Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Kézmosás: fél percig, szappannal

Szeged - Étkezés előtt és vécéhasználat után – két alkalom, amikor „kötelező" kezet mosni. A hétköznapi higiéniát otthon kell megtanítani a gyereknek, de az óvó nénik is figyelmeztetik a kicsiket az alapos kézmosásra.
- Azért kell kezet mosni, hogy ne legyünk betegek! – válaszolták a Garam Utcai Óvoda Pillangó és Törpök csoportjának 5-6 éves csöppségei, amikor azt kérdeztük tőlük, miért fontos a kézmosás. Csütörtökön volt ugyanis a kézmosás világnapja: az UNICEF magyar bizottságának kezdeményezésére vezették be, idén volt az első hazánkban.

– Én naponta többször is megmosom a kezemet, például reggel, akkor is, amikor kimegyünk, és akkor is, amikor bejövünk, meg délben, meg pisilés után is – sorolta Andó Anasztázia óvodás. De az óvó nénik is kérdezgetik őket, nehogy valaki elfelejtse.

– Megtanítjuk nekik például a folyékony szappan használatát, és hogy szárazra kell törölniük a kezüket. 3-4 éves kor alatt rögzülnek ezek a szokások – magyarázta Fodorné Balla Gyöngyi, a tagóvoda vezetője.

Étterem, iskola, iroda, kórház – néhány munkahely, ahol igen sokan megfogják a kilincset, csapot rajtunk kívül, ezért érdemes odafigyelni a saját higiéniánkra. Semmelweis Ignác felfedezése óta ismerhetjük a kézmosás jelentőségét, még életeket is menthet ez az egyszerű mozdulatsor. Kovács Ferenc kistérségi tiszti főorvos azt mondta, elsősorban otthon kell megtanítani a gyereket a rendszeres kézmosásra.

A Garam Utcai Óvodában azt is megtanítják a gyerekeknek, hogyan mossanak kezet. Fotó: Karnok Csaba
A Garam Utcai Óvodában azt is megtanítják a gyerekeknek, hogyan mossanak kezet.
Fotó: Karnok Csaba

– Minden étkezés előtt és a vécéhasználat után ajánlott a kézmosás, illetve minden olyan tevékenység után, amelynek során beszennyeződött a kezünk, és úgy gondoljuk, hogy biológiailag veszélyes lehet ránk – magyarázta a szakember, hozzátéve, hogy ezzel körülbelül 90 százalékban megelőzhető például a táplálkozás közben kialakuló fertőzés.

– Gyakran mosok kezet, nem csak a „kötelező" alkalmakkor – árulta el Szilvássy Dóra marketingasszisztens. – Villamossal járok, a kapaszkodás után koszosnak érzem a kezemet, és ha hazaérek, a fürdőszobába vezet az első utam.

Nem mindegy, hogyan

A legtöbben helytelenül használják a mosdót, és téves elképzeléseik vannak az alapos kézmosás menetéről. A szakemberek szerint a helyes kézmosás 4 fontos részből áll: be kell nedvesíteni a kezet. Utána legalább 15-30 másodpercen keresztül kell dörzsölni a szappant az egész kézfejen, az ujjak közötti területeket és a körmöket is beleértve. Folyó víz alatt kell eltávolítani a szappant, végül az a legjobb, ha papírtörlőt használunk, mert a nedves textiltörölközőkben örömmel tanyáznak további baktériumok. Ha nyilvános helyen mosunk kezet, akkor a csapot is a papír segítségével kell elzárni, és ha lehet, a kilincset se puszta kézzel fogjuk meg!

Olvasóink írták

 • 3. Zotty 2009. október 17. 19:08
  „Azt is meg kellene tanitani a gyerekeknek, hogy ne folyassak a vizet vegig a kezmosas alatt. Csap megnyit, kez benedvesit, csap elzar, beszappanoz, megmos, csap megnyit, csap elzar.”
 • 2. flexsnake 2009. október 17. 16:12
  „,,Villamossal járok, a kapaszkodás után koszosnak érzem a kezemet, és ha hazaérek, a fürdőszobába vezet az első utam."
  Aminek semmi értelme ha már megfogta a kilincset és a csapot is... :D
  Gyakorlatilag képtelenek az emberek sterílre varázsolni a kezüket. Kézmosás után is hemzseg a kéz a kórokozóktól.”
 • 1. Szecskamester 2009. október 17. 14:04
  „Én szigorúan pisilés előtt mosok kezet.
  Az én kukim mindig patyolattiszta.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szájmaszkkal és zselével az influenza ellen

Szájmaszk, zselés kézfertőtlenítő és vitaminok tárháza segítheti mindazokat, akik nem kívánják igénybe venni a védőoltást. Tovább olvasom