Szeged és környéke

2011.02.05. 13:09

Túladagolták magukat a szegedi szkeptikusok is

Szeged - Homeopátia. Nincs benne semmi – ezt írták ki és bizonyították túladagolással a Klauzál téren, a Kígyó gyógyszertár előtt szombat délelőtt szegediek, körülbelül 15-en.

Gonda Zsuzsanna

A szkeptikusok egy nemzetközi kampányhoz, a 10.23-hoz csatlakoztak. Az akció kezdete is 10.23 volt.
Az esemény weboldala szerint "a világ 25 országának több mint 60 városában, a brüsszeli EU Parlament előtt, valamint az Antarktiszon történik hasonló akció február 5-én és 6-án." 

– A 10 a 23. hatványon az Avogadró-számra utal, ami középiskolás tananyag kémiából – mondta [namelink name="Györgyey János"] biológus, a Szkeptikus Társaság tagja. Közölte: elvárják, hogy ha gyógyszerként árulják, akkor tudományos módszerekkel bizonyítsák a homeopátiás szerek hatékonyságát. 

– A varázslásos hókuszpókusz is átverés, a homeopátia pedig csak a jéghegy csúcsa. De ezekre a szerekre ráírják, hogy gyógyszer – válaszolta arra a kérdése, hogy miért éppen a homeopátia ellen tiltakoznak.

Györgyey János szerint a homeopátia a jéghegy csúcsa. A szerző felvétele

Györgyey János szerint a homeopátia a jéghegy csúcsa.
A szerző felvétele

A résztvevők a gelsemium nevű szert vették be, amelyet felnőtteknél láz, fejfájás, szorongás, gyerekek esetében álmatlanság ellen árulnak. A résztvevők egy egész fiolányi szert lenyeltek, szerintük valójában csak kristálycukrot és laktózt ettek. [namelink name="Duda Ernő"], a Solvo Biotechnológiai Zrt. vezérigazgatója, aki szintén demonstrált, kijelentette: gyakorlatilag cukorterhelésnek vetették alá magukat. Mások sem fukarkodtak ironikus megjegyzésekkel. „Halálmegvető bátorsággal" nyelték le a golyókat, és volt, aki családostul vett részt a személtetésben, ő közölte: "anyámat is megmérgezem."

Halálmegvető bátorság? A szerző felvétele

Halálmegvető bátorság? A szerző felvétele

A homeopata szerint 

Ha az illető alkata egyáltalán nincs kapcsolatban a szerrel (a homeopátia használja az úgynevezett alkati szer fogalmát – a szerk.) akkor a szerre jellemző tünetei jelentkeznek – mondta a delmagyar.hu-nak [namelink name="Farkas Mária"] homeopátiás orvos. Hozzátette: minden szerből létezik különböző erősségű, ez is befolyásolja a várható tüneteket.

A figyelemfelkeltő akció résztvevői a kísérlet után is ott maradtak a téren. hogy bizonyítsák: nincs hatása a szernek.

"A homeopátia egy abszurd áltudomány, mely a mai napig elfogadott az alternatív orvoslásban, annak ellenére, hogy semmilyen tudományos bizonyíték nincs a hatásosságára. Kevesen tudják, hogy a homeopátiás szerek gyártásakor olyan mértékű hígítást alkalmaznak, aminek eredményeként a végtermékben a kiindulási anyagból már semmi sincs" – olvasható a 1023.hu-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!