Szeged és környéke

2009.05.12. 19:10

Szerelmes virág Szegeden

Szeged - Szegeden végezte az egyetemet az egyik legismertebb magyar népdalénekes, Lovász Irén, akinek Szerelmes virág című legújabb albumának lemezbemutató koncertjét csütörtök este tartják a Tisza-parti városban. A több díjjal elismert énekesnő szerint sok fiatal ma cikinek érzi a népzenét.

Szűcs Csaba

József Attilával egy napon – április 11-én – született Lovász Irén népdalénekes, aki a siófoki Perczel Mór Gimnázium angol tagozatos végzős diákjaként 1984-ben emiatt adta be jelentkezését a szegedi egyetemre, amely akkor még a halhatatlan költő nevét viselte.

– Bölcsészhallgatóként minden születésnapomon vittem virágot a költő szobrához, úgy éreztem, valamiféle kapocs van közöttünk. Nagyon sajnáltam, amikor megfosztották nevétől az egyetemet – mondta a világszerte ismert énekesnő, akinek Szerelmes virág című legújabb albumának szegedi lemezbemutató koncertjét csütörtök este 7 órától hallgathatják meg az érdeklődők az IH Rendezvényközpontban. – Utoljára tavaly nyáron jártam a napfény városában – emlékezett vissza Irén –, egy kiállításmegnyitón énekeltem a Dóm téren. Izgatottan várom a mostani fellépést, ugyanis amióta diplomásként elhagytam Szegedet, nem volt itt igazi koncertem.

A több elismeréssel, köztük az idén Magyar Művészetért Díjjal kitüntetett énekesnő a szüleitől tanulta az első népdalokat, a család mindennapjaihoz ugyanis hozzá tartozott a közös éneklés. Szegedi bölcsészhallgatóként indult első népdalgyűjtő útjaira a különböző magyar lakta vidékekre, járt többek között Romániában és Horvátországban is. Az éneklés mellett tudományos kutatóként dolgozik: a néprajztudomány kandidátusa.

A 2009.május 8-i MOM lemezbemutató koncert és a Magyar Művészetért Díj (galéria)


– Nagy hatással voltak rám a Szegeden töltött évek, a Móra-kollégiumban laktam, ahol hihetetlen közösségi élet folyt, az első együttesem is az egyetemen alakult – folytatta Lovász Irén, majd a népzene mai helyzetével kapcsolatban elmondta: a magyar népzenének mindig lesz közönsége, bár nagy az ellenerő. – Folyik a butítás, sok fiatal ma cikinek érzi a népzenét, és csak fanyalog, ha meghallja, ehhez hozzájárult a népszerű rádiók zenei kínálata is – véli a háromgyermekes édesanya.

Szerelmes virág

Lovász Irén első albuma 1995-ben Világfa címmel jelent meg, ezt azóta több is követte, a legújabb a tavaly megjelent Szerelmes virág. – A reneszánsz korát idézi az új lemezem, amelyre reneszánsz táncok, korabeli virágénekek és népdalok alapján készített mai feldolgozások, átiratok, szerzemények kerültek – tudtuk meg az ismert népdalénekestől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!