Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

Hetvenhat nyelven őriz bibliákat Norbert

Szeged - Nyelvészkutató, pénztáros és idegenvezető a 27 esztendős, szegedi Kiss Norbert, aki 5 kontinensről 76 nyelven gyűjtött össze Bibliát. Kincseit a Móra-múzeum tárlatán mutatja be péntektől február 22-éig.
A 27 esztendős Kiss Norbertet kiskora óta lázba hozzák a nyelvek. Nyolc éve az egyetem nyelvészet és finnugor szakpárja miatt költözött Ecserről Szegedre. Azt mondja, hívő lévén és mert a Biblia ingyen beszerezhető könyv a nyelvtanulásához, főként e-mailben keres meg államfőket, bibliaszövetségeket, egyházi alapítványokat. Legelső szerzeménye 10 éve érkezett a finn köztársasági elnöknőtől. Azóta 76 nyelven szedett össze Szentírást a szegedi gyűjtő.

Az izlandi Biblían, a holland Bijbel, a grönlandi Biibili, a finn Raamattu, a norvég Bibelen, a fidzsi Ai Vola Tabu ott sorakozik a polcán. Kiss Norbert mutat különlegességet: a yap nyelvűben fordítva van, az Újszövetség után következik az Ószövetség. A leghosszabb szavakat a grönlandiban találta, a legszebb betűket a grúzban. Leghosszabban a walesi utazott, két éven át. Legbüszkébb az udmurtra, amit a fordítója dedikált a magyar nyelvzseninek. Egyet hiányol: a lovári kiadást Ecseren hagyta.

Kiss Norbert: Török, albán és skót fordításra fáj a fogam. Fotó: Karnok Csaba
Kiss Norbert: Török, albán és skót fordításra fáj a fogam.
Fotó: Karnok Csaba

Nyelvész kutatómunkát a szegedi mesterséges intelligencia kutatóintézet pályázatainál kap, nyáron idegenvezetőként dolgozik, közben két éve áthidaló megoldásként egy hipermarket pénztárosa. Azt mondja, nem esik le a gyűrű az ujjáról, és a napi robotban is megtalálja az élvezetet: előfordul, hogy hét nyelven beszél a vevőkkel egy műszakban.

Öt kontinens kincsei

Bibliát őriz Kiss Norbert 45 európai nyelven: angol, német, holland, fríz, izlandi, feröeri, svéd, norvég, dán, finn, észt, északi-számi, karjalai, komi, udmurt, meänkieli, orosz, ukrán, bolgár, belorusz, lengyel, cseh, szlovák, szlovén, horvát, szerb, francia, olasz, spanyol, portugál, romans, román, katalán, ír, walesi, cornish, tatár, görög, grúz, grönlandi, máltai, baszk, breton, litván, kolta-számi. 13 ázsiai nyelven: tagalog, thai, kínai, japán, koreai, burum-mindik, mende, kazak, vietnami, arab, újhéber, siawi, tok-pisin. 10 afrikai nyelven: moore, sóna, szuahéli, mbai, tigringa, uzena, afrikaans, lingala, herero, kinyarwanda. 5 óceániai nyelven: maori, tokelan, szamoai, fidzsi, yap. 3 amerikai nyelven: navajo, csibcsa, haiti kreol.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Juhász Sándor három percig ült a lékben

Sándorfalva - A kemény téli hidegben jólesik egy forró fürdő – a sándorfalvi Juhász Sándor… Tovább olvasom