Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

Délmagyarország Év Emberei 2015

Csongrád megye - Szerkesztőségünk először választotta meg az év embereit. A hétköznapok hőseit kerestük Csongrád megyében, akik példát adtak a környezetükben élőknek emberségükkel, munkájukkal, közösségi aktivitásukkal vagy bátor kiállásukkal.
Családias vacsorán, a szegedi Gőry Pince & Terasz étteremben adtuk át tegnap este a Délmagyarország Év embere 2015 díjakat. Szegedről Kocsis Krisztián, Szentesről Sebők Erika, Hódmezővásárhelyről Bakos Attila, Csongrádról Kis Ferenc, Makóról Kiss Krisztina és Kallós Zsolt kapta a CE Glass külön erre az alkalomra készített üvegtrófeáját. A szegedi Gyaraki Bogi és anyukája különdíjat, egy oklevelet vehetett át Kóti Zoltán főszerkesztő-kiadóigazgatótól.

Gyógyulj meg, Bogi!

Kocsis Krisztián élő példája annak, hogy egy pécsi romatelepről elindulva is sikeres lehet az ember. A férfi volt állami gondozott, most biológus-agykutatóként doktori programban tanul és dolgozik a szegedi egyetemen. – Az újságból értesültem arról, hogy jelölt vagyok a díjra. Örülök, hogy elnyertem az elismerést, amit arra szeretnék használni, hogy folytassam azt a párbeszédet, ami a Délmagyarországban rólam írt cikk után (2015. november 7.: Romatelepről jutott a szegedi egyetem doktori képzésébe) kezdődött el az emberek között – mondta.
 
Délmagyarország Év Emberei 2015. Fotó: Karnok Csaba (galéria)
Különdíjasunk sokakból csodálatot, másokból könnycseppeket csalt elő hihetetlen akaraterejével. A 11 éves szegedi Gyaraki Bogi operálhatatlan betegséggel küzd, de hat műtét és közel félszáz kezelés után is őszintén mosolyog, az elmúlt hónapokban pedig országos összefogás indult érte. – Csak egy vágyunk van 2016-ra: hogy Bogika teljesen meggyógyuljon – mondta Gyaraki Zsuzsa. A kislány anyukája szerint Bogi legújabb MRI-eredményei biztatók, a daganat mérete néhány centit csökkent, állaga jó irányba változott. – Nem akarom elkiabálni, de jó úton haladunk. Itthon vagyok Bogival, együtt tanulunk. Eddig is tudtuk, hogy jók az emberek, de hogy ilyen sokan vannak, arra nem számítottunk – utalt a példátlan méretű országos összefogásra, amiben több tonna kupakot gyűjtöttek össze lányának, hogy ezzel is segítsék gyógyulását.

Egészséges életmód kreatív ötletekkel

Nincs olyan ember Székkutason, aki ne ismerné Bakos Attila háziorvost. Mikor azzal szembesült, hogy minden tizedik székkutasi cukorbeteg, állapotuk javítása érdekében életmódváltással egybekötött fogyókúraversenyt hirdetett, amelybe maga is beszállt. Bakos doktor egyéb elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni díjátadó ünnepségünkön, ezért az elismerést Kovács Erika újságíró kollégánk tegnap adta át neki székkutasi rendelőjében. – Nagy megtiszteltetés számomra ez a díj. Úgy érzem, nem csupán nekem szól, hanem egy kicsit háziorvos kollégáimnak, illetve a praxisunk dolgozóinak is – mondta Bakos Attila. Arról is beszélt, hogy tervei között több szűrővizsgálat szervezése szerepel. Az egészséges életmódot és a testmozgást pedig idén is kreatív ötletetekkel szeretné népszerűsíteni.

Könyv készülne a netes naplóból

Az ország egyik legolvasottabb internetes naplóját írja Sebők Erika, de sokan még lakóhelyén, Szentesen sem tudják, hogy ő az Ápolónő. Bejegyzései lelki oldalról közelítik meg mindazt, ami a kórteremben történik. Olykor megmosolyogtató, máskor megrázó, de ami a legfontosabb: valóságos. – Erkölcsi elismerés ez a díj, de nem engem, hanem a magyar egészségügyben dolgozó összes embert illeti – mondta Sebők Erika. Az ápolónő tervei szerint idén is folytatja netes blogját, bár mint mondta, komoly emberhiányban szenvednek, ezért sok a túlóra, így legújabb érzéseit csak két-három naponta tudja majd megosztani a világgal. – Az eddigi bejegyzéseimből és történeteimből elkészült egy könyv teljes anyaga. A nagy tervem 2016-ra, hogy ez megjelenjen. Már elküldtem két kiadónak, de sajnos még nem érkezett válasz – mesélte.
 
Délmagyarország Év Emberei 2015. Fotó: Karnok Csaba (galéria)
A kitartás mintaképe a csongrádi Kis Ferenc. A 72 éves férfi tavaly korosztályában első lett a Budapest Félmaratonon. – Most vasárnap indulok a Zúzmara Félmaratonon a Kincsem parkban Budapesten. Már beneveztem a szeptemberi Wizz Air Budapest Félmaratonra, ahol tavaly első lettem: meg szeretném védeni a címem. Tavaly 4 óra 1 perc alatt teljesítettem a 21 kilométeres távot, az álmom, hogy idén négy óra alá vigyem ezt le – mondta Kis Ferenc.

Idén már a Tiszán csónakázik

Öt fuldoklót mentett ki a strand közelében a Marosból az arra csónakázó Kiss Krisztina és Kallós Zsolt tavaly július 23-án. A tizenévesek nem tudtak úszni, árral szemben, óriási erőfeszítések árán sikerült mindegyik gyereket megtartani, majd a partra juttatni. – Jólesett nekünk ez az elismerés. Az egyik kimentett lánnyal már többször találkoztunk, ahol tudtunk, próbáltunk segíteni neki a mindennapokban is. Idén már a Tiszán fogok csónakázni, mert Szegedre költözöm. Ha látok egy fuldoklót a vízben, itt is azonnal a segítségére fogok sietni – mondta Kallós Zsolt.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Telepakolta kosarát Biacsi József

Telepakolta kosarát Biacsi József
A legjobb minőségű árukkal pakolta tele bevásárlókocsiját a szeged-tápéi Biacsi József a Príma Novában. Tovább olvasom