Délmagyar logó

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Februárban folytatódhat a villamosvonalak kötbérügye

Szeged - Egy szakértő eltűnt, visszatartotta az iratokat, ezért milliós bírságot kapott az 1-es villamosvonal építője és a város közti kötbérperben. Az ügy áll, Szeged rekordösszeget követel.
2009. augusztus 25-én kezdődött az 1-es villamosvonal felújításának két szakasza 4,9 milliárd forint értékben: a Boldogasszony és a Kossuth Lajos sugárúton. A Boldogasszony sugárút az eredeti, november 15-i határidőhöz képest 2010 márciusában készült el, a villamosforgalom május 9-én indulhatott újra. Ennek a résznek a 74 napos csúszása miatt rekordösszegű, 740 millió forintos kötbér halmozódott fel. Mivel a kivitelező A-SZ-E Konzorcium a kötbér tényét és a mértékét is vitatja, a város beperelte a cégtársulás tagjait, az A-Híd Építő Zrt.-t, a Szeviép Zrt. helyett – felszámolása miatt – a felszámoló irodát és az EuroAszfalt Kft.-t. A kötbérper 2010 júliusában kezdődött, a követelés értéke miatt első fokon a megyei bíróságon. Az eljárás tartalmi részéről bővebbet nem tudni, mert a kivitelező jogi képviselői üzleti titokra hivatkozva zárt tárgyalást kértek.Tavaly október óta az ügyben érdemi előrelépés nem történt. Miért? Faludi Csaba, az önkormányzat jogi képviselője szerint a bíróság mindent megtett, amit lehetett. Az alapvető probléma a szakértőkkel van, akik megvizsgálják, hány nap csúszásért vonható felelősségre a kivitelező. Nehezíti a helyzetet, hogy egy kézen meg lehet számolni, hány szakmérnök vállalhat ilyen munkát az országban, hiszen ehhez „vasúti és egyéb kötöttpályás járművek pályájának építését" kell ismerni. Az első kirendelt szakértő nyilatkozatát a város elfogadhatatlannak tartotta, és új szakértő kirendelését kérte. Emiatt a tavaly év végi tárgyalási napot el kellett halasztani.

A második szakértő miatt majdnem egy évet csúszott az egész eljárás. Ez a szakmérnök februárban és áprilisban is haladékot kért, mondván, nem tudott elkészülni a jelentéssel. Még egy olyan helyszíni bejárást is kért tavasszal, amiről egyik felet sem tájékoztatta, ők csak a bíróságtól értesültek róla – utólag. Áprilisban a bíróság kötelezte a szakértőt, hogy végezze el a munkáját, mire ő újabb bejárást kért. Faludi Csaba elmondta: a szakértő annyira tájékozatlan volt az ügyben, hogy a Rókusi körútra hívta össze a feleket a Boldogasszony sugárút helyett. Felvilágosították, erre ő átrohant a Hősök kapujához, de mire minden résztvevő követni bírta, már be is fejezte a szemlét. Közben újabb fordulatot jelentett az ügyben, hogy a bírót kinevezték a táblabíróságra, és új bíró vette át a helyét, akinek idő kellett, hogy áttanulmányozza az ügyet. Csakhogy a peranyag nem állt rendelkezésére, hiszen az a szakértőnél volt. Júniusban ismét megsürgette a bíróság a szakmérnököt, júliusban pedig megbírságolta 200 ezer forintra, és felmentette a megbízás alól. Szeptemberben újabb 800 ezer forint bírságot szabott ki rá a bíróság, és kötelezte, hogy azonnal juttassa vissza a kocsideréknyi irathalmot. A szakértő egyik bírság ellen sem fellebbezett, de az iratokat visszaadta. Bár a kivitelező kérte, hogy a bíróság a meglévő adatok alapján döntsön, a bíró gyors felkészülés után november végén kirendelte a harmadik szakértőt. Neki is 60 napja van, hogy a szakvéleményét elkészítse. A következő tárgyalást 2013. február 18-ára tűzték ki.

2-es újra első fokon
A 2-es villamosvonal kötbérpere tavaly áprilisban indult, és három tárgyalási nap után idén márciusban hirdetett határozatot a Szegedi Törvényszék: a szakértő állásfoglalása alapján elutasította az önkormányzat keresetét. Maximális összegű, 417 millió forint kötbért követel az önkormányzat a kivitelező Szeged Villamos 2 Konzorciumtól a 2,1 milliárd forint értékű beruházás csúszása miatt. Az építkezésnek a 2010. márciusi kezdés után, a többször módosított határidő szerint 2010. szeptember 18-ára kellett volna elkészülnie, a villamosközlekedés viszont csak idén tavasszal indult el. A cseh–magyar cégtársulást vezető cseh OHL ZS. a. s., illetve a Középszolg Kft. és a Kelet-Út Kft. a kötbér tényét és összegét is vitatja. Az ügy az ítélőtáblán folytatódott; a bíró visszahelyezte az ügyet a törvényszékre, iránymutatást adva egy szakértő kirendeléséhez. Az önkormányzat és a kivitelező is ajánlott szakmérnököket, akik közül egyet a bíróság kijelölt, majd mégis újat bízott meg 7 szakember megkeresése után. (Közben a Középszolg Kft. ellen felszámolás indult, ezért a céget a felszámoló iroda képviseli.) A szakértőnek itt is 60 napja van a vizsgálódásra. A következő tárgyalási nap 2013. február 14.

Olvasóink írták

  • 2. bánki 2012. december 17. 22:09
    „Csak az ügyvédem jelenlétében nyilatkozom !”
  • 1. ValakiaSOKKözül 2012. december 15. 22:26
    „Ha ha ha....
    Előre megírt cirkusz....
    Európában csak itt nyeletik le az ilyet az adófizetőkkel....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták a mórahalmi városközpontot

Szombat délelőtt adták át Mórahalom közigazgatási, gazdasági, közösségi funkciókat betöltő új… Tovább olvasom