Délmagyar logó

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Férfiak uralják a jól fizető orvosi szakmákat

Szeged - Jóval több férfi van a jól fizető orvosi szakmákban, mint nő – állapította meg egy tanulmány. Megnéztünk néhány szakterületet, ahol hagyományosan él a hálapénzes rendszer. A szegedi klinikákon az utóbbi években egyre több női sebész és nőgyógyász dolgozik – szerintük a betegek bizalma sem az orvos nemén múlik.
Bár a nők és férfiak közötti bérszakadékot évek óta próbálják csökkenteni, egy friss tanulmány szerint ez az orvosok között egyáltalán nem sikerült. A kutatás során 6300 orvost és 32 ezer egyéb egészségügyi dolgozót kérdeztek meg. Kiderült: a férfi orvosok évente 50 ezer dollárral visznek haza többet, mint a nők. Ennek oka pedig az, hogy a jól fizetett területeken jóval több férfi dolgozik, mint nő.

Természetesen nemcsak a bértábla szerinti fizetésről beszélünk, hanem a hálapénzről is. Magyarországon klasszikusan a sebész- és a nőgyógyászszakmát sorolják ezek közé, annak ellenére, hogy ez a pluszbevétel is egyre ritkább, hiszen a betegeknek nincs pénzük. Megnéztük a szegedi klinikákat, hány női orvost találunk a munkatársak között.

A gyereknevelés és a sikeres orvosi karrier nehezen egyeztethető össze – Márton Virág nőgyógyásznak is most kisfia a legfontosabb. Fotó: Frank Yvette
A gyereknevelés és a sikeres orvosi karrier nehezen egyeztethető össze – Márton Virág nőgyógyásznak is most kisfia a legfontosabb. Fotó: Frank Yvette

A sebészeti klinikán 38 férfi mellett mindössze 8 nő dolgozik. – Harminc-negyven évvel ezelőtt kizárólag férfi sebészek voltak a klinikán. Ez ahhoz képest előrelépés – fogalmazott Lázár György intézetvezető professzor. Mint mondta, az utóbbi időben ez a szakma elnőiesedett, hiszen a hallgatók összetétele is ilyen irányban változott. – A sebészet ettől függetlenül férfias, hiszen nehéz fizikai munkát kell végezni. Éppen ezért majd kiderül, jót tesz-e a szakmának ez a változás.

Nagy terhelés

Bár hálapénzes szakmának egyáltalán nem nevezhető, mégis említésre méltó ebben a felsorolásban a traumatológiai szakma. A szegedi klinikán mindössze egyetlen nő dolgozik, ám ő sem operál. – A nagy fizikai terhelés, valamint a sok éjszakai és hétvégi munka miatt a baleseti sebészet még mindig férfiszakma – mondta el Varga Endre tanszékvezető egyetemi tanár. Hozzátette: Hollandiában és az USA-ban viszont egyre több a nő ezen a szakterületen is – igaz, többségük a sport- és kézsebészetre, vagyis a pihentetőbb ágakra specializálódik.

Szederkényi Edit adjunktus egyike a női sebészeknek. Véleménye szerint azért van kevés nő ezen a pályán, mert olyan képességeket és habitust kíván, ami inkább a férfiakra jellemző. – Gyors döntési képesség és határozottság kell egy sebésznek. És mivel belevág a testbe, némi agresszivitás is – fogalmazott. Hozzátette azonban: mivel manuális szakma, a nők sokszor precízebb munkára képesek, mint a férfiak. – A betegek bizalma szerintem nem attól függ, hogy az orvos férfi vagy nő. Személyiség és határozottság alapján választanak. Nehéz viszont helytállni a férfiak világában: egy kevésbé rátermett férfi jobban megmarad ebben a szakmában, mint egy ugyanolyan képességű nő.

Tradicionálisan férfiszakma volt régen a nőgyógyászat is, Szegeden azonban a 22 férfira immár 12 nő jut. – Amikor kezdtem a pályámat, mindössze egy nő dolgozott. Tíz év után lett kettő, amióta azonban tanszékvezető vagyok, megugrott a számuk. Sokan szeretnének ugyanis női nőgyógyászt választani, és meg akartuk adni erre az esélyt – mesélte Pál Attila, a Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika tanszékvezető egyetemi tanára.

– Ha valaki jól kommunikál a beteggel, emberileg és szakmailag is jó, nőként is sikeres lehet ebben a szakmában – fogalmazott Márton Virág egyetemi tanársegéd. Arra a kérdésre, hogy miért nincs sok nő a jól fizető szakmákban, éppen saját példáján keresztül tudott rávilágítani a gyeden lévő nőgyógyász. – Mindig előtérben kell lenni, sokat kell dolgozni, ami gyerek mellett nem megy. Ráadásul ha valaki többet is vállal, 6-7 év kihagyás már behozhatatlan lemaradást jelent.

Olvasóink írták

41 hozzászólás
 • 41. mamek77 2013. szeptember 20. 23:32
  „40. adamantium 2013.09.20. 19:50
  Nem a atyaúristentől szándékoztam ellátást igényelni, csupán egy éppen szolgálatot teljesítő mezei /mindenféle titulustól mentes/ szakorvostól vártam el egy varratszedést....vagyis az elvártam se jó kifejezés....mivel bent fekvőként azt mondták h még aznap kiszedik....de nem szedték...én pedig megkérdeztem az egyik, épp arra járó orvost...aki azonnal neki is ugrott...és ennek 8e ft-os ára lett...
  Egyébként pedig ha a vendéglős beleépíti a borravalót az árba, akkor arról számlát is ad, ami után adózik....ezt azért ne felejtsük el...

  De ez persze ne minden dokira vonatkozik. Vannak olyanok szép számmal akik normálisak és a tb által finanszírozott rendeléseken mindenféle ellenszolgáltatás nélkül is mosolyogva ellátják a beteget, aki nem fizet nekik zsebbe....De vannak olyanok is, akikre sajnos a korábban taglaltak érvényesek. :(”
 • 40. adamantium 2013. szeptember 20. 19:50
  „39. mamek77 2013.09.20. 09:18
  az egyetmi klinka a magyar egészségügyi ellátás legmagasabb fokozata. a varratszedést illetve receptírást a háziorvos is el tudja végezni, ezzel terhelni a klinikát, hááát. fogd fel úgy, hogy ez a büntetővám, olyan mint amikor a buszvezetőtől is lehet jegyet venni, de te mindenképpen a vállalat igazgatójától akarsz akkor annak ára van.
  a pincér nem, de a vendéglő tulaja simán beépíti a 10% ot az árba és semmit nem tehetsz ellene.
  az idejét pedig megvásárolják, mert ha a feladatot a rezidens is el tudná látni de valaki a gyémántmicsodájához mindenképpen a professzor urat akarja, vagy nem akar sorban állni, vagy nem akar a várólistára várni akkor ugye olyan szolgáltatást akar ami nem jár és hajlandó ezért fizetni”
 • 39. mamek77 2013. szeptember 20. 09:18
  „36. adamantium 2013.09.19. 19:43
  Ha különleges bánásmódot igénylek, és sorbanállás nélkül akarok bejutni akkor magánrendelésre megyek, mert tudom hogy azt meg kell fizetni. De ha a klinikára megyek, egy rohadt recept felírásáért, vagy egy varrat kiszedéséért, akkor nem fogok kötelezően fizetni! Max ha akarok, mert úgy gondolom, hogy megérdemelte és megengedhetem magamnak.
  A pincér se mondja, hogy ide a borravalót, különben nem kapsz szalvétát!
  És nem az orvos szabadidejét vásárolják meg azok a nők, akik a klinikán a tb-s szolgáltatásért pluszban fizetnek a dokinak, MERT AZ KÉRI!! hiszen a doki ott dolgozik, ez a munkája és ezért fizetést kap!És most a szülést ne keverd ide, mert ha egy doki bejön a szabadnapján szülni, akkor azt nyilvánvalóan a privát betege miatt teszi, akiről tudja, hogy "hálás lesz" azért hogy ő bement. A szülés teljesen más tészta. Viszont az hogy a klinikán felír egy receptet a munkaideje alatt /tehát végzi a dolgát/ és ezért PÉNZT KÉR az egy rohadt GUSZTUSTALAN dolog! Mki előtt ott a lehetőség, hogy ha különleges elbánást akar pénzért akkor elmehet a magánrendelőbe! De aki a klinikára megy, akkor azért oda megy, mert nem akarja, hogy azt mondják a képébe, hogy 8e ft lesz a vizsgálat, vagy 2e ft a recept!!!”
 • 38. rózsakert 2013. szeptember 20. 07:18
  „ahol szaporodik a "pozitiv diszkriminált " bagázs, ott fogy az orvos..lásd nógrád és társai megye....és a folyamat folytatódni fog.”
 • 37. pirochatechin 2013. szeptember 19. 20:20
  „#16 pampalini: "A nő és a férfi fizikai adottságai másra alkalmasak."
  Most hirtelen de fontos lett hangsúlyozni! Minden más alkalommal jön a gender-duma, hogy a nemek csak társadalmi konstrukciók, de, ha fölvetődik, hogy akkor tessék, lehet utat építeni 40 fokaban (vagy -20 fokaban), nem a kényelmes irodából pampogni, akkor hirtelen mégiscsak különbözőek leszünk!
  "...(nehéz fizikai munka) azt kiemelten megfizetik..."
  No, ez eddig a legelfuseráltabb feminista érv, amit valaha olvastam! Ennyire nyilvánvaló hazugsággal érvelni, na ehhez már kell arcbőr! Melyik kemény fizikai munkát fizetik meg kiemelten? Az útépítő közmunkást, a havi 49 ezrével? Az építkezésen melózó feketemunkást? A nehéziparban dolgozó gyári munkást? (Most a bányászt inkább nem említem, mert MO-on már nincsenek, de én még milliomos bányásszal sem találkoztam!) A beteghordót (ha már az EÜ a cikk témája)?
  De, ha már itt tartunk, a szülésért igenis fizetnek (pedig nem kell érte semmit tenned, csak igent mondani "egy gonosz patriachának"): GYES, GYED, az micsoda, szerinted? Meg a 3 év szülési szabadság?

  Az meg ne legyen már a patriarchátus hibája, hogy a férfiak keresik a jobban fizető, nagyobb presztízsű szakmákat (ÉS KÜZDENEK IS ÉRTE, MERT AZ AZZAL JÁR!), a nők meg nem! Ki tiltja meg nekik? Ja, hogy ha keményen meg kéne dolgozni a presztízsért, nagy pénzért, hatalmomért, akkor inkább nem kell? Illetve mégis kell, csak ne kelljen érte megküzdeni, inkább segítsen az állam, igaz? Kvótákkal, meg könnyített munkával (azonos fizetésért persze), stb.”
 • 36. adamantium 2013. szeptember 19. 19:43
  „28. mamek77 2013.09.19. 17:11
  óriási tévedés, sok helyen van szervízdíj, amit eleve beleépítenek az árba, ha meg vagy elégedve ha nem. ha meg nem adsz borravalót, akkor azért keringenek a neten videók, hogy mi történhet egy vendéglőben.
  a hálapénzzel pedig egy plusz szolgáltatást vásárolsz meg: az orvos szabadidejét, olyan orvost aki nem jár neked, olyan vizsgálatot ami nem jár neked stb, a borravalóért nem kapsz kétszer akkora húst fele annyi idő alatt.
  30. villám51 2013.09.19. 17:47
  szabad orvosválasztás a civilizált világban nincs, max privát betegeknek és nekik is csak a tervezett beavatkozásoknál. a civilizálatlan világban pedig a beteg hálapénze váltja ki a privát biztosító által fizetett különbözetet”
 • 35. queenmargareth1 2013. szeptember 19. 18:22
  „32. benfentes1 2013.09.19. 17:50 félreértettél, én nem sajnálom azoktól a pénzt akik értem tesznek, a kormány sajnálja.Ez nem az én hibám.A rendszer a rossz!!!És én ezt tudom!Mivel rengeteget fekszem kórházakban, így látom a kritikán aluli helyzeteket.Mint írtam, ha úgy gondolom, vagy tudom én is adok.De én az ápolószemélyzetnek is megköszönöm a munkájukat!
  Én szintén azzal nem értek egyet, amit itt leírt valaki, hogy klinikán magánrendelést folytat pénzért!Legyen magánrendelője én így gondolom. És a röhej, hogy van annyi pénze...
  Amúgy én éppen meghajoltam az én egyik orvosom előtt itt virtuálisan.”
 • 34. villám51 2013. szeptember 19. 18:20
  „33. mamek77 2013.09.19. 18:09

  Igen, erre írtam, hogy ha munkahelyén, munkaidejében várja el a fizetséget, akkor az etikátlan.
  Viszont! Azt sem a TB, sem a kórház nem fizeti meg neki, ha munkaidején kívül, otthonról, a családja mellől megy be szülést vezetni. Ez azért már más szitu.”
 • 33. mamek77 2013. szeptember 19. 18:09
  „30. villám51 2013.09.19. 17:47

  Az természetes hogy ha vki magánrendelésre jár, akkor perkál...viszont itt a leginkább azokkal a dokikkal van a baj, akik a tb által finanszírozott ellátás keretében pofátlanul elkérik a pénzt a betegtől...”
 • 32. benfentes1 2013. szeptember 19. 17:50
  „29. queenmargareth1 2013.09.19. 17:24
  A mentősök nagy része megérdemli, vagyis megérdemelné, hogy az állam és "szeretett" kormányunk jobban megbecsülje anyagilag! Az ápolószemélyzet is megérdemelné, mert amit a tv-ben beharangoznak béremelés az átverés! Az csak arra jó, hogy akik hallják meggyűlöljék az E.Ü. dolgozókat amiért olyan sokat keresnek! Volt olyan kollégám aki tavaly bruttó 1000 forint béremelést kapott de a tv-ben 10ezerről beszéltek... A mostani sem volt sokkal jobb...”
 • 31. mamek77 2013. szeptember 19. 17:48
  „27. benfentes1 2013.09.19. 17:04
  Apropó technikai személyzet...ott is van jópár nem oda való...
  A nagyfiam születésekor a kettes kh-ban volt "szerencsém" egy olyan szülésznőhöz, hogy a legutolsó ellenségemnek sem kívánnám. Flegma volt, és bunkó. Mindenbe belekötött, mindenért lecseszett. A végén már a doki szólt rá.
  Aztán a lányom születésekor egy tündéri szülésznőt /Makoviczka Barbara/ sorsolt nekem a Jóisten. Kedves volt, mosolygós...és nagyban hozzájárult ahhoz, hogy élmény legyen a szülés, ne csak szenvedés.”
 • 30. villám51 2013. szeptember 19. 17:47
  „Kedves Kommentelők!
  Előre szólok, nem vagyok érdekelt hálapénz-ügyben. A cikk írója véleményem szerint nem is erre akarta felhívni a figyelmet. Egy amerikai kutatás szerint a férfiak jobban keresnek, mint a nők.
  De ha már erre terelődött a szó...
  Talán a sebészet is, de különösen a nőgyógyászat egy bizalmi szakma. A betegnek talán jogosan van meg az az igénye, hogy egy állandó orvosa legyen, ne mindig más vizsgálja, illetve ez az orvos legyen ott az egyik legkiszolgáltatottabb helyzetben, a szüléskor. Ez a szabad orvosválasztás rendszere, ami kis hazánkban működik. A skandináv országokban nem ismerik a szabad orvosválasztást, így a hálapénz rendszerét sem. Ott az illető a kórházban kivárja a sorát, valaki megvizsgálja, következő alkalommal valószínűleg valaki más fogja vizsgálni, szülni meg nagy eséllyel egy harmadik orvosnál fog.
  Lehet választani: Idegen, éppen ügyeletes, munkaidejét töltő (akár 2-3 hónapja végzett kezdő) orvost akarunk, akinek egy vagyunk a sok közül, hálapénz nélkül, vagy egy olyan orvost, aki végigkíséri a terhességet, és ha úgy adódik, hajnal kettőkor, munkaidőn kívül bemyegy a szülést vezetni.
  Amennyiben az orvos a kórházban, a kórház eszközeivel, munkaidőben vizsgál, és ezért ellenszolgáltatást vár, az nyilvánvalóan etikátlan, ebben egyetértünk. De ha elvárjuk azt, hogy egy bizonyos orvos vizsgáljon bennünket rendszeresen, nem a többi kórházi beteg közöttl, hanem munkaidején kívül, előre egyeztetett időpontban a magánrendelőben (aminek nyilvánvalóan fenntartási költségei vannak), elvárjuk azt, hogy munkaidején kívül menjen be a szülést levezetni, akkor azt hiszem, okkal fogadják el az ellenszolgáltatást. És itt megint nem előre közölt "szülési tarifákról" beszélek.
  Nem mondom, hogy ez a jó rendszer, de lehet választani.”
 • 29. queenmargareth1 2013. szeptember 19. 17:24
  „27. benfentes1 2013.09.19. 17:04
  mentősök szoktak még pénzt kapni (pesten biztos)és, ha kórházban fekszel, nem árt az ápolószemélyzetnek is adni...hogy mi tettük ilyenné?Valamikor egy ORVOS NAGYON NAGY EMBERNEK számított és vitték neki a húst, tojást stb...hálából és mert meg tudták tenni. De most mát pénzt követelnek!És ezt már nem mi tettük velük.Az igaz hálánkat ők alakították kapzsisággá.”
 • 28. mamek77 2013. szeptember 19. 17:11
  „26. adamantium 2013.09.19. 16:52
  tévedésben vagy...a pincér akkor kap borravalót, ha az ember meg volt elégedve a szolgáltatásaival....ahogy a normál esetben vett hálapénznél is működnie kéne....viszont ezek a bizonyos dokik, ha nem fizetsz, nem nyújtanak neked normális ellátást, vagyis úgy bánnak veled, mint egy darab hússal a vágóhídon. ez itt a probléma...mert ugyebár a pincér nem önti a nyakadba a levest, ha nem kap borravalót...”
 • 27. benfentes1 2013. szeptember 19. 17:04
  „Igen kedves hozzászólók!
  Egy valamit mindenki elfelejt amikor itt áradozik h melyik orvos mennyit kér... Ti tettétek ilyenné őket, igen Ti akik mindig előrébb és soron kívüli ellátást szeretnétek! Virág egy rendes aranyos orvos, biztosan kér pénzt is, de ügyeletben volt szerencsém vele dolgozni és amikor a szerencsétlen idős otthonból behozott nénit vizsgálta legalább olyan kedves volt vele mintha a lottó ötöst kapta volna meg! Az más kérdés, hogy már nem kell szakorvosnak lenni ahhoz, hogy magán betege legyen egy orvosnak! Egyébként a női klinikán 50ezer és 200ezer közt mozognak az árak... Ezt csak az orvosok kapják és a technikai személyzet semmit!”
 • 26. adamantium 2013. szeptember 19. 16:52
  „17. vári 2013.09.19. 13:47
  a sebészet nem feltétlenül nehéz fizikai munka mert betegeket emelgetsz közben, hanem mert adott esetben 6-8 (vagy még több) órán át gyakorlatilag egy helyben állva, görnyedve kell végezni egy nagyon nagy koncentrációt igénylő munkát. lehet, hogy te egy kétszer akkora beteget is megemelsz mint egy sebész de megnézem ha órákon át mozdulatlanul állva kell milliméteres dolgokat összevarrjál melyiktől izzadsz le jobban (azt még hozzá kell tegyem, hogy nem lehet kimenni közben pisilni, tampont cserélni, enni, inni és ugye steril kesztyűben vakarózni sem lehet).
  23. Teo 2013.09.19. 16:33
  a pincér is a vendéglő eszközeit használva kap borravalót, a taxis, borbély, benzinkutas is és még sorolhatnám
  egyébként a cikk írójának maximális hozzá nem értését tükrözi az, hogy a sebészek és a nőgyógyászok körében keresi a legjobban kereső orvosokat, van egy csomó olyan szak ahol jóval többet lehet keresni ha jól forgatja magát az ember.”
 • 25. mamek77 2013. szeptember 19. 16:46
  „Egyébként pedig ha már feljött a "boríték" téma
  Ebben a betegek is igencsak hibásak nem csak a dokik... Nyilván nem rossz szándékkal de a betegek vitték túlzásba, és sajnos ma már sok doki elvárja. Mert ugyebár ha az ember magánrendelésre megy, akkor az nyilván pénzbe kerül. Ha a klinikára megy, akkor pedig ingyen van. És ha ő úgy gondolja, hogy az a doki különösen kedves és figyelmes volt hozzá...és HA! a pénztárcája is megengedi, akkor esetleg ad neki hálapénzt. A gond ott van, ha egyes dokik magától érthetődően elvárják, szinte követelik, és pénz nélkül lecarják az ember lányát. Márton Virág NEM ez a kategória. Mint írtam 8hónapig hozzá jártam a klinikára egy fillér nélkül. Az pedig, hogy a nem "kizsarolt", hanem ténylegesen hálából és jó szívvel adott hálapénzt elfogadják, abban nem látok semmi kivetnivalót.”
 • 24. queenmargareth1 2013. szeptember 19. 16:43
  „23. Teo 2013.09.19. 16:33 ja, az enyém is ilyen!most nyaral valahol a világ tájain...”
 • 23. Teo 2013. szeptember 19. 16:33
  „A legnagyobb szégyen, hogy a nőgyógyászaton, munkaidőben, a klinikai eszközöket használva, kér pénzt az orvos.
  Példa: Nő helyettesítette a megszokott nőgyógyászunkat, de mivel csak gyógyszer felírás kellett megfelelt. A gyógyszer volt 1800 Ft , és elkért a felírásért 2000 ft-pt.Munkaidőben , állami intézményben, nem magán rendelésen.”
 • 22. mamek77 2013. szeptember 19. 16:29
  „6. l3xi 2013.09.19. 10:37

  Mert a terhesgondozáson "szűrte" a népet!
  (...mint a többi...)

  8hónapig jártam hozzá terhesgondozásra. és nem "szűrt ki". Pedig soha egy fillért nem kapott tőlem... Az már más dolog, hogy nem nála szültem, mert elutazott.”
41 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Petykó szegedi ingatlant kér a Vigadóért

Petykó Zoltán önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanra cserélné a Vigadót, amit júliusban vásárolt meg 35 millió forintért. Tovább olvasom