Szeged és környéke

2010.03.18. 22:14

Nyáron nyílhat a Virág

Szeged - Megvásárolja a város 300 millió forintért a Virág cukrászdát – határozott tegnap rendkívüli ülésén a szegedi közgyűlés. Arról is döntöttek a képviselők, hogy a patinás cukrászdát profilkötöttséggel adják majd bérbe. A Virág leghamarabb nyáron fogadhat újra vendégeket.

Szabó C. Szilárd

– A Virág hozzátartozik Szegedhez, nincs olyan városlakó, akinek ne fűződne valamilyen emléke a Klauzál téri cukrászdához. A Virág olyan érték, amelynek helye van az önkormányzati vagyonban. Közös felelősség, hogy továbbra is cukrászdaként működjön – kezdte tegnap közgyűlési felszólalását Hüvös László. A Fidesz frakcióvezetőjének szónoklata azonban később éles fordulatot vett. Az ellenzéki városatya ugyanis arról beszélt, hogy [namelink name="Botka László"] nem a Virágért aggódik, csak a közelgő választások miatt akar jó pontokat szerezni. Majd közölte, hogy a közel egymilliárd forintos lakásalapból nem lehet felhasználni 300 millió forintot üzlethelyiség vásárlására, mert az törvénytelen. Ezért a Fidesz tartózkodni fog a voksoláskor. A polgármester erre úgy reagált: a Fidesz csak kiskapukat keres, hogy ne kelljen megszavaznia az ingatlanvásárlást.

Elhangzott: a városvezetés legnagyobb meglepetésére korábban Bohács Zsolt fideszes országgyűlésiképviselő-jelölt egy, a Virágot megvásárolni akaró, ciprusi bejegyzésű offshore cég tulajdonosával tárgyalt a cukrászdáról, aki garanciát vállalt arra, hogy a Virág továbbra is cukrászdaként működik. Botka azonban hangsúlyozta: ha a jelenleg magántulajdonban, de már felszámolás alatt álló Nagy Virág épületét a város nem veszi meg, a jogszabályok szerint semmilyen lehetősége nincs az önkormányzatnak az új tulajdonost arra kötelezni, hogy cukrászdaként működtesse az ingatlant.

Döntött a város: megvásárolja 300 millió forintért a patinás cukrászdát.

Döntött a város: megvásárolja 300 millió forintért a patinás cukrászdát.
Fotó: Veréb Simon

Mózes Ervin címzetes főjegyző és Pintér Ferenc, a jogi bizottság elnöke pedig azt hangsúlyozta, hogy a lakásalap felhasználható fejlesztési feladatokra, így nem jogszabályellenes 300 millió forintból üzlethelyiséget vásárolni. Mécs László, a Lokálpatrióta frakció vezetője bejelentette: erős kétségekkel ugyan, de megszavazzák az ingatlanvásárlást. Kérte, a város olyan feltételeket teremtsen a Virág bérbeadásakor, hogy senki se jusson monopóliumhoz a Klauzál téren.

A testület 30 igen és 7 tartózkodás mellett úgy döntött, hogy megveszi a Nagy Virág tulajdonjogát és a Kis Virág bérleti jogát. Arról is határoztak, hogy profilkötöttséggel adják majd bérbe a cukrászdát.

Két hónap türelmi idő

Botka László lapunknak elmondta: néhány héten belül kiírják a bérleti jogra a nyilvános pályázatot. A polgármester szerint – mivel nem csupán városi tényezőktől függ a nyitás – ha minden jól megy, akkor a Kis Virág már nyáron fogadhat vendégeket. Szigorú feltételként szabják: a Virág cukrászdát működtető vállalkozás azonnal elveszti a bérleti jogot, ha – a város előzetes engedélye nélkül – két hónapnál tovább nem üzemel. A nyertes pályázónak a bérleti szerződés aláírásától számított 2 hónapon belül legalább az egyik üzlethelyiséget meg kell nyitnia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!