Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Február elsejétől már büntetik a póráz nélkül futó kutyák gazdáit

Február elsejétől már büntetik a póráz nélkül futó kutyák gazdáit
Szeged - Bár január elsejével szigorítottak a kutyatartás szabályain Szegeden, még senkit sem büntettek meg azért, mert nem kijelölt helyen engedte szabadon, póráz nélkül futni a kutyáját. A türelmi idő február elsején lejár.
A kakitündér nem létezik!

„A kutyafuttatóban is kötelező összeszedni a kutyája kakiját! Körülbelül 600 ablakból nézik, hogy megteszi-e… A kakitündér nem létezik!" – ez a kiírás szerepel a Gyöngyvirág utca 2. szám mögötti kutyafuttató kerítésén. A kakitündérre vonatkozó kiírással a Puskás utcai kutyafuttatóban is találkoztunk.
– Sajnos nagyon kevés a kutyafuttató Szegeden – mondta hétfő kora délután a Puskás utcai játszótér melletti bekerített kutyafuttatóban egy nyugdíjas, aki Berci nevű pointerjét engedte szabadon a futtatóban.

A név nélkül nyilatkozó idős nő szerint akkor kellett volna a rendeleten szigorítani, amikor már minden városrészben több kutyafuttatót is építettek. Ő például Tarjánból hozza mindennap a Puskás utcába Bercit, mert állítása szerint náluk, a Hajlat utcában kicsi és kakis a futtató.

– Itt nagyon jó közösség alakult ki. Akik idejárnak, kitakarítanak maguk után, sőt még más kutyájának a piszkát is felszedik – magyarázta a nyugdíjas nő.

Közben Berci észrevette a kerítés mellett sétáló Zarát. A tacskó gazdája, aki szintén nem akart névvel szerepelni az újságban, elmondta, hogy ő sosem viszi futtatóba a kutyáját. – Kicsi kutya, elég neki, ha pórázon sétáltatom – mondta a férfi.

– Nem a kicsi, hanem a nagy termetű kutyáknak kell futtatókat építeni – hangsúlyozta a nyugdíjas nő, aki elmondása szerint már nem viszi a kedvencét a töltésre vagy a hullámtérbe. – Öreg vagyok már ahhoz, hogy a fiatalok, akik ezekre a helyekre járnak, rámenős kutyáikkal szórakozzanak velem meg Bercivel – mondta.
 
Február elsejétől már büntetik a gazdákat. Fotó: Kuklis István (galéria)
Megírtuk, darázsfészekbe nyúlt az önkormányzat az állattartás szabályainak szigorításával. A rendeletet novemberben fogadta el a városi közgyűlés. Ebben az szerepel, hogy január elsejétől tizennyolc helyen lehet szabadon, póráz nélkül futtatni a kutyákat Szegeden. Aki nem a kijelölt helyen futtatja a kutyáját, az januártól 150 ezer forintig terjedő bírsággal sújtható.

A közterület-felügyelet tájékoztatása szerint eddig még senkit sem büntettek meg. Február elsejéig türelmi időt adtak, addig folyamatosan tájékoztatják a közterület-felügyelők az embereket a kutyatartás szabályairól.
 – A töltésen és a hullámtérben korábban is lehetett kutyát futtatni, mint ahogy a paneles körzetekben is voltak bekerített kutyafuttatók – mondta lapunknak Makrai László.

A Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. ügyvezetője hangsúlyozta, lakossági kérésre oda tesznek táblát, ahol tilos szabadon engedni a kutyát, játszóterekre és parkokba. Makrai elmondta, leginkább a belvárosi díszterek vannak kitéve kutyás veszélynek, mert sok esetben az itt lakók nem viszik el a közeli hullámtérbe vagy töltésre a kutyájukat, amelyek letapossák a gondozott virágágyásokat, vagy a nyírott fűben végzik el a dolgukat, de olyan is előfordult, hogy a gazda a játszótér gumiülőkéit rágatta a kutyájával.

Az ügyvezető elmondta, Sátoraljaújhelyen a sétálóutcáról is kitiltották a kutyásokat. Ott még pórázon sem lehet kutyát vezetni. De nemcsak kutyát nem lehet bevinni a sétálóutcára Sátoraljaújhelyen, hanem pizzázni, enni sem lehet a padokon, így óvják a felújított belváros épségét és tisztaságát.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Együtt csinosítják a település kapuját

Kilencven településsel kötött tavaly együttműködési megállapodást a MÁV. Tovább olvasom