Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 12°C Még több cikk.

Garázdaságért már állt bíróság előtt a Tímeát brutálisan megverő börtönőr

Garázdaságért állt már bíróság előtt az az immár volt börtönőr, akit azzal gyanúsít a Szegedi Nyomozó Ügyészség, hogy a múlt szombaton brutálisan összevert egy egyetemista lányt.
Próbára bocsátották, tavaly novemberben járt le a próbaideje. Kevéssel a bírósági ítélet kihirdetése után, munkahelyén a Szegedi Fegyház és Börtönben (közismertebb nevén a Csillagban) fegyelmi indult ellene. Ám tekintettel arra, hogy korábban többször megjutalmazták példás szolgálatáért, ahogy egy büntetés-végrehajtási forrásunk fogalmazott, „soha semmi baj nem volt vele", elnézték neki a botlást. Így nevelőként tovább szolgálhatott - írja a nol.hu. Amint a rendőrség azonosította és elfogta, azonnal megszüntették a szolgálati viszonyát.

Korábban:

Tímea kubai barátja, amikor összeszólalkoztak a börtönőrrel azt mondta, "20 éve élek Magyarországon, jobban beszélek magyarul mint ti". Szanka Ferenc elmondta, az előzetes letartóztatásról holnap dönt az ügyészség.

– A megalapozott gyanú szerint az elkövető a Szegedi Fegyház és Börtönben teljesített szolgálatot börtönőrként – indokolta az ügyészségi nyomozást Szanka Ferenc. A csoportvezető ügyész-szóvivő szerdai sajtótájékoztatóján elismételte, múlt szombaton a sértett, annak testvére és 20 éve Magyarországon élő párja hazafelé tartott, amikor egy legalább három főből álló társaság megszólította, beléjük kötöttek. – A hölgy barátját bevándorlónak nézték, felszólították, hogy hagyja el az országot. Erre a sértett kubai férfi azt válaszolta: „jobban beszélek magyarul, mint ti" – mondta az ügyész.

Fotó: DM
Fotó: DM

Szanka Ferenc elmondta, gyanúsítottként hallgatták ki a kedden őrizetbe vett, az ügy miatt már leszerelt börtönőrt, akit csoportosan elkövetett közösség tagja elleni erőszak bűntettével is meggyanúsítottak. A férfi vallomást tett, tagadta a támadást. Az ügyészség csütörtökön dönt arról, hogy kérik-e a verekedő ex-börtönőr előzetes letartóztatását.

Újságírói kérdésre Szanka Ferenc elmondta, tettes társakat is keresnek, egyelőre csak egy embert gyanúsítottak meg. Az ügyész megjegyezte, az eddigi adatok azt támasztják alá, hogy rasszista támadásról van szó.

Korábban

Megbízható forrásból megerősítették, hogy a támadó egy szegedi börtönőr, akinek a szolgálati viszonya már az ügy miatt megszűnt.

A hvg információi szerint "érettségivel rendelkezett és a pszichológiai alkalmassági vizsgálatokon megfelelt az a börtönőr a szegedi büntetés-végrehajtási intézetben, akinek a munkaviszonyát azonnal megszüntette a parancsnoka, miután kiderült, hogy őt gyanúsítják a szegedi lány megverésért. A történtek az egész szervezetet megrázták, és mint a hvg.hu forrása megjegyezte, örülnek, hogy a férfi már nem a kollégájuk. A férfi 10 éve volt tiszthelyettes."

Demonstráción fejezték ki szolidaritásukat Tímeával a civilek

A budapesti Erzsébet téren mintegy kétszáz ember csendes, zenés megemlékezést tartott. A megjelentek cédulákra, papírszívekre írt üzeneteken fejezhették ki szolidaritásukat a megvert fiatalokkal.

Demonstráción fejezték ki szolidaritásukat a Szegeden megvert diáklánnyal civilek a budapesti Erzsébet téren kedd este. A lányt és barátját feltehetően azért verték meg ismeretlen támadók szombaton, mert a férfit bevándorlónak nézték. Kedden a rendőrség azt közölte, hogy őrizetbe vett egy férfit, aki a támadás elkövetésével gyanúsítható. A budapesti Erzsébet téren mintegy kétszáz ember csendes, zenés megemlékezést tartott. A megjelentek cédulákra, papírszívekre írt üzeneteken fejezhették ki szolidaritásukat a megvert fiatalokkal.

A brutális lányveréssel kapcsolatban a Szegedi Nyomozó Ügyészség az alábbi közleményt adta ki szerda reggel:

"A Szegedi Nyomozó Ügyészség folytatja a nyomozást közösség tagja elleni erőszak bűntettének megalapozott gyanúja miatt azzal a férfival szemben akit a tegnapi nap folyamán vettek őrizetbe a rendőrök.

A 2015. július 18. napjának éjjelén Szegeden történt bűncselekmény kapcsán a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság rendelt el nyomozást, melynek során megállapítást nyert, hogy a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható személy vonatkozásában a nyomozás lefolytatására az ügyészség rendelkezik kizárólagos hatáskörrel és illetékességgel. Erre tekintettel a rendőrség a mai napon az iratok megküldésével az ügyet áttette a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező Szegedi Nyomozó Ügyészséghez a közösség tagja elleni erőszak bűntette és más bűncselekények miatti eljárás lefolytatására.

A nyomozó ügyészség a mai délelőtt folyamán soron kívüli nyomozati cselekményeket foganatosít, melynek eredményéről, illetőleg az ügyészség által hozott intézkedésekről a Csongrád Megyei Főügyészség ma 12 óra 45 perckor rendkívüli sajtótájékoztatót tart a főügyészség Szeged, Stefánia sétány 10. szám alatti épülete előtt."


Büntetés-végrehajtási alkalmazott volt az a férfi, aki szombaton rátámadt egy szegedi diáklányra, mert barátját illegális bevándorlónak gondolta – tudta meg a Magyar Nemzet. Értesülésük szerint a gyanúsított szolgálati viszonya már megszűnt. Vélhetőleg az eset után azonnali hatállyal elbocsátották.

A hvg.hu az értesüléshez hozzátette, az ügyészség viszont akkor járhat el, ha a feltételezett elkövető rendőr, büntetésvégrehajtási dolgozó, katona, bíró, vagy országgyűlési képviselő. Szenti Szabolcs viszont határozottan cáfolta, hogy a vélt elkövető rendőr.


Őrizetben

Kedden késő délután a rendőrség közölte, hogy azonosították és őrizetbe vették azt a férfit, aki a július 18-án 22 óra 35 perc körüli időben az Újszegedi Partfürdőnél elkövetett, közösség tagja elleni erőszak bűntettével megalapozottan gyanúsítható. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság az ügy iratait hatáskör és illetékesség hiánya miatt a Szegedi Nyomozó Ügyészségnek küldte meg. Megkérdeztük a szóvivőt, a rendőrség hivatásos állományába tartozik a gyanúsított? Ezért nyomoz ügyészség? Szenti Szabolcs határozott nemmel válaszolt. Megkerestük az ügyészségi szóvivőt is azzal a kérdéssel, miért a Szegedi Nyomozó Ügyészség illetékes ebben az ügyben nyomozni, ám Szanka Ferenc válasza még nem érkezett meg.

Korábban

A szegedi Arc-, Állcsont- és Szájsebészeti Klinikán tudtunk találkozni a szombat éjjel brutálisan megvert Tímeával. – Annyit tudok mondani, hogy csak arra emlékszem, aki ütött. Kopasz volt, fekete felsőben. A másik két srácra alig. A jobb fülem mögött van egy vágás, ott nyúltak be, és tették helyre a törött arccsontokat. Szerencsére nem kellett lemezt betenni. Most, hogy van videofelvétel, reméljük, elfogják a támadókat – mondta Tímea még a kórházban.

Később az osztályon dolgozó orvostól megtudtuk, a körülményekhez képest kielégítő Tímea állapota, ezért kedd délelőtt elengedték.

– Nagyon fáradt, nincs jól – ezt mondta lapunknak Tamás, az egyetemista lány testvére, akit Tímea párjával együtt szintén bántalmaztak az ismeretlen tettesek. Feltehetőleg azért, mert a lány párja Kubában született, afroamerikai származású. A fiatalok hiába próbálták elmagyarázni, hogy a 25 éves férfi magyar állampolgár, a támadók mégis ütöttek.

Tímea arccsontja eltört, mindkét szeme alatt zúzódások vannak, szája felrepedt, a sebet több öltéssel kellett összevarrni, kis híján több foga is kiesett. Hétfőn megműtötték. Testvérét, Tamást a helyszínen látták el a kiérkező mentők. A lány párját, Viktort megrugdosták és megtaposták a támadók.

– Lehet, hogy hazaengedik Timit, most vizsgálják a szemészek. Én „csak" egyet kaptam, hanyatt estem, és felszakadt a fejemen a bőr, de már jól vagyok – mondta Tamás. A fiatalember örül a videofelvételnek, bízik benne, hogy megtalálják a támadókat.
 

Lázár: a kormány elítéli az ilyen bűncselekményeket

A szegedi diáklány esetéről újságírói kérdésre válaszolva Lázár János a keddi sajtótájékoztatóján azt mondta, a kormány elítéli az ilyen bűncselekményeket, amelyek ellen fel kell lépni. Ilyen dolgok ott fordulnak elő, ahol megjelennek a bevándorlás problémái.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Így rohannak a menekültek az embercsempészek furgonjához - videó

Magyar embercsempészek is vállalják a kockázatot, hogy anyagi ellenszolgáltatás fejében menekülteket… Tovább olvasom