Szeged és környéke

2008.12.01. 18:03

Számla nélkül mennyivel olcsóbb egy lakásfelújítás?

Szeged – „Számla megoldható, számla nem gond, szükség esetén számlát adok" – olvashatjuk a szegedi apróhirdetések záró soraiban. Mintha a számlaadás valamiféle extra lenne, nem pedig kötelezettség. Kiszámoltuk, hogy egy lakásfelújításon a munkadíjból akár 33 ezret is spórolhatunk, ha nem kérünk számlát. De megéri? Matek.

Bálint Csaba

Arra voltunk kíváncsiak, hogy mennyi pénzzel tudjuk megkárosítani az államot a lehető legrövidebb idő alatt. Nem kapunk számlát a fodrásznál, a fogorvosnál, a szervizben, a vízvezeték-, és a gázszerelőktől. A lista a végtelenségbe nyúlik. A delmagyar.hu tesztjében egy 3 szobás, 60 négyzetméteres panellakást vásároltunk, amit fel kellene újítani. Festetni kell, felszedni a régi burkolatot, lerakni az újat, ki kell cseréltetni legalább a konnektorokat, mert életveszélyesek, és el kell költözni a régi lakásból. Mennyivel kellene kevesebbet fizetnünk, ha minden munkát svarcban végeztetnénk el?

Valahogy csak el kell költözni

Kell tehát egy költöztető, aki átviszi a bútorokat az új helyre. Lássuk a Déliapró hirdetéseit.

Az első számon szimpatikus fiatalember jelentkezik. Náluk 6500 forint az óradíj. Plusz áfa - teszi hozzá, mikor arról faggatjuk, hogy számla nélkül lehet-e olcsóbb. Nem lehet. Számlát márpedig adnak. Csak lehet ez olcsóbb - gondoljuk. Tovább telefonálunk. A második fuvarozó minimum 25 ezer forintra saccolja a költöztetést, ennél csak több lehet – teszi hozzá vészjósló hangon. Hogy ad-e számlát, vagy sem, az nekünk mindegy – mondja, mert ő „alanyi mentes", az áfa úgysincs benne. Nagyon vigyázzunk – figyelmeztet, amikor közöljük, hogy az apróhirdetések között találtuk a számát – mert a költöztetést hirdetők közül 80 százalék' feketén csinálja, ezért nagyon legyünk résen! Kérdeznénk, hogy azzal mi a baj, hiszen pont ilyet keresünk, de válaszával megelőz minket:
– Előfordul, hogy az ilyen jöttmentek az egész teherautóval lelépnek, aztán sosem látja őket többet. Vagy tönkreteszik a bútort, aztán mit csinál? Én is összeszedhetnék a kocsmából 3-4 embert, aztán költöztetnénk, de hát nem úgy van az. Egy élet munkája is lehet, amit át kell szállítani. Figyeljen oda, találkozzon előbb személyesen velük, akárkit is választ, hogy meglássa kiféle-miféle – figyelmeztet búcsúzóul.
Hamar találunk egy nem hivatalos vállalkozót, aki 20 ezerért számla nélkül kipakol-bepakol, de nekünk is segíteni kell. Jól van. Belefér. Húszezerből megoldjuk a költözést. Majd figyelünk, hogy ne verjék oda a bútorokat. Minimum 5000 forint a zsebemben marad.

Burkolt burkolás

Burkolót találni sem túl nehéz. Az első és egyben utolsó szakember, akit hívunk rögtön a számla nélküli megoldást javasolja. 1400 forintért burkol egy négyzetméter falat vagy padlót. Számlát nem ad, de ha mindenképpen szükséges, egy festő ismerőse – akivel együtt szoktak dolgozni – le tudja számlázni a munkát. Akkor azonban 20 százalékkal többe kerül az egész. Az áfával csökkentett áron rendelhetünk még nála szőnyegpadlózást is rövid határidővel. Arra azonban nincs szükség, képzeletbeli lakásunkban még elég jó állapotban van a képzeletbeli parketta. A konyha, a folyosó és a mellékhelyiségek körülbelül 20 négyzetméter alapterületűek, a csempézendő falfelület úgy tíz négyzetméter lehet. Számla nélkül tehát a két munka díja 42 ezer forint, számlával pedig 50.400 Ft-ba kerülne ugyanez.

Képünk illusztráció

Képünk illusztráció
Festés: feketén-fehéren?

A festő, akit találunk, egyáltalán nem tud számlát adni. Nem is baj, olcsóbb így. Ahogy azt már megszokhattuk: 20 százalékkal. A három szoba oldalfalait (körülbelül 115 négyzetméter) tapéta leszedéssel, gletteléssel együtt 57.500 Ft-ért festené ki. Ehhez jön a plafon, amit 200 Ft/négyzetméteres áron festene ki, azaz összesen mintegy 12 ezer forintért. Az egész festést 69.500 forintból tudom tehát kihozni. Számlával, ha egyáltalán tudna adni a festő, ez a munka 83.400 forintba kerülne. Hátra vannak még az ajtók. Darabját 2500 forintért mázolja át a mester - áfa nélkül természetesen. Összesen hét ajtó van, így további 17.500 forintot kell kifizetni a végén. Számlával 21 ezer forintba kerülne a mázolás, azaz 3500 forinttal drágítaná. Ha „ügyesek vagyunk", ezen a festés-mázoláson több mint 23 ezer forintot is megtakaríthatunk.

Csak semmi feszültség

Még a festés előtt le kellene azért cserélni az öreg, már-már tűzveszélyes konnektorokat. „Okosba'", ha lehet, azaz áfa nélkül. Villanyszerelőt kell tehát keríteni. Ezúttal is nettó árat mond a szakember: 15 ezer forint. Számlát kérhetek, kapok is, de akkor mondanom sem kell: 20 százalékkal drágább a szerelés. Ezen nem sokat tudok spórolni. Áfával 18 ezer lenne. 3000 forint is pénz.

A listavezetők: lakásfelújítás, gázkészülék-javítás

Ha van kitöltött, aláírt, lepecsételt számla a kezünkben – akkor legalább 15-20 százalékkal többet fizettünk, ez igaz – ugyanakkor panasz esetén sokkal magabiztosabban mozoghatunk a fogyasztóvédelem labirintusaiban. A papíron szerepel a vállalkozó vagy a cég neve és címe, az elvégzett munka és annak ára, valamint a szolgáltatás időpontja. Így, ha véletlenül egy Mekk Mesterrel gondunk akad, számon kérhetjük rajta a hanyag, nemtörődöm munkát. Ebben segíthet például a fogyasztóvédelmi egyesület. Számla nélkül is lehet próbálkozni, de akkor kizárólag a vállalkozó jóindulatára vagyunk utalva.

– A legtöbb panasz a lakásfelújítások után érkezik – mondja Varga József, a Dél-alföldi Regionális Fogyasztóvédelmi Egyesület elnöke. Az egyesülethez kerülő ügyek egyharmada ilyen. Havonta 30-40 bejelentés érkezik, de a panaszkodók egyharmadának semmiféle bizonyítéka nincs arra, hogy az érintett vállalkozó valóban elvégezte azt a munkát, amit kifogásolnak a tulajdonosok. Számla nélkül pedig szinte lehetetlen küldetés felelősségre vonni bárkit is. A téli hónapok Top 10-es panaszlistáját azonban mindenképpen a gázkészülék-javítás, -karbantartás vezeti. Varga József szerint ebben a szakmában a számlaadás szinte kivétel nélkül elmarad, pedig komoly problémákat is okozhat egy rosszul elvégzett munka. Hetente legalább három panasz érkezik gázkészülék-szereléssel kapcsolatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!