Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

Az ex-nyomozó állítja: Farkas Helgát egy tóba dobták

A máig megoldatlan Farkas Helga-ügy egykori nyomozója, Palatinusz Gábor szerint a lány holtteste a München közeli Starnbergi-tóban nyugszik.
A „balástyai rémet" elfogó rendőr – Farkas Helga apjának felkérésére – 19 éve azon dolgozik, hogy felderítse a magyar kriminalisztika egyik legfurább emberrablási ügyét.

Palatinusz most nem kevesebbet állít, mint hogy a lány holtteste a München közeli Starnbergi-tóban lehet lesúlyozva egy fémtárgyhoz. – A szálak Dél-Bajorországba vezetnek. Csak egy példa. A BM Főügyelet 1991. július 18. napján, 19 óra és 20 óra között rögzített egy telefonhívást. Az ügyeletet egy férfi – bár nem árulta el ki, minden bizonnyal J. Benedek – hívta München mellől azzal, hogy kihallgatott egy beszélgetést. Eszerint Helgát kivitték Németországba, és lehet, hogy onnét is továbbviszik.

Az ügyeletes jegyzetéből kitűnt, hogy a telefonáló idegesen beszélt, és többször kihangsúlyozta, hogy fél a megtorlástól. Egy Mercedes furgont emlegetett, amelyben Helgát szállították. Rendszámot is meghatározott: BKC 438-at, amelyet svédként említett – ecsetelte az ügy részleteit Palatinusz, aki szerint az egyik emberrablósejt Starnbergben működött, és adatok vannak arra, hogy Helgát is itt tartották fogva, méghozzá közvetlenül a tóparton!

Farkas Helgát 1991. június 27-én este Orosházán rabolták el. A nyomozásban részt vevő Kovács Lajos szerint a bűncselekményt Csapó József és Juhász Benedek követte el, 500 ezer márka – akkori áron kb. 50 millió forint – váltságdíjat követeltek a szegedi 18 éves diáklány szabadon bocsátásáért. Június 30-a után az emberrablók már nem jelentkeztek.

Juhász Benedeket 1995-ben meggyilkolták, holttestét egy csatornában találták meg. Az ügyészség Juhász meggyilkolásával Csapó Józsefet vádolta. A vád szerint a férfi azért végzett bűntársával, hogy ne köthessen vádalkut, ne vallhasson rá a Farkas Helga-ügyben. A gyilkosság miatt nem, ám személyi szabadság megsértése és zsarolás miatt elítélték Csapót.

Közben versenyfutás zajlik az idővel! Ötszáz nap múlva ugyanis, ha valaki besétál a rendőrségre és elmondja, megölte Farkas Helgát, a zsaruknak el kell engedni, mert az ügy 2011-ben elévül.

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. web 2010. március 13. 23:13
  „"ecsetelte az ügy részleteit Palatinusz, aki szerint az egyik emberrablósejt Starnbergben működött, és adatok vannak arra, hogy Helgát is itt tartották fogva, méghozzá közvetlenül a tóparton!"-......ecsetelte, hm.”
 • 35. mag 2010. március 13. 05:49
  „szia gábor aranem emlékszel amikor a lopott kocsikat vittétek a BÁROÉKAL a jugo határig a kocsikat meg a kokaint szivtad a bonty teraszán . igaz az már rég volt és el évült”
 • 34. Palatinus 2010. március 12. 21:14
  „1991. június 27. napján hajtották végre a bűncselekményt. Emberrablást. A Btk.-ban ilyen nem volt, ezért úgynevezett jogi analógia mentén folyt a nyomozás, 1992. márciusában azt lezárták. Eredménytelenül. 1995. évben a Szentes melletti Kajánújfaluban megtalálták Juhász Benedeket. Öt darab 9 mm lövedékkel a testében. Elindult a nyomozás és ennek keretében felhasználták azokat a bizonyítékokat, amelyek már 1991. évben is megvoltak. Így lett az ítélet, olyan, amilyen. Hogy van- e köze Münchennek és Orosházának egymáshoz azt Juhász Benedek tudná megmondani. Vagy az is lehet, hogy megmondta. Szerintem megmondta. Talán ezért is kellett távoznia az élők sorából. Ne felejtsék! Helga holtestét soha nem találták meg. Emberölésben (!) nem indult eljárás. Ha valakit megölnek, úgy gondolom, kapjon valamilyen formában elégtételt. Én így gondolkodtam 2001. augusztusában is, amikor kidobtam a "balástyai rémre" a hálómat. 2002. március 6. napján pedig megakasztottuk a "zsákmányt". Nem én, én is. Az más kérdés, hogy Szabóval kialakítottam egy olyan kapcsolatot, amely odáig vezetett, hogy sikerült előkeríteni, kihantolni 4 nőt, asszonyt és sikerült megállapítani K. Mónika halálának körülményeit is. Szabót nem tartom rémnek. Ő hozzájárult az "eredményhez". Kevesebb baj volt vele, mint sok "házon belülivel". Tehát, eltemették őket. Por került rájuk és virág nő a sírjukon.
  Gondolják végig. 1993. évtől számítva, miután az emberrablást kodifikálták a Btk.-ba, majdnem két tucat ilyen bűncselekményt hajtottak végre, de a Farkas Helga esete még mindig "első helyen van", mert ez az egyedüli, ahol nemcsak hogy nem került elő a túsz, de a holtteste sem lett meg. Ezt - valahol olvastam - induktív módszernek hívják. Tehát olybá tűnik, hogy a magyar emberrablások nem induktív módszerűek. Azokra talán nem is nagyon érdemes figyelni, mert a benne lévők csetlettek botlottak. Az elsőben viszont, nos ott nem. Talán Juhász lenne a megmondhatója, hogy miért nem.
  Tudják, szerintem komoly választóvonal van élet és halál között. Ezen ideje-korán átkerült egy akkor 17 éves lány, aki előtt még annyi minden állhatott volna. Hogy mást ne mondjak, annak a megelégedettsége, hogy a saját gyerekét a kezébe veheti. Ez nem adatott meg neki. Hogy a Farkas Helga ügy nagy sztori-e? Azt gondolom, hogy igen. Az "én" balástyai sztorim eltörpül mellette. Ezért is részesítem előnyben. Meg persze azért is, hogy a rendőrségi főtanácsosok, amelyhez azért sokat kell tanulni, hátha tanulnak belőle. Helga pedig kerüljön haza, hazai földbe, úgy, ahogyan a görögök értették annak idején.
  Valóban azt mondják, hogy egy "kicsit bele pistultam". Csinálják végig 18 éven keresztül! Egyébiránt az ügy 20 évnél elévül. Ha Önökben van filantrop érzés, akkor csatlakozzanak erre a hátralévő 500 napra és én ígérem, hogy utána nem zavarom a "Tisztelt Nagyérdeműt" F.H. ügyével. Addig is elkelne egy kis segítség. Ha más nem, együttérzés. Tudják ...
  Meg fognak lepődni. Szerintem az ügy súlya, komplexitása, az induktív módszer miatt meghalad valamennyi, a rendszerváltás utáni "nagy kriminalitást". Az egyedül rekonstruálható tárgyi bizonyítási eszköz ugyanis Olaszországban tűnt el 1991. július 19. napján ...”
 • 33. anatole 2010. március 12. 14:52
  „Igen, a magyar rendőröknek nem sok technikai képességük van. A roma gyilkosokat is külföldi segítséggel fogták el. No nem csak a Helga esete a zavaros múltba torkollik. Az olajos ügyeket miért nem merik piszkálni. Ahogy az idő is megmutatta, csak az apró tolvajokat tudják elkapni, s azokon kitölteni a mérgüket s 2-4 évig ültetik le őket talpig vasban. Míg a nagymenőket még bilincsbe sem verik, megengedik nekik a szökést és majd egyszer valamelyik külföldi szerv elfogja nekik, sok a példa. Itt van a halálos gázoló, pár hónapot kapott csak. De ha komolyabb az ügy, mint mondjuk a Balástyai rém annak idején, mily sokáig szórakozott a rendőrökkel s nem az kapta el aki kérkedett vele. Vagy itt volt az APEH és a FIDESZ közös üzlete, az APEH RENDŐRSÉG, milyen nagy pofával büntettek s a végén kiderült amikor több milliárdot csaltak, hogy nem választotta meg az Országgyűlés, semmi joguk nem volt embereket zaklatni, de a pénzt amit kicsaltak a polgároktól azt zsebre tették. Ehhez van csak eszük.
  Anatole Hongrois.”
 • 32. Zeppelin 2010. március 11. 21:04
  „csakhogy!

  Úgy van Kedves Kolléga!”
 • 31. csakhogy 2010. március 11. 09:16
  „Szegény Palatinusz ebbe hülyült bele. Ugye milyen jó lett volna legalább egy alapfokó rendőriskolát elvégezni és nem a háború és békét olvasni közben! Azért büszke lehet a rendőrség, hogy a katona is tud nyomozni, igaz ilyen eredménnyel.”
 • 30. kukuruntyu 2010. március 10. 23:24
  „29.

  magda marinko!ő megvan”
 • 29. Filctoll 2010. március 10. 22:57
  „Én azt hidtem rég lezárták az ügyet!
  Sose lesz meg a tettes! (sajnos)
  A régi Z. Nagy gyilkosság tettesei megvannak?”
 • 28. kakoszeged 2010. március 10. 20:27
  „27. tintás!
  ...mire gondolsz?...”
 • 27. tintasbarns 2010. március 10. 18:52
  „Igen most azt mesélje el a nyomozó amikor király volt hogy adta el a trónt.”
 • 26. rozator 2010. március 10. 17:02
  „19.el értek egyet!”
 • 25. nyugdíjas 2010. március 10. 16:57
  „Ha nincs holtest, nincs emberölés, csak fikció(k)...”
 • 24. andrisne 2010. március 10. 16:53
  „Szegény Helga,olyan rég volt....és milyen jó volt!!!Mennyit hülyéskedtünk....remélem egyszer győz az igazság!!!”
 • 23. torimpex 2010. március 10. 16:38
  „Nehezen hihető ez a németországi megoldás. Abban az időben minden határon nézték az autókat és a személyeket, nagy lett volna a lebukás veszélye az elrablók részéről.”
 • 22. antikos 2010. március 10. 16:03
  „Szegény Helga. Iszonyatosan jó csaj volt!!! És nem mellesleg jó fej is:)
  Remélem megtalálják hamvait és békében nyugodhat....”
 • 21. web 2010. március 10. 15:39
  „"mert az ügy 2011-ben elévül. " nincs megoldás, akkor miért évülne el?”
 • 20. Chr 2010. március 10. 15:16
  „Ez még Hír? Nem hiszem el, hogy bármi köze lenne ennek a "hírnek" a realitáshoz. Miért kell ezt az ügyet folyton előhozni? Megoldatlan marad mindörökre. A szülőket sajnálom nagyon. Folyamatosan előrángatják emiatt őket, feltépik a sebeiket, amikor már enyhül a fájdalom. Látom kell a Blikknek valami téma... ja és Palatinusz úrnak a reflektorfény. Gusztustalan!”
 • 19. Zeppelin 2010. március 10. 13:26
  „Palatinusz már nagyon sok elméletet gyártott ebben az ügyben...
  Évente előszedi a bulvár Palatinusz nyomozót, aki ugrik erre és ontja az elképesztő fikcióit az ügyben.”
 • 18. Naca 2010. március 10. 12:41
  „Talán változtatni kellene a magyar jogrenden, hogy semmilyen bűncselekmény ne évülhessen el, ne lehessen különböző titulusok, jogok mögé bújni!”
 • 17. flexsnake 2010. március 10. 12:35
  „,,Közben versenyfutás zajlik az idővel! Ötszáz nap múlva ugyanis, ha valaki besétál a rendőrségre és elmondja, megölte Farkas Helgát, a zsaruknak el kell engedni, mert az ügy 2011-ben elévül. "
  Az emberölés nem évül el. Na jó, látom Blikk, akkor az egészet kár volt elolvasni.”
36 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parkolási próbaper: 50 ezer forint a tét

Nem született precedens értékű ítélet tegnap a Szegedi Városi Bíróságon egy mozgáskorlátozott parkolási pótdíjának ügyében. Tovább olvasom