Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Döntött a bíróság: Letöltendő börtönt kaptak a SZEVIÉP-vezetők - reagált az ítéletre a Fidesz

A cég három korábbi vezetőjét csődbűntettel vádolták. Letöltendő börtönre ítélte őket a Szegedi Járásbíróság.
A Szegedi Járásbíróság kedden hirdetett ítéletet a SZEVIÉP-ügyben. Az ítélet szerint bűnösök a vezetők. Az első rendű vádlottat, 5 év 2 hónap fogházra, a másodrendű vádlottat 6 év börtönre, míg a harmadrendű vádlottat 5 év 2 hónap letöltendő börtönre ítélték. Mindhárom vádlott fellebbezést jelentett be, így az ítélet nem jogerős.

Az ügyészség mindhárom vádlott esetében kényszerintézkedést indítványozott, ám a bíróság ezt elutasította. Így két vádlott szabadlábon várhatja a másodfokú ítéletet. Egy másik ügy miatt  bűnügyi felügyelet alatt lévő harmadik vádlott esetében sem változtatott a bíróság.
Döntött a bíróság: Letöltendő börtönt kaptak a SZEVIÉP-vezetők - galéria
 


Korábban:


Ha csak a vádiratot nézzük, nem túl bonyolult a Szeviép-ügy. Az ügyészség arra jutott, hogy az 1991-ben alapított építőipari vállalkozás azért lett fizetésképtelen, mert a három korábbi cégvezető igazgatósági tagként felelőtlenül hitelezett.

A vádhatóság azt állítja, hogy 2007 elejétől rendszeresen adtak nagy kölcsönöket a leányvállalataiknak, sőt még magánszemélyeknek is. A gond nem is ezzel volt, hanem azzal, hogy tisztában lehettek vele: a pénzt sosem látják viszont. Az ugyanis olyan cégeknél landolt, amelyek semmilyen biztosítékot sem adtak a Szeviépnek, és fedezetük sem volt a kölcsönre. Ráadásul még akkor is adtak kölcsönöket, amikor már magának a Szeviépnek is fizetési nehézségei voltak. 

Már süllyedt a hajó, mégis adtak pénzt

Ami pedig különösen érdekes: a kölcsönadások a fizetésképtelenséggel fenyegető helyzetben, sőt a fizetésképtelenné válás után is folytatódtak. A vádiratban az is szerepel, hogy a vádlottak igazgatósági határozatok formájában döntöttek a kölcsönökről. Jellemző, hogy a cégnél egyébként kötelezően működő felügyelőbizottság tagjainak nem volt beleszólásuk a tranzakciókba. Volt olyan tag, aki a sajtóból értesült arról, hogy gondok vannak a vállalatnál. Magyarán a három vádlott okozhatta a cég fizetésképtelenné válását, vagyonát pedig majdnem másfél milliárd forinttal csökkentették. Végül a Szeviép ellen felszámolási eljárás indult, amiben a hitelezők 6 milliárd 500 millió forint kárigényt jelentettek be. 
A Szeviép székházát Botka László a vállalat két, most a vádlottak padján ülő vezetőjével adta át.
A Szeviép székházát Botka László a vállalat két, most a vádlottak padján ülő vezetőjével adta át.

Mindenben benne voltak

A Szeviépet 1991-ben alapították, a bajok pedig 2009-ben, azaz tulajdonképpen 2008-ban, a gazdasági válsággal kezdődtek. Az építőipari vállalkozás szinte mindegyik szegedi és Csongrád megyei nagyberuházásban érdekelt volt. Szegeden például a villamostól kezdve a fürdőig mindent ők építettek, vagy konzorciumi tagként, vagy úgy, hogy egy önkormányzati céggel kötöttek megállapodást. Emlékezetes, hogy Botka László a két vádlott volt Szeviép-vezérrel közösen avatta fel a cégcsoport új irodaházát és a harmadik vádlottal együtt írta alá a Napfényfürdő kivitelezési szerződését. És ha áttételesen is, de a szocialista EP-képviselő, Ujhelyi István neve is felmerült az ügyben. Ugyanis volt sofőrje volt a Szeviép egyik cége, a Biztonsági Üzem Kft. vezetője. A cég azóta megszűnt, a férfi 2014 óta az önkormányzati tulajdonban lévő Szegedi Közlekedési Kft. repülési üzletágvezetőjeként dolgozik.

Csőd, majd felszámolás

Az első fizetési problémák 2009 őszén jelentkeztek. A Szeviép megbízásából egy régészeti cég dolgozott az M43-as autópálya építésénél a Szeged és Hódmezővásárhely közötti homokbányákban. Ez lehetett az első vállalkozás, amelyet nem fizettek ki. Azaz a Szeviép a teljes munka csupán 30 százalékát utalta át a cégnek. A totális csőd néhány hónap múlva következett be. 2010 áprilisában kértek csődvédelmet. Ekkor 90 napot kaptak arra, hogy megegyezzenek a hitelezőkkel. Ez azonban nem sikerült, és ahogy azt tudjuk, júniusban bejelentették a csődöt, augusztusban pedig elindult a felszámolási eljárás.
 

Fidesz: Utolérte az igazság a volt Szeviép-vezetőket
Utolérte Botka László udvari beszállítóját az igazság: a Szegedi Járásbíróság letöltendő szabadságvesztésre ítélte a Szeviép egykori vezetőit - áll a Fidesz lapunkhoz eljuttatott közleményében. A párt szerint a Szeviép csődbűntettje Szeged legnagyobb politikai korrupciógyanús ügye. A közlemény azt tartalmazza: az egykor jól menő szocialista építőipari vállalkozásból a szocialisták sameszai egyszerűen kilopták a pénzt, a tönkretett kisvállalkozókat pedig az Orbán-kormány kártalanítja. A Fidesz szerint Botka László környezetében egyre több az elítélt: Solymos László alpolgármestert, Mózes Ervin főjegyzőt, Kalmár Gábor kabinetfőnököt októberben ítélte a bíróság első fokon felfüggesztett börtönbüntetésre. A szegedi Fidesz felszólítja Ujhelyi Istvánt és Botka Lászlót, hogy a nyilvánosság előtt számoljanak el a börtönbüntetésre ítéltekhez fűződő viszonyukról. Különösen azért, mert a Szeviép dolgozott a Botka-vezette önkormányzat cégeinek, Ujhelyi István pedig többször is nyilvánosan mutatkozott sporteseményeken az egyik elítélttel. Ujhelyi István sofőrjéhez ráadásul - aki jelenleg is egy szegedi önkormányzati céget vezet - ügyvezetőként 400 millió forint vándorolt kölcsönként a Szeviéptől - áll a közleményben.

Fidelitas: Újabb tagokkal bővült a börtönválogatott
A Fidelitas szerint újabb tagokkal bővült Botka László börtönválogatottja. A nagyobbik kormánypárt ifjúsági szervezete közleményében tudatja: a börtönválogatott újabb tagjai miatt a Fidelitas ismét tájékoztató kampányt indít, mert a szegedieknek joguk van tudni, hogy a várost elítéltek vezetik, és Botka László és Ujhelyi István baráti társaságát súlyos bűncselekmények miatt börtönbüntetésre ítélte a bíróság.

Sorozatunk korábbi cikkei:

Évtizedes vállalkozást tettek tönkre - Több mint száz ember került az utcára a Szeviép miatt>>
Semmi sem volt elég a társaságnak - A szerszámokért és a gépekért sem akart fizetni a Szeviép>>
Tízmilliós házakból nézték végig az emberi tragédiákat - Családokat tett tönkre a Szeviép>>​
Leálltak a munkások, csődbe ment az építési vállalkozás - Közvetve is tudott ártani a Szeviép>>
Ha alkatrész kellett, vitték, de elfelejtettek fizetni: tízmilliós bankhitelbe hajszolta a Szeviép Lipták Tibor cégét>>
Kész lett a fürdő teteje, csak nem kapták meg a pénzt - Kószó Istvánt a Szeviép és az egyik leánycége sem fizette ki​>>
 
Szeged és a Szeviép

A Szeviép konzorciumi tagként milliárdos megbízásokat kapott a Botka László vezette várostól, de a cég dolgozott önkormányzati tulajdonú társaságoknak is. Emlékezetes, hogy az 1-es villamosvonal felújításában konzorciumi tagként részt vett a Szeviép, az összesen 4,6 milliárd forintos munka 1,6 milliárdos részét végezte el. A Szeviép a Ligetfürdő felújításán is dolgozott, ráadásul a vállalat székházát Botka László adta át, a mostani ügy két vádlottjával. A jelenlegi ügy vádiratában szerepel egy kölcsön, amit a Szeviép a Biztonsági Üzem Kft.-nek adott. Ez utóbbi társaság akkori ügyvezetője jelenleg a szegedi önkormányzati repülőtér igazgatója.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két első helyet hozott el Csongrád megye Az év homlokzata versenyen - Megosztó lett a győztes szegedi társasház

Két első helyet hozott el Csongrád megye Az év homlokzata versenyen - Megosztó lett a győztes szegedi társasház
A középületekből a zsűri Ópusztaszer gyógynövényházát, a társasházak közül a Bertalan híd szegedi lábánál található modern épületet hozta ki győztesnek. Tovább olvasom