Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Ismét puskaporos a levegő az algyői iskolában

Nyílt levélben fordult az algyői Fehér Ignác Általános Iskola szülői munkaközössége az igazgatói posztra pályázó Gondáné Pál Ildikóhoz: ne akarjon intézményvezető lenni a nagyközségben. Az iskolába 400 gyerek jár, szüleik, nagyszüleik közül eddig 639-en kérik ugyanezt.
„Nem szeretném, ha Gondáné Pál Ildikó lenne az algyői Fehér Ignác Általános Iskola intézményvezetője" – ezt az egymondatos kérdőívet írta alá néhány napon belül 639 szülő és nagyszülő, akinek gyermeke vagy unokája az algyői iskolába jár. A szignókat az intézmény szülői munkaközössége és a Tegyünk közösen az algyői iskoláért! közösség tagjai gyűjtötték össze.

Ahogy azt többször megírtuk, az algyői iskola igazgatói posztja körül két éve puskaporos a levegő. Ekkor járt le Iván Zsuzsanna korábbi vezető mandátuma, aki tovább szerette volna igazgatni az iskolát. A kiírt pályázatra ő és Gondáné Pál Ildikó jelentkezett.

Akkor a közalkalmazotti közösség egyértelműen a korábbi igazgatónő pályázata mellett foglalt állást. Az EMMI végül mindkét pályázatot alkalmatlannak találta. Iván Zsuzsanna, akit korábban a Nemzeti Pedagógus Kar alkalmasnak talált arra, hogy egy munkacsoport tagja legyen, és tapasztalatával segítse az ország pedagógusait, nem pályázott többet.

Az egyik igazgatóhelyettes vállalta a megbízott intézményvezetői státuszt, majd az újabb igazgatói posztra immár hárman pályáztak.

A három pályázat közül Horváthné Kunstár Andrea természettudományi szerkesztő és Talla Szilvia technika–informatika szakos tanár pályázatát az előzetes véleményformálásra jogosult összes szervezet, többek között a tantestület, a szülők és a polgármesteri hivatal is támogatta.

Gondáné Pál Ildikó pályázatát akkor is elutasították. Az EMMI a három közül végül egyik pályázatot sem támogatta, majd pár héttel ezután tavaly március 1-jével egy évre mégis megbízták Kunstár Andreát az intézmény vezetésével.
Algyő Fehér Ignác Általános Iskola 639 aláírást gyűjtöttek, hogy ne Gondáné Pál Ildikó legyen az intézmény vezetője. Képen:Forgóné Canjavec Eszter Fotó: Török János

Ez a mandátum járt le most. Az igazgatói posztra Kunstár Andrea mellett újra pályázik Gondáné Pál Ildikó: a tanári karban 2 támogató voks mellett 34-en szavaztak ellene. Kunstár Andreát 33 kollégája szeretné továbbra is az igazgatói pozícióban látni, 3-an ellene voksoltak. Az EMMI július 10-éig bírálja el a két pályázatot.

A véleménynyilvánításra jogosultak álláspontja nem köti a döntéshozót, aki a hatályos szabályok alapján nem köteles megindokolni a választását.

– Ettől függetlenül a 639 aláírást elküldjük Balog Zoltánnak, az Emberi Erőforrások Minisztériuma vezetőjének és Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkárnak – közölte Greksáné Kurucz Irma, az algyői szülői munkaközösség vezetője.

Az iskolában 400 gyerek tanul, a szülői, nagyszülői aláírások száma ennek fényében igen magas. A nyílt levelet megküldik Gondáné Pál Ildikónak is. Arra kérik, ha tényleg fontos neki az algyői gyerekek élete és fejlődése, akkor vonja vissza pályázatát.

– A sok elutasításból meg kell értenie: a nagyközség szülői közösségének és az iskola tanárainak többsége nem akar vele együtt dolgozni – mondta Kurucz Irma.

 – Én nem kaptam még kézhez semmilyen levelet. Tudom, hogy gyűjtöttek aláírásokat, de látatlanban nem akarok reagálni rá. Jobb lett volna, ha először hozzám jutnak el a kérdőívek. A pályázatot már beadtam, nem vonom vissza. Azért tanultam, hogy alkalmas legyek egy igazgatói tisztségre, amiről nem helyben döntenek majd – mondta lapunknak Gondáné Pál Ildikó.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mielőtt magára engedi a brutális UV-sugárzást, fussa át velünk a hétvége szomorú híreit!

Mielőtt magára engedi a brutális UV-sugárzást, fussa át velünk a hétvége szomorú híreit!
Nem csak az idő rontotta el a szünidő első hétvégéjét: a megyében hárman is életüket vesztették… Tovább olvasom