Szeged és környéke

2015.10.11. 19:39

Örömüket is megosztják a szegedi bajtársak

Az idősek napja alkalmából nyugdíjasklubok résztvevőit tüntette ki a Szegedi Idősügyi Tanács. A bajtársi klub képviseletében a tagok legfőbb támaszát, Szabó Lászlóné Marikát díjazták.

Dombai Tünde

– Ötven évig dolgoztam az egészségügyben, ebből harmincöt éven át vezető nővér voltam a szegedi II-es kórház baleseti sebészetén. Rendesen besoroztak bennünket, hogy háború esetén behívhatók legyünk. Katonakönyvünk volt, a végén obsitot kaptunk. Barátaink a honvédségnél szolgáltak, így amikor a férjemmel 15 éve klubot kerestünk, magától értetődően a Szegedi Bajtársi Klubot választottuk. Személyes elbeszélgetésen kellett megfelelni, úgy vettek fel. Katonás rend van ám a klubban is! – mesélte a 71 esztendős Szabó Lászlóné Marika.


Kezdetben 27 fővel alakult, jelenleg 215 lelket számlál a klub, a tagok fele nő. Vannak köztük katonák, határőrök, büntetés-végrehajtók, de szimpatizánsok is, akik kötődnek valamelyik rendvédelmishez, és elfogadják a klub alapszabályát. Marika vezeti a szociális és egészségügyi bizottságot. A bajtársak betegségükben fordulhatnak hozzá, társaival katonaözvegyeket látogatnak, a rászorulókat mindennapi teendőik ellátásában segítik, és karácsonyi csomagokat is osztanak. Azt meséli, négy éve kérték fel a bizottság élére, és olyan nagy bizalmat kapott, hogy vállalnia kellett. Örült az idősek napi elismerésnek, amit a napokban az Idősügyi Tanácstól vett át. Munkájában a férje és Mátyás Sándorné segíti. 


Nemcsak a bajban társak, hanem az öröm pillanatait is megosztják. Kirándulásokat, városnézést, múzeumlátogatást, vacsorákat szerveznek, színházbérletet osztanak, és aktívan látogatják a városi rendezvényeket. Legutóbb az aradi vértanúk emlékére koszorúztak, készülnek az október 23-i megemlékezésre és mindenszentekre. A napokban a Fővárosi Nagycirkusz előadását nézik meg. Jól érzik magukat együtt, összetartanak. Jövőre jeles évfordulót ünnepelnek: 45 éves lesz a bajtársi klub.


A Szegedi Idősügyi Tanács elnökétől, Botka László polgármestertől közösségi munkájáért elismerést vett még át Balázs István, az Ezüsthajúak egyesületének elnöke, Csányi Lászlóné, a postás egyesület tagja, Fodor Péterné, a Nyugdíjas Egérpadtársak volt elnöke, Fövényes András, a Felsővárosi Virágzó Nefelejcs Klub sétamozgalmának szervezője, Gelcz Miklósné, a kereskedelmi alkalmazottak klubjának bizottsági tagja, Hambek Aranka, a Bécsi Körúti Nyugdíjas Klub gazdasági vezetője, Jancsó István, a Senior Center nyugdíjasok képviseletének tagja, Kálmán Lajosné, a kecskési egyesület gazdasági vezetője, Laczi Ferencné, a Nosztalgia Népitánc Együttes művészeti vezetője, koreográfusa, Márki Antalné, a Szeged városi nyugdíjas- egyesület bizottsági elnöke. Szeniorok Kiválósága elismerésben részesült a 95 esztendős Bánki Horváth Béla szenior úszóvilágbajnok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!