Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

András bízott a fekete tollas női kabát erejében

Szeged - Éremeső volt Budapesten, a IX. Szakma Sztár Fesztiválon, ahol három szegedi első helyezés is született. Blézert varrtak, hálózatot építettek és konvektort kötöttek be a bíráló tekintetek kereszttüzében, hogy a dobogóra állhassanak.
Támogató tanárok

Korda Máté felkészítő tanára Nagy János és Szuromi Béla volt, Balog Viktor Bencének Pigniczki Csaba, Hoffmann László, Molnár József és Szebenyi Mihály segített a felkészülésben, Böjtös András Szilvesztert pedig Rádóczky Éva, Gyuris Károly és Miskolczi Erzsébet segítette a győzelemhez.
– Olyan ideges voltam, hogy belázasodtam, reggel pedig hányingerem volt – mondta lapunknak Böjtös András Szilveszter, aki női szabó kategóriában hozta el az első helyet a szakma kiváló tanulója versenyen (SZKTV). Rajta kívül még a központifűtés- és gázhálózatrendszer-szerelő kategóriában induló Balog Viktor Bence győzött. Az országos szakmai tanulmányi versenyen (OSZTV) pedig infokommunikációs hálózatépítő és -üzemeltetőként induló Korda Máté hozta el az aranyérmet.

Szakma sztárok

A két verseny országos döntőjét, a IX. Szakma Sztár Fesztivált idén is Budapesten, a Hungexpo Vásárközpontban tartották. A három 22 éves fiúnak elméleti és gyakorlati tudásáról egyaránt számot kellett adni. Viktor és András a Szegedi Szakképzési Centrum Móravárosi Ipari Szakképző és Általános Iskolájában tanul, Máté pedig a Gábor Dénes Műszaki és Környezetvédelmi Középiskola és Szakiskolában.

Lámpaláz nélkül

– Teljesen kirekesztettem a közönséget, nem akartam, hogy zavarjanak, de egyáltalán nem voltam lámpalázas. Mindig is az informatika érdekelt, korábban az egyetemen tanultam, de nehéz volt a matek, így inkább ezt a szakmát választottam – mesélte Korda Máté. Hozzátette: az egész osztály biztatta, hogy induljon a versenyen. Balog Viktor csatlakozott a lámpalázmentesek táborához, azt mondja, édesanyja tanácsára választotta ezt a foglalkozást.
 
Szakmájuk sztárjai. Balog Viktor a fűtés- és gázszerelő,  Böjtös András a női szabó,  Korda Máté pedig az infokummunikációs hálózatszerelő tanulók közül bizonyult a legjobbnak. Fotó: Török János
Szakmájuk sztárjai. Balog Viktor a fűtés- és gázszerelő, Böjtös András a női szabó, Korda Máté pedig az infokummunikációs hálózatszerelő tanulók közül bizonyult a legjobbnak. Fotó: Török János

– Érettségi után mindenképp hiányszakmát akartam tanulni, anyukám pedig ezen a területen bolti eladó, így látta, mekkora a kereslet – mesélte a kisteleki születésű Viktor, aki szabadidejében birkózik és motorozik.

A dobogó tetején

Böjtös András Szilveszter elárulta, hogy ő Budapesten már tanulta a divat- és stílustervező szakmát, így – Viktorral és Mátéval ellentétben – számított a győzelemre a női szabók mezőnyében. – A versenyen egy piros női blézert készítettem, de egy munkát itthonról is kellett vinnem, amit ott megvédtem. Ez egy fekete női kabát volt, amelyre 10 órán keresztül varrtam a 400 darab fekete tollat – mosolygott András, akinek nagymamája és testvérei is ezzel a szakmával foglalkoznak. Abban mindhárom fiú egyetértett, hogy a többfordulós verseny legjobb része az volt, amikor megtudták az eredményt, és felállhattak a dobogóra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Morning show a Dugonics térről - Videó

Morning show a Dugonics térről - Videó
A Class FM Morning show-ja felállította az üvegstúdiót Szegeden, a Dugonics téren. Tovább olvasom