Délmagyar logó

2019. 07. 19. péntek - Emília 17°C | 27°C Még több cikk.

Gusztusos, finom és az illata is jó: egy kórházi menüről van szó - fotók

A kórházi menü ízletesebbé, finomabbá tételét szolgálja a Főzzük körbe Magyarországot programsorozat. Állomásain azt mutatják be, hogy kis odafigyeléssel hogyan lehet jobbá tenni a betegeknek szánt ételeket. A sorozat 12. állomása Szeged volt, mi is megkóstolhattuk mi volt az ebéd csütörtökön.
Két éve Ambrus György mesterszakács és Németh László kezdeményezésére indult el a Főzzük körbe Magyarországot kórházainkban című országos gasztronómiai programsorozat. Német László, most a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnökeként a program 12. állomásán Szegeden is bemutatta hogyan lehet kis odafigyeléssel, szebb tálalással jó étvággyal ehető kórházi menüt készíteni.
Gusztusos, finom és az illata is jó-egy kórházi menüről van szó. Fotó: Török János (galéria)
Ambrus György olimpiai bajnok mesterszakács az ebéd tálalása előtt elmondta, azért kezdtél el ezt a programot, mert sok kritika érte a kórházi étkeztetést. Szegeden a kórházi ételeket a Suli Host készíti, Török Gábor ügyvezetőtől megtudtuk 1500 adagot állítanak össze naponta a betegeknek, aminek egyik fele normál, a másik diétás. A kórház dietetikusai 320 fajta diétás összetevőből állíthatják össze az étrendet, így egy-egy nap 50 féle ételt készít a közétkeztetéssel foglalkozó cég.

– A magyar emberek nagy része egészségtelenül eszik, óriási feladat rávezetni őket arra, hogyan helyesen táplálkozzanak. A másik kardinális kérdés a sófogyasztás mértéke, ha az asztalon ott van a sószóró, akkor sokan anélkül nyúlnak érte automatikusan, hogy megkóstolnák az ételt – magyarázta Ambrus György.
Gusztusos, finom és az illata is jó-egy kórházi menüről van szó. Fotó: Török János (galéria)
A prezentációs ebéden azt kaptuk csütörtökön, amit a betegek is: a normál menüt kóstolhattuk meg, zöldséglevest kínáltak kockatésztával, a főétel pedig sertéskaraj volt „Budapest" módra petrezselymes burgonyával tálalva. Kollégáimmal együtt megállapítottuk, az étel valóban finom volt, persze dobott rajta a különleges tálalás is.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tiszavirágot is megöli a szúnyogirtó szer, de vigyáznak rájuk

A tiszavirágot is megöli a szúnyogirtó szer, de vigyáznak rájuk
A tiszavirágzást mindenki várja és szereti - ahogy a szúnyoggyérítést is. Na de mi történik, ha a… Tovább olvasom