Szeged és környéke

2019.03.02. 13:26

Mutatjuk, miért vagyunk szomorúak, amikor eltűnik egy-egy régi szegedi épület

Szeged - Szándékosan nem a sokat fotózott épületek közül válogattunk - rengeteg rejtett kincset találni Szeged belvárosában. Ezekből állítottunk össze egy galériát.

Farkas Judit

Építkezési láz ide vagy oda, valamit azért meg lehet őrizni a régi Szeged utcaképéből, írtuk tavalyi cikkünkben, amikor érdekes építészeti megoldásokat mutattunk olvasóinknak. Olyan házakat találtunk ugyanis, amelyet nem lebontottak, hanem - megőrizve az eredeti homlokzatot, kőfaragványokat, díszítéseket - inkább újabb emeletet húztak fel a régi alapokra. Mindig elszomorodunk, amikor eltűnik egy-egy jellegzetes régi épület - egyszerűen azért, mert ezeken a házakon tényleg van mit nézni. Emlékezetes az eset, amikor a Liliom utcai ház bontásánál a szép kőfaragványokat az interneten árulták - kíváncsiak vagyunk, azok hová épültek be végül.

Díszes homlokzatok, kovácsoltvas erkélyek - mutatjuk, miért szeretjük a régi házakat Szegeden - GALÉRIA. Fotó: Farkas Judit

A díszítések, érdekes megoldások, kőfaragványok, kovácsoltvas erkélyek fogva tartják a szemet. A sugárutakon és a belvárosban sétálva gyűjtöttünk össze jó néhány példát, ami megmutatja, mire gondolunk. Gyönyörködjenek velünk a 20. század elején épült házak díszeiben - szándékosan nem a híres épületeket fotóztuk. Rejtett kincset találni szinte minden utcában, és némelyik szépen fel is van újítva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!