Délmagyar logó

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 20°C | 30°C Még több cikk.

Korábban teljesen fiúiskola volt a Kiss Ferenc szakgimnázium, most egyre több lány akar erdész lenni

Szeged - Míg 15-20 évvel ezelőtt teljesen fiúiskola volt az erdészeti, ebben a tanévben már a két kilencedik osztályban összesen tizenhárom lány tanul a szegedi Kiss Ferenc Erdészeti Szakgimnáziumban.
A múlt héten a Kiss Ferenc Erdészeti Szakgimnázium tornacsarnokában folytatódott a kilencedikes diákok erdésztanulóvá avatási ceremóniája, amely két héttel ezelőtt a látványos Kárász utcai hajtóvadászattal kezdődött, amikor a Dugonics tér felől a Klauzál térre hajtották a dámvad-, gímszarvas- és vaddisznóbőrbe bújt kilencedikeseket, miközben faágakkal puskát imitálva lőttek rájuk.

Míg a tornateremben egymást váltották a vicces feladatok, Máhig Józsefet, az intézmény vezetőjét arról kérdeztük, mi lehet az oka annak, hogy egyre népszerűbb a lányok körében is az erdészeti iskola. – Korábban is az lett volna, de akkor egészségügyi korlátok miatt nem jöhettek. 15-20 évvel ezelőtt nyílt meg előttük ez a pálya, addig teljesen fiúiskola voltunk. Az első lány diákunk Németh Bettina volt, aki most az intézmény egyik tanára, jelenleg gyesen van – magyarázta az igazgató.
Korábban teljesen fiúiskola volt a Kiss Ferenc szakgimnázium, most egyre több lány lenne erdész. Fotó: Karnok Csaba - GALÉRIA
Az osztályfőnököktől megtudtuk, a 30 fős 9/a-ban öt, a 29 fős 9/b-ben nyolc lány tanul. 

A kiskunhalasi Simon Csenge ötödik osztályos kora óta erdésznek készül. – A papám vadász volt, kiskorom óta sokat jártam ki vele az erdőbe. Szerintem egyre több olyan lány van, aki nem a klasszikus, lányos tömegszakmákat – műkörmös vagy fodrász – szeretné tanulni. Jobban szeretek kint lenni a szabadban, mint valahol bent – indokolta pályaválasztását Csenge.
Korábban teljesen fiúiskola volt a Kiss Ferenc szakgimnázium, most egyre több lány lenne erdész. Fotó: Karnok Csaba - GALÉRIA
Az öttömösi Gubica Gréta mindig szerette a természet közelségét, majd annyira megtetszett neki az erdészetisek bemutatkozója, hogy nem volt kérdés, itt folytatja tanulmányait. – Az tetszik, hogy menni kell és csinálni. Nem szeretek egy helyben ülni – fogalmazott a Kiss Ferenc Erdészeti Szakgimnázium 9/b osztályos tanulója. Osztálytársa, a szegedi Petrov Anna családi indíttatásból választotta ezt a pályát. Nagybátyja, bátyja és unokatestvére is itt tanultak. Számára az is vonzó volt, hogy az erdészeti családiasabb, mint más iskolák.
Még várják a diákokat

Máhig József, a Kiss Ferenc Erdészeti Szakgimnázium igazgatója elmondta, február 15-éig várják a jelentkezőket az iskolába. Az intézményvezető úgy fogalmazott, a viszonylag alacsony tanulói létszám miatt itt minden diákra jut elég idő, sokat tudnak foglalkozni a gyerekekkel.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Környezetszennyezésünk miatt nem tudunk szánkózni: rendhagyó természetismeret-órán tanultak klímavédelmet

Környezetszennyezésünk miatt nem tudunk szánkózni: rendhagyó természetismeret-órán tanultak klímavédelmet
A klímatudatosság jegyében tartottak rendhagyó természetismeret-órát tegnap a szegedi Arany János iskolában. A gyerekek megtudhatták, miért környezetszennyezés kínai fokhagymát vásárolni, és azt is, miért tudnak keveset szánkózni. Tovább olvasom