Szeged és környéke

2009.05.08. 22:00

Optimistán várják a sikert

Szeged - Néhány optimista vállalkozót a gazdasági válság sem tudott eltántorítani attól, hogy új üzletet nyisson Szegeden.

Kiss Gábor Gergő

Bátor ember az antikos, a kertész és a pizzériás. Mindannyian a gazdasági válság közepette nyitották meg üzletüket Szegeden, ahol eddig inkább csak boltbezárásokról, leépítésekről lehetett hallani.

– Ha nem üzemeltetnék kocsmát Szegeden, illetve ha nem lett volna meg az indulókészletem, nem mertem volna belevágni. Így csak a rezsit és a bérleti díjat kell fizetnem havonta, nagy kockázat nincs az üzletben – mondta Orosz László, aki tervei szerint két hét múlva nyit antikvitást a Párizsi körúton. Pont a régi porcelánokra, bútorokra, festményekre lenne pénzük az embereknek a gazdasági válságban?

– Nem tarthat örökké a jelenlegi helyzet, az antik dolgok pedig értékállók, az euróval ellentétben nem ingadozik az áruk. Persze csak remélni tudom, hogy lesz rá kereslet – magyarázta az üzletember. Orosz László azt is elmondta, hogy a válságban olcsóbban lehet boltot nyitni: a kiadó üzleteket tulajdonosaik kevesebb pénzért is hajlandók bérbe adni. A férfi úgy gondolja, hogy jókor vág bele új vállalkozásába.

Orosz László, a bátor antikos. Fotó: Miskolczi Róbert

Orosz László, a bátor antikos.
Fotó: Miskolczi Róbert

Nem messze az antikvitástól, egy hónapja egy dísznövényes is megnyitotta kapuit. – Válságtól függetlenül mindig merészség belevágni egy üzletbe. De már több lehetőséget elszalasztottam az életemben, amit később megbántam. A növények egyébként sem számítanak luxusnak, hiszen csak körbe kell nézni: a teraszok, kertek tele vannak velük – mesélte Botás Györgyné. A kertész szavait alátámasztotta, hogy alig pár perces ottlétünk alatt két nő is bokorrózsát vásárolt tőle. Mennyire jött be neki az első hónap?

– Sok az érdeklődő, de minden a pénztárca vastagságától függ. Szerintem ez sem a válság miatt van így, az élelmiszereket mindenki előrébb sorolja a virágoknál – mondta a nő, aki megerősítette az antikos által elmondottakat, miszerint nagyon jó áron sikerült megállapodni a terület tulajdonosával a bérleti díjban.

Néhány hete egy olasz pizzéria nyílt a Csongrádi sugárúton. Az étteremnek helyt adó üzletet teljesen átalakították, ami nem két fillérbe került a két tulajdonosnak, ráadásul a pizzériákból Szegeden Tiszát lehetne rekeszteni. – Tizenkét év vendéglátás áll mögöttem, ismerjük a szakma csínját-bínját. Talán ez lesz majd a sikerünk titka – nyilatkozta optimistán az egyik cégvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!