Szeged és környéke

2016.03.07. 13:18

Nyárra bezár a sportuszoda

Szeged- Felújítás miatt júniustól augusztusig zárva tart a szegedi sportuszoda. A sportolóknak ebben az időszakban okoz a legkevésbé problémát a létesítmény kiesése, a civil közönség viszont lemondhat a nyári strandolási és úszási lehetőségről.

Tombácz Róbert

Júniustól három hónapra bezár az újszegedi sportuszoda, mivel hozzákezdenek az 1978-ban épült létesítmény felújításához. A két ütemre bontott beruházásban idén az elavult gépészet újul meg 300 millió forintból – tudtuk meg Horváth Andrástól, a Szegedi Sport és Fürdők Kft. igazgatójától. Az uszoda alkalmi vendégeinek és a bérleteseknek szóló információk ma jelennek meg az önkormányzati cég honlapján.


A sportolók és az uszoda vendégei, illetve munkatársai már régóta tisztában vannak a felújítás tervével, csak az volt a kérdés, hogy pontosan mikor kezdődik. [namelink name="Mód Péter"], a Szegedi Vízipóló Suli (SZVPS) elnöke elmondta, amellett, hogy természetesen nagyon örül a régóta esedékes felújításnak, az is jól jön nekik, hogy május helyett csak júniusban indul a munka. A májusi kezdés legalább 5-600 úszót, pólóst, búvárúszót érintett volna – egy hónappal később ez már sokkal kevesebb problémát okoz a sportolóknak.


A civileknek viszont azt jelenti, hogy idén nyárra kiesik egy helyszín, ahol megfizethető áron, megfelelő körülmények között úszhattak és strandolhattak volna.

 

Máté törzsvendég. A SZUE-ban vagy Vásárhelyen úszik a bezárás alatt.

 – Az algyői uszoda vagy a SZUE jöhet szóba, Vásárhely túl messze van – mondta el [namelink name="Baráth Zoltán"] szombat reggel két hossz között. A férfi örül, hogy az óriási igénybevételnek kitett létesítményt felújítják, de nehéz lesz megoldania, hogy máshol ússzon. Egy idősebb férfi viszont, aki csak a keresztnevét árulta el, valószínűleg Vásárhelyre jár majd úszni, mivel a munkája amúgy is oda köti.


– Félórával később ugrom a vízbe, mintha itt úsznék, ennyit változik a napirendem. Vagy én is a SZUE-ba járok majd addig – mondta Máté, aki szinte a nyitás óta a sportuszoda törzsvendége. – Biztos, hogy szükség van a szocreál uszoda felújítására, még ha ez nehézségekkel is jár – tette hozzá. Megjegyezte, a bérletesek mind bíznak valamilyen kárpótlásban a kieső hónapok miatt. Erről azonban egyelőre nincsenek pontos információk.

A sportuszoda nyári kiesésével – mint megfizethető szegedi strand – felértékelődhet a Partfürdő szerepe.


[namelink name="Jávorszky Iván"], a Partfürdő üzemeltetését is ellátó Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont kft. vezetője is így készül. Azt mondta, idén is szeretnék megnyitni a Partfürdő két medencéjét. Az erről szóló engedélykérelmet már beadták a kormányhivatalhoz, két héten belül várható rá válasz. Kérelmüket megtámogatták az önkormányzat szándéknyilatkozatával, és türelmi időt kérnek a vízforgató rendszer beszereléséhez. Nagyon bíznak a kedvező elbírálásban, hiszen óriási igény van az olcsó strandra: tavaly 3 hét alatt húszezer vendéget fogadtak. Áremelést idén sem terveznek.


Csak szegedi pénzből


A sportuszoda felújításához szükséges forrás 30 százalékát a város biztosítja, a többi tao-támogatás, amelyet a Contitech Rubber Industrial Kft., azaz a szegedi gumigyár ad kifejezetten erre a célra. A munkára a közbeszerzési pályázatot kedden írják ki. A tervek szerint jövőre folytatnák a renoválást, ugyanekkora összegből a felépítmény, azaz a tető és lelátó születne újjá.

Nem Dórával töltenek


 Három év szünet után tavaly június közepén került újra víz Szeged legrégibb strandjának medencéibe. Egy uniós szabály miatt, mivel ezekben nincs vízforgató, csak gyógyvízzel működhetnének, ám utóbb kiderült, nem azzal töltötték fel, ezért a tisztiorvosi szolgálat alig egy hónappal később, július 30-án újra bezáratta. Hogy elkerüljék ezt a problémát, idén már nem is Dóra-gyógyvizes üzemeltetésre kértek engedélyt – árulta el Jávorszky Iván.

Kép: A ponyvával fedett uszoda a gépházakkal. Fel kell újítani a berendezéseket. Fotók: Karnok Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!