Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Egyetem a koponyák földjén

A napokban Szegeden dedikálta legújabb, Pokoljárás című könyvét Vujity Tvrtko. A népszerű újságíró-riporter a ruandai és a Spitzbergák-szigeteki kalandjairól is mesélt, valamint azt is megtudtuk tőle, hogy az egyik kisfia, Benjámin Gambiában járt először óvodába.
Vujity Tvrtko közelmúltban megjelent nyolcadik kötetében négy hosszabb lélegzetű és több rövidebb történet kapott helyet. A vezető fejezet Ruandába, a koponyák földjére kalauzolja az olvasót, ahol a XX. század legnagyobb népirtását követték el. Az aprócska afrikai országban alig 13 évvel ezelőtt 97 nap alatt több mint egymillió embert végeztek ki. A fejezet Zsuzsannáról és Józsefről szól, akik Pécelről a fekete kontinensre utaztak, hogy ott egyetemet alapítsanak.

Vujity Tvrtko újabb pokoljárása. Ruandában száz nap alatt egymillió embert gyilkoltak meg Fotó: DM/DV

– Manapság ők Ruanda legismertebb külföldi állampolgárai, akik a földi pokolban valami angyalit cselekedtek. Igazi hősök és példaképek, ellentétben azokkal, akik azért kerülnek címlapra, mert ordibálnak a feleségükkel vagy éppen szilikont rakatnak a mellükbe – rántotta le a leplet a média olykor helytelen értékítéletéről a könyv szerzője.

Érdekesnek ígérkezik az a fejezet is, amikor az író a Spitzbergákra utazott, ahol hómobillal közlekedtek, rénszarvast ettek, és jelképesen létrehoztak egy 2,11 négyzetméternyi Magyarországot. – Az 1920. június 4-én aláírt trianoni békeszerződéssel egy időben egy másik kontraktus is megköttetett, amihez hét évvel később hazánk is csatlakozott. A megállapodás szerint bármely magyar állampolgár ingyen halászhat, vadászhat, vagy ha úgy tartja kedve, kiköthet, hírközlési állomást telepíthet Norvégia közelében, a Spitzbergákon – beszélt a meghökkentő tényről Tvrtko.

A Vujity–Zsolnai fiúk

Az újságíró-riporter gyermekei az édesanyjuk nevét is megkapták: Vujity–Zsolnay Benjámin és Vujity–Zsolnay Barnabás néven anyakönyvezték őket. – Először is a Zsolnay név túl jól cseng ahhoz, hogy ne használjuk. Másodszor a Zsolnay famíliában nincs fiúörökös, így tovább élhet a családnév. Végül azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a gyerek mégiscsak közös munka eredménye – árulta el az apuka.  
Ha kalandos túráira nem is, néhány hosszabb külföldi útjára a családja is követte a riportert. Felesége, a 110-szeres válogatott kosárlabdázó, Zsolnay Gyöngyi mellett két gyermeke, Benjámin és Barnabás is az apukával tartott az Egyesült Államokba és Afrikába. – Benjámin Gambiában járt először óvodába, 49 fekete gyermek mellett, egyedüli fehérként. Nemcsak azt tanulta meg, hogy több embertípus létezik, de azt is, hogy akár egy rongylabdával is jól el lehet játszani. A testvérével együtt kitűnően beszélnek angolul – foglalta össze a külföldi élet hasznosságát.

Tvrtkóról mindenki tudja, hogy a kosárlabda megszállottja: a szerelem az elmúlt években sem hagyott alább. – Manapság egy Pécs–Szeged mérkőzésen is szívinfarktus közeli állapotba lehet kerülni. Hihetetlen, mennyit fejlődött néhány év alatt a Szeviép. A csapat másodedzője, Donkó Orsolya korábban a feleségem csapattársa volt, ezért is kísérem különös figyelemmel a Szeged eredményeit – árulta el.

Tvrtko a Pécs női kosárlabdacsapata és a filharmonikus zenekar mellett a város három hivatalos nagykövetének egyike. – Feleségemmel kampányarcai voltunk a sikeres Pécs – Európa Kulturális Fővárosa programnak. Arra is büszke vagyok, hogy partnervárosunkkal, Szegeddel karöltve a határon túl is képviselhetjük az egyetemes magyar kultúrát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jentl az SZTE aulájában

Nagy Anikót átváltozóművészként emlegetik színházi körökben – a szegedi közönség is így… Tovább olvasom