Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

Gregor József szülinapja a Muzsikáló Udvaron

Hatvanhatodik születésnapját ünnepli ma Kossuth-díjas basszistánk, Gregor József, aki vasárnap este a városháza Muzsikáló Udvarán barátaival, Törőcsik Marival, Börcsök Enikővel és Kulka Jánossal lépett fel.
A két Kossuth-díjas régi játszótárs: Gregor József és Törőcsik Mari a városházi esten. Fotó: Frank Yvette
Hagyomány, hogy minden nyáron születésnapja körül beszélgetős koncertet ad Gregor József a barátaival Szegeden. A Muzsikáló Udvar rendezvénysorozatának ez a legnépszerűbb programja, most is minden jegy előre elkelt, vasárnap este pótszékes telt ház volt a városházán. – Nagy örömmel fogadtam Gregor József felkérését, mert gyerekkorom óta nagyon szeretem, mindig istenként néztem fel rá. Soha nem beszéltünk egymással, ezért meglepett, amikor a Pesti Színház egyik Stuart Mária előadása után telefonált, meleg hangon gratulált, és meghívott az estjére. Boldogan mondtam igent, mert nagy megtiszteltetésnek éreztem. Azóta többször beszélgettünk telefonon, de személyesen csak itt találkoztunk először – mesélte a koncert előtt az egyik vendég, Börcsök Enikő, a Vígszínház remekül éneklő jeles színésznője.

– Jóskát gyerekkorom óta ismerem és tisztelem. Imádom a műfaját is. Ha zenét hallgatok, többnyire valamilyen opera szól – tette hozzá az idén Kossuth-díjassá lett Kulka János, akit díszpolgár basszistánk régi szegediként köszöntött a színpadon. Szinte a kezdés előtti utolsó pillanatban futott be a harmadik vendég, Törőcsik Mari. – Kilencszáz kilométert utaztam azért, hogy itt lehessek. Nincs még egy ember, akiért ezt megteszem! – mondta a nemzet színésze az ünnepeltnek, akit barátilag korholt, amiért túl sokat dolgozik. A láthatóan fáradt Gregor József elismerte: az utóbbi hónapokban többet vállalt, mint szabad lett volna. Volt olyan vasárnap, amikor délelőtt matiné-előadást játszott az Operaházban, délután háromtól és este héttől pedig Tevjeként lépett fel Szegeden, a Hegedűs a háztetőnben. Ez még egy ifjoncnak is sok lenne.

Törőcsik Mari azzal lepte meg a közönséget, hogy bejelentette: nemhogy énekelni, de még verset mondani sem fog. Mint mondta, darabban szerepelni egészen más, de egyedül, önálló produkcióval fellépni, az nem az ő műfaja. Elmesélte, hogy akkor is belegabalyodott a szövegbe, amikor Gregor kedvéért egyszer mégis kivételt tett, és a szolnoki Hegedűs-előadásuk duettjét próbálták meg egy gálán elénekelni. El is játszotta azt a jelenetet, amikor a félresikerült produkció után a színfalak mögött levette a cipőjét, és azzal támadt játszótársára. A sztorik sikert arattak, de sajnálta a közönség, amikor Törőcsik Mari rögtön el is köszönt, mondván, megérkezett a leánya Londonból, hozzá kell rohannia, mert évente csak egyszer találkoznak.

Az ünnepelt, Gregor József játékra is hívta a közönséget: 5, 10, 50 és 100 forinttal jutalmazta azokat, akik tudták a helyes választ az áriákhoz kapcsolódó kérdéseire. Kulka János és Börcsök Enikő duettben és egyedül is elbűvölték a nézőket, akik csak azt sajnálták, hogy alig tartott egy óránál tovább a koncert.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újoncdömping az MDF-névsorban

Közösen jelölt képviselőket Szegeden az MDF és az Együtt Szegedért Egyesület az önkormányzati… Tovább olvasom