Szeged és környéke

2016.01.22. 11:09

Veszélyes az élet az Állomás utcában

Több tűzeset és bűncselekmény történt már a szegedi Állomás utca évek óta használaton kívüli MÁV-épületeinek környékén. Az ingatlanokat ma hajléktalanok lakják. A vasúttársaság a teljes területre rendelkezik bontási engedéllyel.

Kiss Gábor Gergő

Leégett a kunyhója december 30-án este annak a hajléktalan párnak, akiket újévi terveikről faggattunk aznap a szegedi Állomás utcában (2015. december 31.: Nem kér sokat 2016-tól Zsuzsa és Zoltán). A férfi a kezén harmadfokú égési sérülést szenvedett. Önkényes lakásfoglalók voltak, a MÁV tulajdonában levő, de már évek óta nem használt épületében éltek. 


Az Állomás utcai hangárokban és kunyhókban, ahogy már többször megírtuk, Zoltánékhoz hasonlóan tucatnyi hajléktalan tölti mindennapjait. Tűzesetek és különböző bűncselekmények már többször előfordultak itt az elmúlt években. Nyáron egy MÁV-melléképületben hajléktalanok holmija égett el, a tüzet a szegedi tűzoltók fékezték meg, személyi sérülés akkor nem történt. Hat éve (2010. augusztus 11.: Megöltek egy hajléktalant Szegeden) egy volt MÁV-raktárban találtak rá egy akkor 62 éves hajléktalan férfi holttestére, akit élettársa ölt meg. Múlt héten egy betörési kísérletet akadályozott meg egy környékbeli utcában élő asszony (2016. január 12.: Fejszenyéllel kergette el Margó a betörőt). A tettes valószínűleg szintén hajléktalan volt.

 

Csak a legrosszabb állapotban lévő épületeket bontja el a vasúttársaság Fotó: Karnok Csaba (galéria)



– Az Állomás utcában a vasúttársaság tavaly elbontott egy iker-lakóépületet és annak melléképületeit. Erre azért volt szükség, mert a hajléktalanok többször felgyújtották az épületeket, a nyílászárókat kibontották, eltüzelték vagy ellopták, így az épületek életveszélyesek lettek – közölte lapunkkal a MÁV sajtóosztálya. Arról tájékoztattak, hogy a területet a társaság ingatlanos létesítményfelelőse időszakosan ellenőrzi, és az ott tartózkodókat annak elhagyására szólítja fel. A MÁV az Állomás utcai ingatlanok bontására tavaly november 30-áig a Nemzeti Közlekedési Hatóság engedélyével rendelkezett. Ennek az engedélynek a meghosszabbítása jelenleg folyamatban van.


– Hallottuk, hogy hamarosan eldózerolnak mindent. Fogalmam sincs, hova megyünk azután. A hajléktalanszálló kizárva, a híd alatt pedig már éltünk, de oda se vágyom vissza – mondta Zsuzsa, aki Zoltánnal a teljesen kiégett kunyhójukból egy száz méter hosszú, kitört üvegű, hideg hangárba költözött. A férfi elmondta, december 30-án este felrobbant a kályhacsövük, csontig égett le a húsa, ami már elkezdett üszkösödni, ezért ma befekszik a klinikára. 


Zsuzsáéknak még van egy kis idejük a hangárban: a vasúttársaság első körben csak az életveszélyessé váló épületeket akarja elbontani, ugyanis a terület hasznosításáról már évek óta egyeztetés zajlik a Szegedi Tudományegyetemmel. Ahogy korábban szintén megírtuk (2015. december 11.: Megállt az idő a vasútnál), az egyetem a terület hasznosítását a szomszédságban tervezett déli tiszai híd építésétől teszi függővé. 

Vélemények az Állomás utcai helyzetről


Pró:

Korom István: – Inkább az Állomás utcában legyenek, mint a belváros padjain szanaszét. Szállóra sokan nem mennek be, mert ott nem lehet inni, és lopnak is, és itt legalább fedett helyen vannak. A karitatív szervezetek is könnyebben megtalálják őket.


Márkus Zsuzsanna: – Lebontják az épületeket, elkergetik a hajléktalanokat. Ez lenne a megoldás? Azon kéne elgondolkozni, hogy lehetne helyzetbe hozni őket.


Kontra:

Szentmiklósi Gábor: – Itt nem hajléktalanok, hanem bűnözők csinálják a cirkuszt, az ő döntésük, hogy ilyen helyen élnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!