Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Bullterriert kerülgettek a járókelők Szeged belvárosában

Szeged - Egy szájkosár nélkül kikötött bullterriert kerülgettek a járókelők szerda délután Szeged belvárosában. VIDEÓVAL
Szeged belvárosában, a Kígyó utca és a Klauzál tér sarkán "felejtettek" szerda délután egy szájkosár nélküli ebet. A csahos nem kis riadalmat okozott a járókelők körében.

A pórázzal kikötözött bullterrierre 14.30 óra után lettünk figyelmesek. Békésen kémlelte az arra sétálókat, barátságosan viselkedett, mégcsak nem is vakkantott.

Bullterrier a Kígyó utca és a Klauzál tér sarkán


Angol bullterrier - az előítéletek áldozata

A fajta története a XVIII. századra vezethető vissza. Egy birminghami tenyésztő, James Hinks tenyésztette ki a fajtát a már kihalt fehér terrier és az angol bulldog keresztezéséből.
Tagadhatatlan, hogy a fajtát elsősorban a kutya-kutya elleni harcra tenyésztették. A viadalok mellet fontosnak tartották a küllem változtatását, finomítását is. Az emberhez kötődő szoros kapcsolata és a folyamatos szelekció révén azonban hamar családi kutyát faragtak az angol bullterrierből - olvasható a kutyáról a haziallat.hu weboldalon.

A kinézete azonban tekintély parancsolónak bizonyult, aki csak tehette, kikerülte a négylábút. Háromnegyed órán át figyeltük, de senkinek nem jutott eszébe, hogy megsimogassa. Amíg ott voltunk, nem került elő a gazdája. 

A kutya türelemmel viselte sorsát, pedig a póráza többször is feltekeredett, így önmagát hozta szorult helyzetbe.

- A városban külön engedélyhez kötött a pitbull terrier tartása, de Szegeden nincsen ilyen engedélyezett fajta. A bullterrierre ugyanakkor nem vonatkozik a külön engedély. Az utcán sétáltatott kutyákon viszont kötelező a szájkosár - mondta el a szegedi önkormányzat általános igazgatási iroda vezetője, Ácsné Dr. Gunda Judit.

Azt is megtuduk, hogy a gazdátlanul hagyott kutyákat a gyepmesteri telep hivatott begyűjteni. Őket is felhívtuk, és szerintük előbb-utóbb előkerül az eb gazdája, mert több tízezer forint értékű kutyákat nem szoktak az utcán hagyni.

Fotó: Miskolczi Róbert
Kutya a Korzón Fotó: Miskolczi RóbertOlvasóink írták

115 hozzászólás
 • 115. Balog Norbert 2008. május 15. 18:57
  „Ez csak szerinted vicces! :D Szerinted engem érdekel mások véleménye? TE zsnege eszű!
  CSak neked jut ilyen az eszedbe... :D
  De nem attól leszel sem te sem én nagy hogy itt oltod a másikat!
  Zsenge!
  DE nem is nyomom tovább mert a "zsenge" koromtól függetlenül van még annyi eszem hogy ne alacsonyodjak le a gyerekes cinkejidbe!
  Egyébként meg ez a gyerekes amit te csinlsz! Csak gondolj bele! ;)
  Remélem te elég érett vagy ahoz hogy rájöjj!
  Szerbusz”
 • 114. Balognorbika 2008. május 15. 10:03
  „Szívesen a segítséget!
  Látod megint a zsenge korodból fakadó tapasztalatlanságod párosul a zsenge korodból és a tapasztalatlanságodból fakadó magabiztossággal, mikor egy neked kedvező magyarázatot találva azt további töprengés nélkül azonnal le is írod. Ha az még nem jutott eszedbe magadtól, hogy ezzel esetleg kinevetteted magad, akkor javaslom vedd ezt is számításba. Szívesen az újabb segítséget.

  nem Norbis voltam! :)”
 • 113. Balog Nobert 2008. május 15. 09:06
  „sejtettem hogy metboard-os vagy!
  köszi a segítsgét!
  az akkor gerinctelenség hogy nem mered bevállalni ki vagy! :)
  Norbis voltam! :)”
 • 112. Balognorbika 2008. május 14. 23:34
  „Mivel játsztom magam?

  Nem a gazdi vagyok.

  Szerinted milyen normálisabb megoldás van arra az esetre, ha egyedül vagy a kutyával, de be kell menned a bankba ügyintézni? Szabadon kell hagyni kint a kutyát és bízni benne, hogy mikor végzel még megtalálod a környéken?

  Valóban nem tudom milyen tapasztalata van hülyegyereknek, de azt tudom, hogy semmit nem tud erről a konkrét esetről, amihez ilyen magabiztosan hozzászólt.

  Azon a jogon sértegetem, hogy ezt megelőzően ő sértegette a kutya gazdáját.

  Valóban több mindenben igazat írt - pl. "szigorúan kell fogni hgy a fejünkre ne nőjjön" - de a konkrét ügyben ennél távolabb nehezen kerülhet az igazságtól.

  Tudom, hogy a hülyegyerek "külön van", de ha ennyire jó vagy helyesírásból, akkor hülyegyerek figyelmét is felhívhatnád arra, hogy többek között az "elkellene" is "külön van".

  Norbis, te meg fogadj meg egy jó tanácsot. Ha új vagy egy közösségben, akkor ne úgy próbálj beljebb jutni, hogy másokat hazug váddal, hamisan, rossz színben tüntetsz fel, mert akkor esetleg rólad fogják azt gondolni, hogy egy tetű vagy.

  nem Norbis voltam :(

  ja és kedves gmail, ha már a helyesírás a vesszőparipád, akkor kérlek hülyegyereknek tanítsd meg azt is hogy ´hagyja´ és nem "hadja"”
 • 111. Balog Norbert 2008. május 14. 20:30
  „rákell hagyni az ilyenre...
  nekem nincs több hozzá szólásom!
  mindnekinek megvan a maga vélemyénye...
  kinek így kinek úgy! :D
  ennyi
  ui.:
  Biztos jól ismerhetsz ha ezt gondolod rólam! ;)
  És ne az én nevemmel írkálj... Elég belőlem 1 is! :)”
 • 110. gmail 2008. május 14. 19:19
  „mit játszod itt magad?
  talán te vagy a gazdi?
  akkor is van normálisabb megoldás és nem cska kikötni egy kuytát!
  nem tudod te milyen tapasztalata van annak a gyereknek (B.Norbi)
  akkor milyen jogon sértegeted? igazat mondott
  fáj?
  hülye gyerek meg külön van :)”
 • 109. Balognorbika 2008. május 14. 18:43
  „Majd ha kicsit idősebb leszel és ezáltal tapasztaltabb, biztos rá fogsz jönni, hogy vannak olyan helyzetek, amik kívülállóként messze nem tűnnek optimálisnak, mégis az adott helyzetben az a legjobb választás.
  Amíg meg nem tapasztalod ezt, addig javaslom kevésbé határozottan, vagy sokkal empatikusabban próbálj véleményt formálni olyan dolgokról, amikről semmi információd nincs, hülyegyerek.”
 • 108. Balog Norbert 2008. május 14. 16:46
  „jah me g a másik...
  valakinek ez tetszik, valakinek meg az
  Senkinek sem tetszik ha másiknak tetsző dolgot, állatot szidjuk...
  Ahogy én sem szeretem ha azt oltják ami nekem tetszik...
  Akkor én miért ne tehetném ezt fordítva is ? Mert, ha megteszem meg sír a szátok!
  Valjátok be hogy félrtek tőle, nem pedig azt kell rá mondani hogy csúnya!
  Amíg nem ismered ne mond róla véleményt! ENNYI
  sokan okoskodnak itt, de közben fogalmuk sincs 1%-áról sem szerencsétel kutyának a jelleméről... csak amit hallanak!
  pff szánalmas néhány ember...”
 • 107. Balog Norbert 2008. május 14. 15:34
  „Mi lett a kutya Sorsa?
  Nekem is ugyanilyen Bull-om van csak mokkával! :)
  Az ilyen gazdit elkellene a kutya tartástól tiltani...
  Sokan igen a külleme miatt félnek tőle pedig szerintem annál hűségesebb és barátságos ez a kutya fajta...
  Szószerint szigorúan kell fogni hgy a fejünkre ne nőjjön de ahogy mindenkit (ember, kutya, macsakstb)
  Engem személy szerint nagyin feludnak mérgelni az ilyen fajta dolgok! Mikor kiteszik a kutyát az utcára, hogy menjen világnak meg stb.”
 • 106. Molnár György László 2008. április 21. 19:47
  „Miután kiderült, hogy a kutya senkinek sem ártott, és egyetlen normális idegrendszerű kutya sem bánt senkit a territóriumán kívül, nem is akarok másról szólni mint a gazda felelősségéről, a
  hosszú időre való magára hagyás miatt. Most jól végződött, de a nyárra 43 fok C meleget jósolnak, és ha akkor hagyják így a kutya hőgutában hal meg. Bezárt kocsiban sem szabad hagyni, ugyanezért.Évekkel ezelőtt egy német boxer kapott hőgutát egy lezárt kocsiban a szegedi CAC kiállításon, és meghalt.
  A Pit Bull Terrier ugyanolyan kutya mint bármelyik másik. Felépítésénél fogva nagyon alkalmas viadal célokra, de miután ez
  be lett tiltva egy mindenes , családszerető hűséges társ, egy mindenes munkakutya lett. A betiltása okafogyott.”
 • 105. S.D. 2008. április 19. 22:44
  „Hát köszi kedves BLIKK...igazad van... :)”
 • 104. pannonpuma 2008. április 19. 21:29
  „Tekintettel arra, hogy a megélhetési újságírók közötti harc a létért folyamatos, a DM (Dezinformátor Magazin) ezen megnyilvánulása még nem a mélypont, de a cikket eltettem a "gyöngyszemek" közé (volt a DM-ban már PITULterrier (sic!) nevű kutya is).
  A be(le)kerülés egyébként nem az igénytelen és képzetlen szerző, hanem az ugyanilyen szerkesztő felelőssége. A kritikát egyébként nem az állattani ismeretek hiányára, hanem a jogi sötétben tapogatózásra hegyezném ki: "... Szegeden bűncselekmény..." :-)))
  Bár az illetékes úgysem tudja mire gondolok, s e mondat jogi nonszensz voltának sem fog utánanézni.”
 • 103. csingiz 2008. április 19. 19:56
  „Tisztelt Horváth Levente! A magam részéről elnézést kérek Öntől,
  és mindazoktól a résztvevőktől akiket a 9.,11., és 87.sz "hozzászólásommal" megsértettem, megbántottam és kellemetlen helyzetbe próbáltam hozni. A leckét megérdemeltem, jogosnak tartom, és a következményeivel számolok. Garázdálkodásaimat befejezem, felelősségteljes munkájukhoz minden jót kívánok!!!”
 • 102. nora79 2008. április 19. 17:58
  „Nnna igen, nem lenne rossz egyszer egy ilyen kis fajtaismertető a mi kis városunkban.
  Talán nem lenne baj, ha a negatív kampány után a DM szponzorálná azt a bizonyos simogató napot...Talán kicsit könnyebben lenyelném azt a békát, hogy bűncselekmény elkövetésével vádoltak meg minket és a hozzánk hasonló bullgazdikat, minden alap nélkül. Azóta ugyanis a szokottnál is több ellenséges pillantást kapunk a sétákon. Kedves Délmagyar...itt a lehetőség kiküszöbölni a csorbát!!”
 • 101. Daddy 2008. április 19. 13:41
  „Hát,akkor mint Bullterreir tulajdonosnak számító ember :),Kezdeményeznék egy SIMOGATÓ NAPOT,amikor is ezeket az igen bűbájos kutyákat bárki,kortól,nemtől függetlenül megbabusgathatja!Mivel szerintem a pozitív "reklámból" sosem elég!Vélemény?Természetesen várom Bullterriert tartó embertársaim csatlakozását is(kutyástól),ha van kedvük!:)
  Amúgy a két "cikk" amivel a tüzet próbálják oltani,elég jóra sikerült,de kevés,mármint hogy csak itt olvasható!!Azért gratula a szerzőknek! :)”
 • 100. BLIKK 2008. április 19. 11:28
  „Hát kedves Darinka, ..... nekem nagyon úgy tünik eszükben sincs helyreigazítani!!...Magukban jó röhögnek rajtunk ...pörögjetek csak a témén gondolják ők!....Ma Mo-on nem divat élből/ betyárbecsületből kijavítani az elkövetett hibáinkat!...Max ha erre köteleznek akkor...Esetleg....Ez van...”
 • 99. S.D. 2008. április 18. 23:16
  „Hát én még mindig azzal kezdeném,amivel kb. 2 nappal ezelőtt:
  "Ez elképesztő...!"
  ...csak most nem a pár idióta,ostoba emberre gondoltam,akik ide üzentek,hanem erre a töménytelen POZITÍV,ugyanakkor a DM-ES KOLLÉGÁRA NÉZVE SÉRTŐ,MÁR-MÁR MEGALÁZÓ véleményre :) !!!!!
  Csak így tovább emberek! Úgy látom,talán a DM-es szerkesztőség is valamelyest "észbe kapott",h ezzel a bull terrieres cikkel úgymond: "elrúgták a pöttyöst",vagy inkább elvetették a súlykot...!

  Igazából,amiért megint írtam ide,annak az az oka,amit nagyon-de nagyon jól megfogalmazott már az előttem szóló NAGY BARNA,a 95-ös üzijében! Miszerint: csak az itt a bökkenő,h a szerkesztőség által kapott "korrigálást" csupán mi olvassuk itt el,1 jónéhányan....és ennyi! Mi,a KUTYABARÁTOK! Nem ártana ezt a Délmagyarban is tisztázni,a rengeteg primitív embernek!!!

  UGYE ÖNÖK IS ÍGY GONDOLJÁK KEDVES SZERKESZTŐSÉG???????
  (Előre is köszönettel: Sándor Darinka)

  Ui.: szerintem egyébként, ez a cikk elérte a rekord mennyiségnek számító hozzászólást... :) !!!!!”
 • 98. Nagy Barna 2008. április 18. 14:53
  „Horváth Levente!

  Szeretném meghívni önt a közelgő VII. Országos Bullterrier Baráti Találkozóra (2008. 05. 17. 11:00-kifulladásig, Bp. Népliget, Strázsa kutyaiskola területe), hogy alkalma legyen valós ismereteket szerezni erről a fajtáról.
  A kutyák várják szeretettel, de ígérem a gazdáik sem fogják önt megharapni.

  http://gallery.site.hu/d/4381132-1/BULL_plakat_2.pdf”
 • 97. nyurkó 2008. április 18. 14:45
  „Na kicsi újságíró jól megkaptad.... Én is tapasztaltam már túlkapásokat, plö egyszer, amikor gittelt a kutyám (nem játszótéren, nem betonon), kb. 50 filmkockán örökítette meg egy elmés fotós kolléganő (meg sem várta, hogy összeszedem, vagy mi lesz... ) aki előtte a galambszaros párkányt fotózta :) Bár én megkértem, hogy szakadjon le a kutyámról, ő közölte, hogy ne vicceljek, neki mindent szabad, hisz ő DM- es fotós. Tényleg ennyire nincs téma ??????
  Az is megtörtént, hogy egyszer megvárt a kutyám a konditerem előtt, amíg edzettem (eléggé belváros!). Nem kötöttem ki (soha), ült egy helyben a bejáratnál, ahol jó sokan járkáltak. Pont arra járt egy másik DM fotós, aki nem ismerte a kutyát, és lefotózta, ahogy néz befelé és várja a gazdit. Egy 50 kg- os óriásschnauzerről van szó, aki megjelenésre van olyan félelmetes, mint egy angol bull terrier, de mégsem szart be tőle senki, és így csak az utolsó oldalon volt, két kedves mondattal kommentálva a kép. Nyilvánvalóan az emberek sem egyformák, és a két cikk íróját nem ugyanaz vezérelte.....
  Azt, hogy az illetékesek mennyire nincsenek képben, személyesen is megtapasztalhattam. Pár éve, mikor a kutyámmal egy fehér angol bull terriert is sétáltattam, hivatalból feljelentettek. Azt hitték pit bull. Több órás magyarázkodás, törzskönyv és fotók bemutatása alapján ejtették a vádat. Hmm?

  Amúgy ha indulatkeltés, tömegmegmozgatás volt a cél, mindegy hogy pozitív, vagy negatív értelemben, ja, egész jó ;)
  De legalább egy valami bebizonyosodott: szerencsére azért ezen a fórumon is látszik, sokkal több józan gondolkodású, normális ember van, mint gyökér...”
 • 96. Nagy Barna 2008. április 18. 13:46
  „1. bűncselekmény-e Magyarországon a bullterrier tartása ...

  elnézést”
115 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Engels élt, Engels él, Engels élni fog Szőregen

Szeged - Nem keresztelik át az Engels utcát Földesi Tibor utcára Szőregen. Az ötvenhatos szegedi… Tovább olvasom