Szeged és környéke

2011.01.12. 21:44

Szöveg helyett jegyek az alsó tagozatban

Szeged - Második osztálytól érdemjegyek is kerülhetnek a diákok félévi és év végi bizonyítványába. A megkérdezett iskolaigazgatók szerint a jegyekkel egyértelműbb képet kapnak a szülők a gyerek teljesítményéről.

Török Anita

Január 21-éig kell kiosztani a félévi bizonyítványt az iskolákban. A korábbi szabályozástól (amely alsó tagozaton alapvetően a szöveges értékelést írta elő félévkor és év végén) eltérően második osztálytól jegyek is kerülhetnek a diákok ellenőrzőjébe és az év végi bizonyítványba, illetve újra lehet évet ismételtetni.

A szülő számára mindenképpen egyértelművé teszi gyermeke tudását az, hogy visszatérnek az iskolák a hagyományos osztályzáshoz – vélte Tóthné Kecskeméti Katalin, a vásárhelyi Varga Tamás Általános Iskola igazgatója. Azt mondta, a szöveges értékelés nem egyszer magyarázatra szorult, és mindig azt kérdezték a szülők: akkor most hányas is a gyerek olvasásból vagy matematikából. Ehhez képest nincs mit elemezni azon, hogy 29 százalékig 1-est, 50 százalékig 2-est, 75 százalékig 3-ast, 90 százalékig 4-est, 91 százaléktól 5-öst ad a tanár. Az igazgatónő ugyanakkor azt is hozzátette: a jegyek mellett ezután is szükség van arra, hogy egy-egy fogadóórán szóban is értékelje a diákot a pedagógus.
A számokból ugyanis nem derül ki például az, hogy egy 3-ast hogy tornázhat fel a gyerek 4-esre.

A Németh László iskola másodikosai csillagos 5-öst szeretnének a tájékoztatójukba. A szerző felvétele

A Németh László iskola másodikosai csillagos 5-öst szeretnének a tájékoztatójukba.
A szerző felvétele

– A szülők és a diákok többsége egyetért az osztályzatokkal, persze akadnak kivételek – osztotta meg a 33 éve matematikát tanító [namelink name="Szűcs Zsuzsanna Mária"]. A buktatásról pedig azt mondta, pályafutása alatt talán 2–3 tanulónak adott félévkor vagy év végén egyest. Szerinte motiválni kell a gyereket arra, hogy meg tudja ütni az elégséges mércét.

– Csillagos 5-öst szeretnénk a tájékoztatónkba – kiabálták kórusban a vásárhelyi Németh László Gimnázium és Általános Iskola másodikosai. Félévkor még szöveges értékelést kapnak, utána érdemjegyeket. Év végén a bizonyítványukba azonban az osztályzatok mellé rövid szöveges értékelés is kerül. [namelink name="Árva László "]igazgató azt mondta, úgy alakították a pedagógiai programjukat, hogy átmenetként utóbbi is megmaradjon. Így árnyaltabb képet kapnak a szülők a gyerekük teljesítményéről. A készségtárgyakból – ének, rajz, technika, testnevelés – viszont csak jegyek kerülnek majd év végén a bizonyítványba.

– A szöveges értékeléssel az volt a gond, hogy a szülő azt olvasott ki belőle, amit akart. Mit akart? Azt, hogy az ő csemetéje mindenben kiváló. Aztán negyedik után kiderült, hogy álomvilágban élt – mondta Almási Pál. A makói iskolaigazgató megjegyezte: jónak tartja az osztályzatok visszaállítását, de azt sem kell figyelmen kívül hagyni, hogy például az is 5-öst kap, aki hibátlan dolgozatot ír, és az is, aki 91 százalékosat. A szülők egyébként náluk sem igazán reklamálnak a jegyek miatt. Senki nem kért még osztályozó vizsgát sem amiatt, mert szerinte a gyereke többet tud annál, amilyen jegy a bizonyítványába kerül. Nem véletlen, hiszen 1 óra alatt kellene számot adnia a gyereknek az éves anyagról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!