Szeged és környéke

2007.12.11. 22:24

Ságvárisok nyerték a Szent-Györgyi-vetélkedőt

Szeged - A Chili Con Carne, azaz a Ságvári gimnázium fiúcsapata lett az első a Ki mit tud Szent-Györgyiről és a Nobel díjról? című vetélkedőn. A fiúk nyereménye a szegedi önkormányzat és a Szent-Györgyi Albert Rotary Klub jóvoltából: egy cambridge-i hétvége.

Bobkó Anna

Nem a Szent-Györgyi-vetélkedő volt az első verseny, amelyen a Ságvári gimnázium három végzős diákja, Blutman Kristóf, Vaits Zoltán és Balázs Attila szép eredményt ért el. Két évvel ezelőtt a Magyar Tudományos Akadémia által hirdetett Ki miben mindentudós című versenyen másodikak voltak.

Mindhárom fiú érdeklődik a természettudományok iránt, így nagy kedvvel készültek a Szent-Györgyi vetélkedőre.

– Megérdemelték az első helyet, hiszen nagyon megdolgoztak érte – fogalmazott Csiszár Imre, a diákok felkészítő tanára, aki fizikát tanít. Hasznos tanácsokkal és könyvekkel látta el tanítványait, akik az internetről is sok új információt olvastak a Nobel-díjas tudósról. A vetélkedőn kézügyességükkel is bizonyítaniuk kellett – mégsem a paprikafűzést, hanem a vitát tartották legérdekesebbnek.

– Az úgynevezett elsőségi vita nagyon érdekes feladat volt: Szent-Györgyi vagy King azonosította elsőként a C-vitamint? Egy lánnyal kellett vitába szállnom. Sajnos pontosan az utolsó mondatra nem maradt idő, de így is jól sikerült – mondta Blutman Kristóf. – A legnehezebb feladat a Nobel-díjas totó volt, hiszen egészen apró részleteket kérdeztek, például hogy mekkora a díj súlya, vagy hogy hány évig titkosítják a jelöltek nevét – emlékezett vissza Balázs Attila.

Csiszár Imre, a fiúk felkészítő tanára rendkívül büszke tanítványaira. Balról jobbra: Blutman Kristóf, Vaits Zoltán és Balázs Attila. Fotó: Karnok Csaba
A vetélkedő egyik feladata egy képzeletbeli riport elkészítése volt Szent-Györgyivel – a sportról. A tudóshoz hasonlóan a győztes csapat tagjai is fontosnak tartják a testmozgást: Kristóf versenyszerűen evez, hatszoros országos bajnok. Zoltán is volt már országos bajnok a csapatával, ő focizik. Attila pedig teniszezik és kosárlabdázik.

A srácok az első hellyel egy cambridge-i hétvégét nyertek, ahova tavasszal utaznak a versenyt szervező és a fődíjat adományozó szegedi önkormányzat, valamint a Szent-Györgyi Albert Rotary Klub jóvoltából. A kirándulás előtt mindent elolvasnak az angol egyetemi városról, ott pedig végignézik majd azokat a helyeket, ahol neves tudósok jártak.

Szent-Györgyi-emléktábla a Déri homlokzatán

Szent-Györgyi Albert, a szegedi egyetem professzora hetven éve nyerte el az orvosi Nobel-díjat. E jubileum alkalmából 2007 Szent-Györgyi-emlékévvé lett Szegeden: változatos programokkal tisztelgett a C-vitamin városa a „Paprikadíjra". Az emlékév záró rendezvényeként tegnap Szent-Györgyi Albert-emléktáblát avattak Nobel-díjas tudósunk első szegedi munkahelye, a mai Déri szakközépiskola homlokzatán. Beszédet mondott [namelink name="Dervarics Attila"], a Szent-Györgyi Albert Rotary Klub soros elnöke, valamint [namelink name="Hannus István"] professzor, a Magyar Kémikusok Egyesülete megyei csoportjának elnöke. A Belvárosi mozi tegnap esti programja Szent-Györgyi Albert sokoldalúságát filmarchívumok anyagából válogatva mutatta be.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!