Szeged és környéke

2019.05.18. 16:12

Szegednek írt egyházi zeneművet: vasárnap mutatják be Dobszay-Meskó Ilona Due Psalmiját

A Szegedi Vox Nova Kórus ünnepi hangversenyt ad vasárnap 18 órától a Bálint Sándor utcai piarista vértanúk templomában, s nemcsak Mozart és Henry Purcell egy-egy művét adják elő, hanem a Due Psalmit is. A darabot Dobszay-Meskó Ilona kifejezetten a városnak és a Balogh Irén által vezetett kórusnak írta.

Munkatársunktól

– Szegeddel régi a kapcsolatom. A szimfonikus zenekarral és a saját együttesemmel, a Ventoscalával is szerepeltem már itt. Mindig örömmel fogadom a felkéréseket – mesélte Dobszay-Meskó Ilona dirigens, zeneszerző, akit a szeged önkormányzat télen keresett meg azzal a kéréssel, hogy komponáljon egy művet egyházi tematikában.


– Felmerült a miseszöveg gondolata is, de ezúttal nem a liturgiába illeszkedő művet írtam, hanem két gyönyörű zsoltár mellett állapodtam meg. Ezeket éreztem épp aktuálisnak – mesélte a műről, amely a Due Psalmi nevet kapta, annyit tesz, két zsoltár.

Fotó: Leiner András

Fotó: Leiner András

„A mélységből kiálltok fel Hozzád" – szerepel a 129. zsoltárban. Dobszay-Meskó Ilona szerint minden ember volt már szorult helyzetben. Ekkor végső elkeseredésében Istent kéri, hogy segítsen. Ő is megtapasztalta már évekkel ezelőtt, de a hála érzését is, ami ezek után következik. A 91. zsoltár válaszként buzdít arra, hogy mindig bízzunk Istenben.


– Nem ismertem ezelőtt a kórust, viszont az interneten több felvételt is megnéztem róluk. Nekik sokat jelent, hogy kifejezetten a számukra szerzett valaki zenét. Megtisztelő, hogy éppen rám esett a választás.


A zenemű vasárnap debütál a nyilvánosság előtt. A zeneszerző maga is eljön megnézni az előadást.


Azt is elárulta, mostanában hangszereli a trombitaversenyét, s hamarosan egy szólógitárdarabot ír. A nyár végén pedig a tervek szerint elkezdődik miséjének komponálása.

 

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!