Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

A 25 éves THEALTER a Tiszatájban

Szeged - A 25 éves jubileumát ünneplő THEALTER Fesztiválról szóló cikksorozattal jelent meg a Tiszatáj folyóirat júliusi száma.
A szegedi Tiszatáj folyóirat júliusi száma az irodalmi szövegek mellett külön cikksorozattal jelentkezett a 25. születésnapját ünneplő THEALTER Fesztivál kapcsán. A nemzetközi alternatív színházi fesztiválról sokrétű írásokkal találkozhatunk, színházelemzéseken át külföldi rendezőkkel, koreográfusokkal készített interjúkon keresztül a színházelméleti tanulmányokig.

Mind a fesztivál szellemiségét ragadja meg. Jászay Tamás színikritikus az ünnepi blokk előszavában írja: minden itt alkotó a kockázatos színház szerelmese. Az, hogy miként kapcsolódik egymáshoz például az olasz rendező, Eugenio Barba elképzelése a színházról és a bolgár Ivo Dimcsev koreográfiája, a két róluk szóló tanulmányból megtudható. A szlovén Via Negativa társulatának ars poeticájáról és kortárs táncszínházról is képet kapunk. Halász Péter rendező előadásainak elemzéseiből kiderül, hogy sokat foglalkozott a határon lévőség kérdéseivel, utóbbit is feszegeti Kovács Flóra a Határ? Küszöb? című írásában.

A szembesítéssel és szembenézéssel játszik a szentesi dráma tagozatosok társulata. Elmondásuk szerint amik bántják igazságérzetüket, azoknak hangot adnak – emiatt viszont politikai színházként jellemzik az előadásaikat. A THEALTER Fesztivál alapítói is úgy gondolják: széles űr tátong az alternatív és a klasszikus színház között, Balog József szerint a színházi szakmának átjárhatónak kell lennie. Többek között erről mesélnek az alkotók az interjúban. Balog mellett megszólalnak a fesztivál alapítói, Fábián Zsolt és Martinkovics Katalin is. Az alternatív színház megítélését szemlélteti a Hólyagcirkusz társulat „atmoszféraszínházának" működéséről és a visszhangot nem kapó megszűnéséről szóló írás.

Interjú készült Baráth Ferenc grafikussal, akinek plakátjai jelentősen hozzájárultak a fesztivál népszerűsödéséhez. A fesztivál idei díszvendége a k2 társulat, első évadukról írt áttekintést Miklós Melánia színházkritikus. A színház a valóság költészete címmel készült interjú Urbán András rendezővel.

A színész nem a szerep által, hanem testileg-lelkileg van jelen a színpadon – fejtette ki. Horváth Csaba rendezővel az elképzeléseiről beszélgetést, Pintér Béla drámáiról pedig kritikát olvashatunk, és szó esik Perovics Zoltán előadásokhoz készített tárgyairól is. A cikksorozat a Jeles András rendező katasztrófaszínházáról írt tanulmánnyal zárul. A lapot Révész Róbert képei illusztrálják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Terhes kismamát hagyott a megállóban a busz

Nem állt meg a 90F-es busz a szegedi Víztorony téri megállóban, és nem vette fel az ott várakozó kismamát, aki orvosi vizsgálatra ment a szerdai kánikulában. Tovább olvasom