Szeged és környéke

2019.05.22. 18:04

Túrabakancsban győztek a szegedi nyolcadikosok: Országos versenyen lett első a Fekete István iskola csapata

Szegedi csapat nyerte meg az Eötvös Loránd Országos Természettudományi Versenyt. A Fekete István Általános Iskola nyolcadikosai 136 csapatot utasítottak maguk mögé. A komplex tudásbajnokságban a legnehezebbnek azt találták, hogy sokat kellett túrázniuk az állomások között.

Timár Kriszta

A hétvégén rendezték meg az Eötvös Loránd Országos Természettudományi Versenyt Celldömölkön. A híres fizikus halálának centenáriumára emléket állító megmérettetésre összesen 136 csapat nevezett. A kétkörös online forduló legjobb 12 csapatát hívták meg a döntőre, amelyről mindenki csak annyit tudott: mivel a Ság hegyen rendezik, vélhetőleg papír és ceruza helyett kényelmes túrabakancsra lesz leginkább szükség.


A diákoknak a helyszínen először Eötvös életéről kellett tesztet kitölteniük, majd geofizikusok mutattak be nekik különböző eszközöket – ezekhez kapcsolódó kérdéseket is feltettek. A délutáni fordulóban a hegyen kijelölt hat állomást kellett bejárniuk. A feladatok között volt többek között sűrűségmérés, amelyhez csak eszközöket kaptak, a módszert nekik kellett kitalálniuk, vagy éppen a káposztalé kémhatásvizsgálata, illetve olyan kísérletek, amelyek alapján számításokat kellett végezniük – például, hogy egy év alatt az ember mennyi szén-dioxidot lélegez ki.


– A földrajz- és a fizikatananyagot átismételtük, gyakorlatilag így készültünk a versenyre. Volt, hogy a gyerekek 8 tanóra után is itt ültek délután 5-ig. Szerencsére, mivel órákon sokat kísérletezünk, ezek a helyzetek sem voltak a versenyen idegenek a gyerekek számára, miközben volt olyan is a mezőnyben, aki fel sem ismerte a rugós erőmérőt – mondta el felkészítő tanáruk, Gauder Graciella. Bár 6 és 8 osztályos gimnáziumok csapatai is részt vettek a versenyen, a Fekete István iskola diákjai tökéletesen helytálltak. Saját bevallásuk szerint a legnehezebbnek azt találták, hogy sokat kellett túrázniuk a verseny közben. 


Az országos győzelemmel emlékérem, könyvjutalom és fürdőbelépő járt, a csapat két tagja azonban valószínűleg sokat profitált belőle, hiszen Sári Balázs és Csala Hanga természettudományos orientációjú osztályban tanul majd tovább. Kovács Nimród pedig – aki 5 nappal a döntő előtt ugrott be helyettesíteni az addigi csapattagot, Mátyás Lénárdot – a verseny alatt szerette meg a természettudományokat. Mint mondta, bár két tannyelvű gimnáziumban folytatja majd tanulmányait, azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy ennek hatására ebben az irányban tanuljon tovább.

Meseismeretben is remekelt az iskola

A 7 mérföldes csizmában hetedhét határon című mesevetélkedőben is sikeresen szerepeltek az iskola diákjai: a negyedikes csapat 504 indulóból harmadik lett az országos versenyen, miután a megyei fordulót megnyerték. A döntőre 16 Benedek Elek-meséből kellett felkészülni, majd az arra vonatkozó kérdésekre fejből válaszolni. A csapat tagjai Sztancsik Tünde, Farkas Noémi, Tóth Tamara és Topal Jázmin voltak, illetve velük készült Szabó Fanni is. Felkészítő tanáruk Börcsök Andrea volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!