Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Hódít a retro a szegedi vendéglátóhelyeken

Szeged - A retrostílus néhány éve nemcsak az öltözködésben, a zenében, hanem a lakberendezésben, az enteriőralakításban is hódít. Szegeden sorra nyílnak a hatvanas-hetvenes-nyolcvanas évek hangulatát idéző éttermek, szórakozóhelyek.
A retro szó hallatán sok szegedinek először a belvárosi táncos-zenés szórakozóhely jut eszébe. A névválasztás is arra utal, hogy a tulajdonosoknak nem titkolt célja volt a régi hangulatok felidézése. Ezt mutatja a berendezés egy része, és persze a nosztalgiabulikon felcsendülő régi slágerek is.

– A belső dizájn tükrözi a retrostílust, ezt kevertük az új vonalakkal – mondta Paszternák Zoltán, a Centrál Kávézó és Retro Klub üzletvezetője. A színek kiválasztásában is a retrós hangulat megteremtésére törekedtek. A hetvenes-nyolcvanas évek lakásaiból nem hiányozhatott a tapéta, amely a diszkó falain is visszaköszön, persze mai divatszínekben, erős barnában és narancssárgában. A múltidéző érzést fokozzák a lampion alakú hosszúkás lámpák is.

Szegedi fiatalok a Tisza Lajos körúti pubban – ők még meg sem születtek, amikor ez a tévé működött. Fotó: Frank Yvette

A Tisza Lajos körúti Jam Pub berendezése bizonyára nosztalgiát kelt azokban, akik az itt díszítőelemként használt jó öreg első generációs fekete-fehér televízión nézték Láng Vince kalandjait. De akad itt régi szódásszifon és lámpabura is.

– A falakra eredeti hetvenes-nyolcvanas évekbeli moziplakátok kerültek. A székek és az asztalok is több mint húszévesek, de van, amelyik még idősebb. Az egyik például száz éves. Ez a Coca-Cola pedig 1987-es – mutatta a bontatlan üdítőt Kovács Rita üzletvezető, aki elmondta, a natúr téglafalak miatt egy percig sem volt kérdéses, hogy retrostílusban rendezik be a helyet. A bútorokat és a dísztárgyakat bolhapiacokon és régiségkereskedőknél találták: láttunk köztük narancssárga alapon fekete csíkos vázát, porcelánkutyát és Traubi-szódás üveget.

A retrostílus nemcsak divatos, de költségkímélő megoldás is, hiszen akár a nagymama kidobott bútora is hangulatos dizájnelemként szolgálhat.
Az alsóvárosi Garaboncziás néhány berendezését például lomtalanításkor szerezték be a tulajdonosok.

– A fő szempont nem az volt, hogy ezek a bútorok olcsók, hanem az, hogy rendkívül kényelmesek. Otthonos hangulatot árasztanak, és sokszor kényelmesebb bennük ücsörögni, mint egy extradrága dizájnos bárszékben – magyarázta Czirák Zsolt tulajdonos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szegedi James Bond az őrült majomról

Szeged - Dezertőr lett, mikor először tevőlegesen is kifejezte politikai véleményét Szent-Györgyi… Tovább olvasom