Szeged és környéke

2019.02.20. 10:22

Tele van porral Szeged levegője - feltámadt a szél, javulnak az értékek

Egészségtelen a levegő Szegeden: a szálló por koncentrációja a törvényben előírt egészségügyi határérték közel kétszerese. Ha ez a következő két napban is így marad, elrendelik a szmogriadó tájékoztatási fokozatát, írtuk, de egyelőre közbeszólt a szél.

Munkatársainktól

A Rózsa utcai mérőállomás adatai szerint már "csak" 50 µg/m3 a szálló por mennyisége a levegőben Szegeden. Ez valószínűleg annak is köszönhető, hogy feltámadt a szél.


Korábban írtuk:

Hétfő délután ugrásszerűen megnőtt Szegeden a szálló por koncentrációja: három óra alatt gyakorlatilag megduplázódott. A légszennyezettség este 6 órakor érte el a tájékoztatási határértéket, és kedden káros is maradt a levegő – igaz, reggel 8 órától kezdve folyamatosan javult a minősége, és délutánra a szálló por mennyisége 90 µg/m3-ről az egészségügyi határérték, 75 µg/m3 alá csökkent. Ha két egymást követő napon meghaladja ezt az értéket a napi átlag, és a harmadik napon sem várható javulás, a jogszabály előírja, hogy tájékoztatni kell az önkormányzat vezetését. A Csongrád Megyei Kormányhivatal sajtószolgálatától megtudtuk, figyelemmel kísérik a levegő minőségét, azonban ha nem javul a helyzet, akkor is két nap múlva rendelhetik csak el a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. A legszennyezes.hu oldal előrejelzése szerint egyébként erre nagy esély van, péntekig ugyanis károsnak jósolják Szeged levegőjét.

 

Reggel 10 órakor nem sokkal az egészségügyi határérték alatt volt a szám. Képek forrása: Időkép

Szerda reggel 10 órakor nem sokkal az egészségügyi határérték alatt volt a szám. Képek forrása: Időkép


Az ország több pontján a miénknél lényegesen rosszabb a helyzet: Kecskeméten, Miskolcon és Nyíregyházán például tegnap napközben közel 120-as értékeket mértek, ami már veszélyes minőségű levegőt jelöl.


Szerda délelőtt 10 órakor a szegedi, Rózsa utcai mérőállomáson 68 µg/m3-es értéket mértek, ami nem sokkal áll az egészségügyi határérték alatt, tehát nem tekinthető túl egészségesnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!