Szeged és környéke

2019.08.01. 09:46

Spórolnak a megyei matricával

Szeged, illetve Csongrád megye jól be van kötve Budapestre, ezt mutatják az első féléves megyei sztrádamatrica-eladások is. Sok személy­autós takarékoskodik úgy, hogy nem veszi meg az országos jogosultságot.

Kovács András

Rekordösszeget, 186 milliárd fo­­rintot fizettek be a magyarországi utakat használók az idei első félévben, 15 százalékkal többet, mint tavaly. Bartal Ta­­más, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) vezérigazgatója hangsúlyozta, az e-matricák vásárlásából 48 milliárd forint folyt be, míg a 3,5 tonna feletti tehergépjárművek úthasználatából 138 milliárd forint bevétel szárma­zott.


Az éves országos és megyei matricákból 10-10 százalékkal több fogyott, miközben az autósok tudatosabbak a ko­­rábbinál, hosszabb távra terveznek. Az előértékesítéssel együtt országosan 1 millió 888 ezer, Csongrád megyére 48 ezer megyei e-matricát adott el idén június végéig a NÚSZ, az utóbbi 10 százalékos növekedést je­lent, ami dinamikusabb az or­­szágosnál. Kizárólag Csongrád megyére érvényes e-matricát összesen csaknem 27 ezer autóra vásároltak, ők azok, akik csak helyben használják ki az autópályák nyújtotta elő­­nyöket. Ezzel együtt csak ná­lunk 12 olyan autóst találtak, aki legalább 10 különböző me­­gyére vásárolt érvényes matricát – darabját 5000 forintért –, miközben az országos jogosultságot kevesebb mint 43 ezerért megvehette volna.


Az egyik szegedi autóalkatrész-kereskedő nagy Fradi-szurkoló, a Csongrád, a Bács-Kiskun és a Pest megyei matricával egész évben autózik.

Autópályán a leggyorsabb az út Budapestre. FOTÓ: TÖRÖK JÁNOS

Autópályán a leggyorsabb az út Budapestre. FOTÓ: TÖRÖK JÁNOS

– Tavaly ehhez még két különbözőt kellett vennem egy-egy hosszú hétvégére, de így is jobban jöttem ki, mint az országossal – mondta, hozzátéve, ennyit idén is vesz, 20-a körül ugyanis a Balatonra megy. Sokan gondolkodnak hasonlóan, tudtuk meg a NÚSZ Üzleti Intelligencia Osztályától, amit az is mutat, hogy több mint 18 ezer rendszámra vettek egyszerre többek között Csongrád, Bács-Kiskun és Pest megyére érvényes jogosultságot is, közülük kizárólag erre a háromra 15 ezren.


Az egynél több megyei matricát vásárlók között a Fejér–Pest megye kombináció a leggyakoribb – összesen 107 ezer rendszámnál csak erre a kettőre vettek az autósok. Utána a sorban a Heves–Pest páros következik 39, majd a Fejér–Pest–Somogy hármas 35 ezer rendszámmal. Borsod–Heves–Pest kombiná­ciót 12, míg Barany–Tolna–Fejér–Pestet 3000-en vásároltak. Ebből a megközelítésből a nagy megyeszékhelyek közül Miskolcnál erősebben van „bekötve" Budapestre Szeged, Pécs ezen a vonalon nagyon lemaradt – és Debrecen is, a maga ötezer autósával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!