Szeged és környéke

2016.02.19. 18:07

Túl drágák a márkaszervizek

Mi a teendő, ha nem kaptunk számlát és jótállási jegyet az üzletben? Igazat adnak-e nekünk, ha drágálljuk a márkaszervizek rezsióradíját? - többek között ezt kérdezték olvasóink lapunk tegnapi fogyasztóvédelmi tanácsadásán. Cikkünket folytatjuk.

Fekete Klára

– A fiam Budapesten vásárolt egy 16 ezer forintos rádiót, de amikor hazaért vele, nem találta a dobozban a nyugtát és a jótállási jegyet – panaszolta algyői olvasónk tegnap. Szerkesztőségünkben fogyasztóvédők válaszoltak: [namelink name="Horváth Károly"], a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő békéltető testület elnöke, valamint [namelink name="Dékány László"] tiszteletbeli elnök.

 

  Dékány László és Horváth Károly a szerkesztőségben. Fotó: Frank Yvette

Dékány László és Horváth Károly a szerkesztőségben. Fotó: Frank Yvette

Fontos, hogy legyen jegyzőkönyv. Kiderült, a férfi visszament a bevásárlóközpontba, de nem segítettek rajta. Szerencsére beírta a panaszkönyvbe, mi történt, és erről másolatot is kapott. Szakértőink azt tanácsolták, keressék fel minél előbb a szegedi kamarai székházban található békéltető testületet, ahol mindennap 9 és 11 óra között veszik fel a panaszokat. A budapesti férfi meghatalmazást adhat az algyői szülőknek. Azt is ajánlották, az emberek kérjék, vegyenek fel jegyzőkönyvet az esetről, ezzel sokat lendíthetnek az ügyükön.


Gyerek a bevásárlókocsiban. Amikor a legapróbb higiéniai kifogások miatt semmisítenek meg élelmiszereket, hogy engedhetik meg a bevásárlóközpontok, hogy a szülők sáros cipővel is a kocsikba ültessék a gyerekeket? – kérdezte olvasónk. A fogyasztóvédők igazat adtak a férfinak. Arra kérték, ne hagyja magát lerázni, legközelebb szóljon az eladóknak vagy a biztonsági őrnek.


Amikor már csak a bíróság marad. Egy évvel ezelőtti ügyben kért segítséget egy szegedi férfi, akit autójával egy troli szorított le a Rókusi körúton, emiatt nekiment a KRESZ-táblának. A kára 150-200 ezer forintos volt, de nem volt tanúja, és nem írta fel a troli rendszámát. Az eset megjárta a békéltető testületet, ahol az SZKT-val nem sikerült megegyezni.


Szakértőink leszögezték: az ingyenesen eljáró békéltető testület nem kényszerítheti a másik felet a megegyezésre. Sajnos ugyanaz az ügy nem kerülhet vissza a testülethez, csak a bíróság maradt.

Motorolaj aranyárban. Magasak a márkaszervizek rezsióradíjai, és háromszor annyiba kerül a motorolaj literje, mint a szabadpiacon – reklamált panaszosuk. A válasz: a rezsióradíjban nem a békéltető testület, hanem a versenyhivatal, a motorolaj árával kapcsolatban pedig a fogyasztóvédelmi hatóság az illetékes.


Borítóképünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!