Szeged és környéke

2016.09.15. 15:42

Parkolás, tömegközlekedés Szegeden készpénz nélkül

Készpénzmentes fizetést vezet be az önkormányzat olyan alapvető közszolgáltatásaira, mint a parkolás, a tömegközlekedés, a közétkeztetés és a távhő. Ennek összefoglaló neve a Smart city, magyarul okos város koncepció - jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Botka László (MSZP). A polgármester elmondta, a közszolgáltatások jelentős részét a legmodernebb technikával teszik elérhetővé. Így könnyítik meg a lakosság számára a díjfizetést.

Dombai Tünde

Jövő májustól átalakul a parkolás húsz éves rendszere. Megszűnik az elavult parkolójegy, helyette 200 millió forintból 116 napelemes akkumulátoros parkolóautomatát szerelnek fel. Egyetlen parkolótól sem lesz 75 méternél messzebb automata. Paypass, vagyis érintős bankkártyával és készpénzzel lehet majd fizetni. Díjemelés nem lesz. Ugyanezt a rendszert vezetik be a teljes busz-, troli-  és villamoshálózaton. A paypasszal vásárolt jegyek 370 forintba kerülnek, azaz olcsóbbak lesznek, mint ha járműveken váltjuk meg, mert azért most 400 forintot kérnek el.


 Január 1-jétől minden általános és középiskolában elérhetővé válik az a rendszer, amelyben a  közétkeztetésért online bankkártyával vagy okostelefonnal lehet fizetni. A program kísérleti jelleggel és sikerrel fut a Béke utcai iskolában. Megtakarítást jelent a szülőknek, mert betegség esetén egyszerűbben és gyorsabban mondhatják le az ebédet. A polgármester hozzátette, bár januártól államosítják az iskolákködtetését is, a közétkeztetés az önkormányzatnál marad. A szolgáltatást óvodáknál és bölcsődéknél is tervezik. A távhőellátásra megalakult egy teljesen új, teljes egészében önkormányzati cég, a Szetáv Kft. Januártól ott is online bankkártyával egyenlíthetők ki a számlák.


 A Smart city programról szóló előterjesztést jövő pénteken tárgyalja a közgyűlés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!