Szeged és környéke

2008.10.29. 21:31

Több ezer szegedit érint a 13. havi bér megvonása

Szeged - Akár húszezren is eleshetnek Szegeden a 13. havi bértől jövőre. A pénz törvény szerint egyelőre jár nekik, ezért törvénymódosítás kell a nem fizetéshez. A Fidesz szerint országosan közel kétmillió ember lehet a kárvallottja a kormány által tervezett megszorító csomagnak.

Gonda Zsuzsanna

Nagyjából húszezer keresőt érint közvetlenül Szegeden a kormány stabilizációs terve, annak is a 13. havi fizetést megvonó rendelkezése. Köztük legnagyobb számban az egyetemi dolgozókat, a tanárokat, az orvosokat, az önkormányzat munkatársait.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ugyanis a pénzügyi válság miatt szükségessé vált stabilizációs intézkedések közé sorolta, hogy a kormány nem vállal kötelezettséget a 13. havi bér automatikus kifizetésére a közszférában.

A közszérában dolgozók alatt Budai Bernadett kormányszóvivő tájékoztatása szerint a közalkalmazottakat és a köztisztviselőket is értik, valamint ide tartoznak a politikai tanácsadók, főtanácsadók is.

Szegeden nagyjából 20 ezres a kör – ennyien vannak a közalkalmazottak, köztisztviselők és a hivatásos szolgálati viszonyban állók (ilyenek például a rendőrök).

Az APEH-dolgozók idén még megkapják. Illusztráció: Miskolczi Róbert

Az APEH-dolgozók idén még megkapják. Illusztráció: Miskolczi Róbert
Földesi András, a szegedi önkormányzat személyzeti osztályának osztályvezető helyettese elmondta: a köztisztviselőknek és a közalkalmazottaknak törvény szerint jár a 13. havi bér, amit az elmúlt években különbözőképpen fizettek ki. Volt, hogy egy összegben decemberben kapták meg, később a tárgyévet követő januárban. Jelenleg – a kormány és a munkavállalók érdekképviseletének megegyezése szerint – tizenkét részletben, havi lebontásban jutnak hozzá a 13. havi fizetésükhöz. A válság előtti terv az volt, hogy 2009-től visszaáll az a korábbi állapot, mely szerint decemberben egy összegben jutnak hozzá.

Mivel a 13. havi illetmény törvényes juttatás, törvénymódosítás kell a nem kifizetéséhez. Várhatóan azonban ez nem lesz gátja a változásnak, hiszen a parlament egyszerű többséggel módosíthatja a közalkalmazottakról és a köztisztviselőkről szóló törvényt.

Kétmillió kárvallott a Fidesz szerint

A Fidesz szerint országosan közel kétmillió ember lehet a kárvallottja a kormány által tervezett megszorító csomagnak. Köztük 700 ezer orvos, tanár, ápoló és szociális munkás, közel 100 ezer vasutas, postás, útfenntartó és a villamos energia szektorban dolgozó, aki nem kapja meg a 13. havi bérét, és befagyasztják a fizetését. - mondta Navracsics Tibor, az ellenzéki párt frakcióvezetője tegnapi sajtótájékoztatóján Budapesten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!