Szeged és környéke

2011.04.21. 17:12

Zombori István nyugdíjazása után előre néz Magyar Anna

Szeged - Nem akar elvenni a megye a múzeum ásatási pénzéből, csak azt várja el, hogy az intézmény kevesebb hozzájárulást kérjen tőle, és minden költséget, amit lehet, abból a keretből számoljon el – mondta a múzeum jövőjéről rendezett háttérbeszélgetésen Magyar Anna, a közgyűlés elnöke.

Bakos András

14 újság, internetes portál illetve tévé stábja jelent meg a háttérbeszélgetésen, amelyre [namelink name="Magyar Anna"], a megyei közgyűlés elnöke hívta a sajtót. A szervezők kérték, hogy a beszélgetés elején ne készüljön kép- és hangfelvétel, utána viszont interjút lehetett kérni. A Móra Ferenc Múzeum helyzetéről volt szó, azok után, hogy a közgyűlés előbb fegyelmi vizsgálatot indított az igazgató, [namelink name="Zombori István"] ellen, majd az eljárás vége előtt nyugdíjba küldte. A közgyűlés elnöke akkor nem indokolta a döntést. A fegyelmi biztosi jelentés elkészült, de nem nyilvános, az ünnep után tárgyalja a közgyűlés. A kérdésre pedig, miért nyugdíjazták Zomborit, az elnök most is azt válaszolta, a közgyűlés zárt ülésén született döntést nem indokolja. Viszont projektoros kivetítőn, grafikonokon mutatta be, hogy a múzeum működését milyen arányban fedezte az államtól kapott pénz, az önkormányzati hozzájárulás és az intézmény saját bevétele. Az derült ki, hogy a saját bevétel – amelynek jelentős része a régészeti munkákból folyik be – 2008-ban, 2009-ben és 2010-ben is több volt, mint amennyit az intézmény tervezett. Volt olyan esztendő ebben az időszakban, amikor a megyének alig kellett segítenie. Egy fotót is kivetített, amely azt ábrázolja, ahogy egyeztetnek az M43-as következő nyomvonalának föltárásáról.

Magyar Anna leszögezte: a megye sosem hagyta bajban a múzeumot, és nem akart elvenni az ásatásra kapott pénzből. Azt akarta, jelentős hiánnyal elfogadott költségvetésére tekintettel, hogy a múzeum a lehető legkevesebb hozzájárulást kérje tőle. Minden olyan kiadást, amit lehet, számolja el az intézmény az ásatás költségeként. A minisztériumtól kért jogi állásfoglalást a megye arról, hogy a leletfeldolgozás, -raktározás és -őrzés költségeit hogyan lehet elszámolni a munkára kapott összeg 25 százalékában. Zombori korábban arra hivatkozott, azért nem engedett a megye nyomásának, mert közpénzről van szó, szigorú az elszámolás. Magyar Anna ugyanerre hivatkozott: a közpénzt a törvény szerint kell és lehet fölhasználni. Kérdésünkre Kovalcsik Andrea főjegyző azt felelte: igen, kimondható, hogy Zombori István és a megye nem egyféleképpen értelmezte az autópálya-ásatások költségeinek elszámolását szabályozó jogszabályokat.

Hétfőn elkezdődött az ásatás, 7 vezető régész dolgozik, az anyagi hátteret biztosítja a múzeum és a megye. Magyar Anna kérdésünkre azt mondta, a dolgozókkal megállapodtak, és – miután a megye jogásza tájékoztatta őket – hajlandóak arra, hogy most már aláírják a megbízási szerződéseket. Ugyan nem közalkalmazottként foglalkoztatják őket tovább, ahogyan eddig, de az elnök szerint nem éri őket olyan hátrány, amitől eddig tartottak: lesz táppénzük, és havonta elszámolnak velük az elvégzett munka alapján. Eddig úgy tájékoztatták őket, hogy szerződéssel csak a szezon végén kapján meg a pénzüket. Az elnök emlékeztetett, ha tönkremegy az épület teteje, és bádogost kell hívni, azt se veszi fel közalkalmazottnak a megye, hanem szerződést köt vele, és az alapján fizet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!