Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

15 százalékkal drágultak tavasz óta az albérletek

Tavaszhoz képest 15 százalékos drágulással kell számolnia annak, aki mostanában keres albérletet Szegeden. A roham július 23., a felsőoktatási ponthatárhúzás után indul.
– Tavasz óta legalább 15 százalékkal emelkedtek az albérletárak Szegeden és környékén. A budapesti 20-25 százalékos drágulásról érkező hírek, a kevés kiadó ingatlan, az egyre jobb minőségű bérlemények, valamint a nagy kereslet hajtja fel az árakat – mondta Simon Éva, az Ingatlanbazár vezetője. Az igazi roham a július 23-i felsőoktatási ponthatárhúzás után várható, ezért a szakemberek javaslata szerint az albérletet keresőknek ajánlatos minél gyorsabban lépniük.

Szegeden a legdrágább lakások a belvárosban, az egyetemi épületek közelében találhatók. Itt egy 50-60 négyzetméteres, egyedi fűtésű, igényesen berendezett téglalakásért nem ritkán 100 ezer forintot is elkérnek. A luxuslakások – klímával, dizájnbútorokkal, sarokkáddal, mosogatógéppel – akár 150 ezer forintba is kerülnek. Ezeket leginkább a tehetősebb külföldi hallgatók veszik ki. A 30-40 négyzetméteres belvárosi garzonlakások esetében találni 70-80 ezer forintos árat is. A hirdetések között böngészve kiderül, a lakások egyik felét 100 ezer forint alatt, másik felét 100 és 150 ezer forint feletti havi díjért kínálják, ami szintén jelzi a drágulást.

A legolcsóbb bérlemények a nagykörúton kívül, a lakótelepi panellakások között találhatók, itt 35-40 ezer forintért lehet átlagos állapotú garzont, 45-50 ezerért 1,5-2 lakást bérelni. Korábban ennyi pénzért akár belvárosi ingatlant is lehetett bérelni. A friss hirdetések között 46 négyzetméteres móravárosi és 42 négyzetméteres rókusi lakásokat is találtunk 60 ezer forintért. Az árak természetesen rezsi nélkül értendők, tehát 70-80 ezer forintos összköltség alatt nagyon nehéz bármit találni. Ez az összeg egy-két éve még 60 ezer forint körül mozgott.

Oszlopra ragasztott albérlethirdetés. A belvárosi lakások a legdrágábbak. Fotó: Schmidt Andrea
Oszlopra ragasztott albérlethirdetés. A belvárosi lakások a legdrágábbak. Fotó: Schmidt Andrea

Simon Éva szerint a piacot drágítja a befektetési célú vásárlás és felújítás is, ugyanis az elmúlt hónapokban tömegével lejártak a 8-10 éve kötött lakáscélú megtakarítások, így sokan vágnak ingatlanüzletbe. – Az új szereplők a befektetett pénzhez és a kívánt megtérülési időhöz igazítják az árakat, a kereslet-kínálat pedig lehetővé teszi, hogy a korábban megszokottnál 15-20 százalékkal többet kérjenek – mondta az Ingatlanbazár vezetője.

Sokan keresnek lakást a Facebookon is, az egyik csoport 13 tagot számlál. Közülük többen is arról panaszkodnak, hogy amióta az ingatlanosok megjelentek a csoportban, érezhetően emelkedtek az árak. – Hetek óta keresek albérletet, és több kéretlen üzenetet is kaptam az ingatlanosoktól. Úgy látom, hogy a korábbinál 15-20 százalékkal magasabb áron kínálják a lakásokat – mondta Tímea, aki kérte, csak a keresztnevét írjuk le.

Nehéz eldönteni, hogy mi számít drága albérletnek, hiszen a lakás elhelyezkedése, a tájolás, a lakókörnyezet, az állapot, a felszereltség és a kereslet-kínálat mind meghatározza az árat. Ugyanakkor 100 ezer forintos nettó fizetésből is nagyon nehéz lakást bérelni, mert a 40-45 ezer forintos bérleti díj és a 25-30 ezer forintos rezsiköltség miatt nagy a kockázat. Ezért sokaknak 30 éves kor után is csak a társbérlet marad.

Nem véletlenül próbálnak a legtöbben saját lakást vásárolni. Az olcsónak számító, 40 ezer forintos albérletárral számolva is 40 év alatt közel 20 millió forintot kell fizetni a lakhatásért. Magyarán: minél kisebb fizetésből él valaki, annál fontosabb, hogy saját lakáshoz jusson. Még akkor is, ha hitelt kell felvennie hozzá, mert úgy legalább a futamidő végén lesz valamije. Persze csak akkor, ha kihúzza addig.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki a legény?

Arról folyik a szó egy szegedi társaságban, hogy valakik az éjjel vicces kedvükben voltak, melltartót adtak a Novotel melletti múzsaszoborra.
Tovább olvasom