Szeged és környéke

2019.06.30. 12:51

Táncosok találkoztak Ruzsán

Nyolcadik alkalommal rendeztek Ruzsán néptáncfesztivált, ahol találkoztunk egy hat és féléves táncossal is és azt is megtudtuk, hogy egy kevés alkohol segítheti az ember mozgását.

Arany T. János

– Próbálunk minden évben valami újat kitalálni, így a rendezvény napjára eső Péter-Pál napja alkalmából Arató Néptáncfesztivál lett az idei találkozóból – mondta a szombaton nyolcadik ruzsai néptáncfesztivált megszervező Homoki Csűrdöngölő Hagyományőrző Néptánc Egyesület elnöke, Kügler Eszter, aki hozzátette, a kezdeményezés jóval régebbi múltra tekinthet vissza mint hét év. – A cél kezdettől fogva az volt, hogy a környékbeli néptánccsoportok megmutathassák egymásnak tudásukat, és bemutatkozhassak egymásnak – tette hozzá Hajdúné Nagy Daniella, az egyesület gazdasági titkára.


Míg egymás után futottak be a csoportok, néhány gyerek kézműves foglalkozással múlatta az időt. Itt találkoztunk az egyik legfiatalabb táncossal, a rendkívül bőbeszédű, hat és féléves Mihalecz Dominikkal, aki elárulta, eddig az öttömösi óvodába járt, de szeptembertől iskolás lesz. Amikor megkérdeztem tőlem, mióta táncol, azt válaszolta, már nagyon régóta, három éve. – Én is fel fogok lépni – jelentette ki büszkén. – Szeretem nagyon a népzenét, és az is tetszik, hogy mindig ritmusra jár a lábam – mondta, amikor a zene és a tánc kapcsolatát elemeztük.


Odakint, a Tömörkény téren, a Móra Ferenc Művelődési ház szabadtéri színpadán egymás után végeztek a táncosok a színpadbejárással. Míg a sorukra vártak, néhányan jót kortyoltak egy üveg hideg sörből. – Egy kicsit kell néha inni, attól jobb lesz az ember mozgása. Egy fröccs, vagy sör rendben van, de tudni kell hol a határ, mert előfordult már, hogy túltöltekeztünk. Ezt szerencsére csak mi tudtuk, a közönség nem – mesélte az egyik táncos.

Az Üllési Fonó Néptáncegyüttes utánpótlása, a Cibere csoport vett részt a fesztiválon. A 14-15 éves fiatalokat néhány felnőtt is elkísért, mint mondták, hogy erősítsék őket. Ábrahám Karolának már az édesanyja is táncolt a Fonóban, az alapító tagok egyike. – Nálunk Üllésen a faluba vagy focista leszel, vagy néptáncos, a maradék meg zenész – viccelődött Wurzinger Imre.

Táncosok találkoztak Ruzsán - Galéria



Az előadásban közreműködött a szegedi Hatetudnád Tánccsoport, a Délikert Napsugár Táncegyüttes, a Bácsfeketehegyi Táncegyüttes, a Mórahalom Néptánc Egyesület, a makói Maros Néptáncegyüttes Möttykettő csapata, az Üllési Fonó Néptáncegyüttes és a vendéglátó ruzsai Csűrdöngölő Néptáncegyüttes. Az esten a Kender Zenekar muzsikált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!