Szeged és környéke

2019.05.09. 16:00

Pontosabb képet kapunk az esőzésekről: extrémcsapadék-előrejelző rendszert építenek ki Szegeden

Extrémcsapadék-előrejelző és -figyelmeztető rendszert építenek ki uniós pénzből Szegeden. A város 11 pontján helyeznek ki esővízmérő eszközt, amely 10 percenként továbbítja majd az adatokat egy egyetemi szerverre.

Munkatársunktól

Csütörtökön a Mars téri piacon üzemeltek be egy ilyen berendezést, az épület tetején. Gál Tamás, az SZTE Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék tanszékvezető-helyettes egyetemi docense elmondta, a mérőhálózat azért hiánypótló, mert eddig csak a meteorológiai állomáson rögzítették az időjárási adatokat. Így például április 10-én 10 milliméternyi csapadékot regisztráltak Szegednél, miközben a belvárosban 55 milliméternyi csapadék árasztotta el az utcákat. Mivel egyre gyakoribb, hogy csak kis területeket érint az esőzés, a hálózat jóval pontosabb képet ad majd a csapadékhelyzetről, így pedig az előrejelzéseket is finomítani lehet.

A Mars téri piacépület tetején már üzembe is állították az esővízmérő berendezést. Fotó: Török János

A Mars téri piacépület tetején már üzembe is állították az esővízmérő berendezést. Fotó: Török János

Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester elmondta, egy-egy villámárvíz a belterületi csapadékelvezetést is komoly kihívások elé állítja. A projektben így azt is modellezik, milyen beavatkozásokat igényel a hirtelen lezúduló csapadék, és milyen rendszereket kell tervezni a jövőben ahhoz, hogy ez ne bénítsa meg a várost.

Fotó: Török János

Fotó: Török János

A mérőhálózat kiépítése 92 ezer Euróba kerül majd, további 40 ezer euróért pedig a Kemes utcai, Garam utcai és Tünde téri óvodába esővízgyűjtő tartályokat telepítenek, hogy aztán az intézmények udvarát ezzel a vízzel locsolják majd. A pályázat uniós forrásból valósul meg, 5 százalékos önrészét a város és az egyetem állja. Az aktuális mérési adatok és az előrejelzések mindenki számára elérhetők lesznek a projekt weboldalán, valamint a közösségi médiában és Android mobilapplikációban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!