal is Röszke külterületéről állították elő a rendőrök, többségük szír, afgán és pakisztáni állampolgárnak vallotta magát. A határsértőkkel szemben idegenrendészeti eljárást kezdeményezett a rendőrség. Országszerte tiltott határátlépés miatt csütörtökön 3601 embert fogtak el a rendőrök, tizenkilenc gyanúsítottal szemben embercsempészet, három esetben közokirat-hamisítás miatt indult büntetőeljárás - tudatta az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!