Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

Bezárják a dóci általános iskolát

Dóc - Bezárják a dóci iskolát – döntött tegnap 7:1 arányban a település képviselő-testülete, miután rendkívüli tájékoztatót tartottak a szülőknek a kialakult helyzetről. A 80 millió forintos hiánnyal küzdő Dóc nem képes fenntartani intézményét – a szülők viszont nem járatnák Szegedre gyermekeiket.
– A tét: megmaradjon az iskola, vagy csődbe menjen a falu – sommázta a Dócon kialakult helyzetet tegnap a település polgármestere, Tóth Margit. Rendkívüli szülői értekezletet tartottak a helyi művelődési házban. Több mint 60 szülő hallgatta, amint Ratkai Imre, a Szegedi Kistérségi Többcélú Társulás ügyvezető igazgatója felelevenítette: a dóci iskolában tavaly szeptemberben két osztályba vonták össze az alsósokat, ám a 118 milliós költségvetés mellett 80 milliós hiánnyal küzdő község így sem tudja fenntartani intézményét, 31 millió forinttal tartozik a kistérségnek – amely fizetési felszólítást is küldött már.

– Nincs rosszabb, mint egy adósságrendező eljárás – figyelmeztetett Bedő Tamás, Csongrád polgármestere, országgyűlési képviselő. Pedig ez várna Dócra, ha maradna az iskola. További két lehetőséget tártak a szülők elé: egyik szerint az alsó tagozat működne tovább, csak a felsősök utaznának. Ez 20 milliós megtakarítást jelentene, de az iskolát továbbra is fenn kellene tartani. A másik: megszűnik az iskola, a gyerekek máshová járnak, az utaztatást száz százalékban lehívható támogatással, iskolabusszal oldják meg.

Vége a rendkívüli szülői értekezletnek Dócon. A gyerekeknek is menniük kell. Fotó: Karnok Csaba
Vége a rendkívüli szülői értekezletnek Dócon. A gyerekeknek is menniük kell. Fotó: Karnok Csaba

– A dóci gyerekeknek ugyanahhoz a közoktatási ellátáshoz van joguk, mint társaiknak – hangsúlyozta a kistérségi mamutiskola főigazgatója, Gera Tibor. Az általuk javasolt megoldás szerint a 74 dóci diákot minden reggel iskolabusz szállítaná a 22 kilométerre található szegedi Weöres Sándor Általános Iskolába, majd tanítás után hazafuvarozná őket. Az addig némán figyelő dóci szülők e mondatok hallatán háborodtak fel: többen mondták, nem akarják, hogy Szegedre járjon a gyermekük.

A sándorfalvi iskolába viszont nem vihetik a gyerekeket. A szülőin részt vevő Kakas Béla polgármester elmondta: 700 millió forintos iskolafel-
újítás előtt állnak, szeptembertől teljes lesz a felfordulás az intézményben, nem tudják fogadni a dóciakat. A szülőin elhangzott: Szatymazon is hasonló választ kaptak.

Előzmények

2007 szeptemberében Tiszasziget és Újszentiván vonta össze iskoláit: előbbibe a felsősök, utóbbiba az alsósok járnak. Tavaly szeptembertől a kübekházi iskolát zárták be: a gyerekeket különbusz szállítja a szőregi intézménybe.

– A szabad iskolaválasztás csak elméletben valósul meg egy dóci szülő esetében – mondta elkeseredetten egy édesanya, aki inkább járatná gyerekét Ópusztaszerre, Balástyára, mint Szegedre.

– Ópusztaszer ugyanazt kínálja, mint Dóc, ugyanúgy bajban van. A gyerekek jövője a tét: ha nem a szegedi megoldást választják, más lehetőséget is lehet keresni, senkin sincs kényszer, hogy melyik iskolába írassa gyermekét – mondta Gera Tibor, ám mikor kérdezték a szülőket, hová szeretnék íratni gyermekeiket, a legtöbben így kiáltottak fel: „ide".
A szülői után a település képviselő-testülete rendkívüli ülésén, 7 igen és 1 nem vokssal döntött: megszűnik a dóci iskola. – Ha egyszer ezt az iskolát bezárják, nem nyit ki többet. Bezárhatjuk a polgármesteri hivatalt is, előbb-utóbb úgyis oda fogunk jutni – kommentálták a döntést az intézmény előtt beszélgető szülők.

Olvasóink írták

 • 14. teacher 2009. február 12. 20:59
  „"kedves Priscilla" nem 74 gyerekről van szó, hanem 74 ! dóci gyerekről!Mert szerencsére még van akinek fontos a szülőfalu! Ha a te gyerekedről lenne szó biztos nem így gondolnád!”
 • 13. Priscilla 2009. február 12. 16:50
  „Mi a baj a szegedi iskolával? Egyébként sem értem, miért vannak sokan felháborodva, 74 gyereknek fölösleges iskolát fenntartani.”
 • 12. KolompárRómeó 2009. február 10. 22:55
  „Hú, de nehéz a téma! Ha egyszer nem megy, akkor nem megy, sajnos muszáj elvinni a gyerekeket máshova. Ha ez MINŐSÉGI, akkor ezzel nincsen baj. Szarosbutapesten is utazik a gyerek csak egy irányban 1-1.5 órát. Ehhez képest az a fél óra semmi.

  És úgy is nézhetjük a dolgot, hogy az, hogy nincs sok gyerek, azt is jelenti, hogy nincs cigány a faluban...”
 • 11. CID 2009. február 10. 22:36
  „Egyébként, nem értem mi a baj a szegedi sulival ? Megvannak a kis településeknek is az előnyei, meg a hátrányai is. Ennyi. Dóc egyébként is , szerintem Csongrád megye legnyugodtabb települése. Egy azaz egy út megy be, amin ki is lehet jönni. Ha nem járnék néha busszal, szinte nem is tudnék róla.”
 • 10. CID 2009. február 10. 22:33
  „barkzso : az iménti matematikai felytegetésed gondold át. Ha nem veszed észre a hibát.......”
 • 9. xene@freemail.hu 2009. február 10. 19:36
  „Ezeknek a kistérségi társulásoknak ez is a lényege...folyamatosan leépíteni mindent. Majd járnak a gyerekek a nagyobb városokba (gondolom egy iskolabuszt olcsóbb lesz venni, mint a pedagógusok bérét fizetni...már ha lesz iskolabusz)...kíváncsi vagyok mennyi prémcsit kapnak ezért a a kistérség vezetői, irányítói...”
 • 8. polgarmester.doc 2009. február 10. 18:33
  „Kedves che!
  Tudja Ön, hogy Dócon éves szinten a polgármester, az alpolgármester és a hat képviselő tiszteletdíja és költség általánya összesen 5 millió forint. A dóci iskola igazgató asszonya még azt is kiszámolta, hogyha az iskolában tanító pedagógusok lemondanak a túlóráról és a pótlékokról mindössze éves szinten 5 milliót spórolnak. A 10 millió forint csepp a tengerben. Sajnos az állami finanszirozás nem fedezi a közoktatáshoz szükséges költségeket!
  Nagyon fájdalmas a tegnapi döntés! Hiszem felelősségteljes!”
 • 7. barkzso 2009. február 10. 18:12
  „1700.000.000Ft, azaz 17 Milliárd Ft jutalmat osztottak ki az APEH dolgozók között idén januárban.
  Hány ilyen iskolát lehetne belőle megmenteni? Az alulfizetett APEH elvtársak megérdemelték, a gyerekek nem...”
 • 6. N.P. 2009. február 10. 18:08
  „Szegedi Kistérségi Többcélú Társulás igen eredményesen tevékenykedik. Két év alatt két iskolát sikerült bezárni! Bravó! A társulás megalakulásakor az egyik adag méz a madzagon éppen az oktatás helyben maradásának ígérete volt. Ki lesz a következő?”
 • 5. hazaipalya 2009. február 10. 17:54
  „http://atillakiraly.hu/”
 • 4. ancsuri 2009. február 10. 17:30
  „Ahol nincs gyerek ott nincs jövő.Ahol nincs jövő ott nincs élet!”
 • 3. che 2009. február 10. 17:16
  „Tönkre tenni a kis településeket, ez a cél. A képviselő testület meg szavazhatta volna a saját költségeik megvonásával és más átcsoportosítással (most ez a divat az egészségügyben, iparban, szolgáltatásban) de arról nehéz lemondani !!!”
 • 2. vmagdi 2009. február 10. 16:54
  „a gyerekek a mi jovonk. Hat ez szep lesz. Tisztara mint a haboru utani evek, egy-ket ev es cipo se jut a labukra.... Eletre kel a Mora konyvekben olvasott gyereksors.....ehhez kepest masutt a a gond hova tegyek a virtualtablat”
 • 1. kekeczke 2009. február 10. 16:42
  „halódnak a kistelepüléseink”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2010-re kilenc új fedett kerékpártároló épülhet Szegeden

Szeged - A Szegeden kerekezők bringájukat a villamos- vagy trolibuszmegállóban hagyhatják –… Tovább olvasom