Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

KRESZ módosítások: tábla jelzi a közúti forgalom ellenőrzését

Szeged - A jövőben a hatóságok mobil ellenőrzéskor akár járműforgalom elől elzárt területen, vagy megállást tiltó tábla ellenére is parkolhatnak.
KRESZ módosításokról szóló cikksorozatunkban már szóltunk arról, hogy több új jelzőtábla is figyelmezteti az autósokat a jövőben. Ezekről a táblákról beszélgettünk Pataki Bálint szakoktatóval, a Csillag Autósiskola ügyvezetőjével.

Az új változás szerint, amennyiben a korlátozott forgalmú övezet jelzőtáblát a lakott terület kezdete táblával együtt helyezik el, akkor az egész településre vonatkozik a korlátozás. - Így akarják csillapítani a forgalmat és biztosítani a lakók nyugalmát az üdülő övezetekben és más lakóterületeken.


Új tábla Magyarországon a torlódás veszélyt jelző tábla. - Ezeket a táblákat olyan helyeken alkalmazzák, ahol a nap bizonyos időszakában, vagy akár folyamatosan is torlódnak a járművek és így forgalmi akadályt képezhetnek. Távolságot és időt jelző kiegészítő táblával együtt is alkalmazható - hívja fel a figyelmet a szakember.

Szintén új táblaként került a KRESZ-be a magánút. Ezt a táblát csak mindkét irányból behajtani tilos táblával együtt szabad kihelyezni. A magánút kezelője dönt arról, hogy ezen a területen a KRESZ szabályai szerint kell-e közlekedni, azaz előfordulhat, hogy ilyen helyen az általános közlekedési szabályok nem érvényesek.

A gyermekszállítás tábla arra figyelmeztet, hogy az ilyen táblával (elől-hátul) felszerelt autóbusz vagy iskolabusz, ha elől-hátul vészvillogóval jelzi, hogy gyermekek be- és kiszállása folyamatban van, akkor ezek mellett csak fokozott figyelemmel és mérsékelt sebességgel szabad elhaladni.

A közúti forgalom ellenőrzése tábla jelentése, hogy az adott útszakaszra ellenőrző műszert telepítettek. Az átlagsebesség ellenőrző rendszerrel ellátott útszakasz kezdetét ez a tábla jelzi, és az ellenőrzött útszakasz végét ugyanez a tábla, egy piros csíkkal áthúzva.

- A rendelet módosítása a korábbiakkal ellentétben lehetőséget ad a hatóságnak, hogy mobil ellenőrzéskor olyan helyeken is felállhatnak (páldául járműforgalom elől elzárt területen, megállást vagy várakozást tiltó táblák hatálya alatt), ahol eddig a jogszabály ezt külön nem tette lehetővé.

Olvasóink írták

 • 13. savarjo 2010. január 30. 14:11
  „Az új KRESZ egyike veszélye a kerékpárosok egyirányó utcában -kijelőlt út estén szembe is haladhatnak!! Ezt a bolondságot még csakl megértem ha olyan helyen alkalmazzák ahol a közelben nincs kerékpár út, ott ahol messze van a következő utca, de ahol egyok sem, ott minek!???
  1. Elzárja a gépjárművek megállás, várakozás lehetőségét. 2. Szűkíti a közlekedési sávot, de ha nem, akkor miért is egyirányú az utca? 3.Nem láthatók az útburkolati jelek rossz időben. A keresztbe halaldó utakra is új veszélyt jelző táblát kell kihelyezni, ami tájékoztat, hogy az egyirányú úton ellenkező irányból kerékpáros is jöhet. Különösen fontos ez elsőbbségadás illetve jobbkéz szabály esetén!!!!!!!!5 Miért szükséges ez ott ahol 100 méterrel arréb ugyanúgy lehet haladni az ellenkző irányaba?
  Miért tettem fel ezeket a kérdéseket illetve szólok hozzá ? Szegeden a Pacsirta és Föltámadás utcában élőben megnézhetők, tapasztalhatók amiket itt leírtam. Csak azért, hogy az új KRESZ-t már itt alkalmazzák?
  Hangsúlyozom: minkét járművet használom!! Látom a veszélyeket és kicsit ismerem a KRESZ-t, de minden kerékpáros ismeri?”
 • 12. uborka 2010. január 29. 16:39
  „hát erre mit lehet mondani,csak igy tovább kocsi hajhászok.nagy emberek ezek igaz,hogy a tv-ben valamilyen őrgy elsem tudta magyarázni a technikát.buta emberek ezek, munkahely szempontból merik állitani,hogy mennyi a tuljelentkező aki nemszereti a melót.az én cégemnél napi 10 fő jelentkező van,de szétveri a munkahelyet a hatóság és még ezek akarnak munkahelyet csinálni?????hazudik itt mindenki,aljas államban élünk.a pénz forog fönn,gyalázatos kishitű iroda kukacokkal van tele minden állami munkahely.gennyes agysorvadt irodisták. hát mit várunk tőlük.???????????????????????????????”
 • 11. Mathiasking 2010. január 29. 16:25
  „Mit tehet a rendőr, ha az utas lézer nyalábbal zavarja a mérőberendezés működését?
  Ugyanis ezt nem tiltja a KRESZ!

  Haladunk a totalitárius rendőr állam megvalósítása felé. Túljelentkezés van a rendészeti iskolákban! Bravó! Mindenki utál dolgozni, csak a b@szogatás megy mindenütt!”
 • 10. lamatic 2010. január 29. 16:22
  „mit kell írni, tipikus csináltunk valamit ami eddig is így volt, de így látszik hogy dolgozunk.....”
 • 9. Vega 2010. január 29. 15:42
  „még csak 9 komment? ja nincs benne bicikli :-)”
 • 8. CID 2010. január 29. 14:39
  „55 km6h-nál még szerintem nem kell eladni a házat :)meg 95-nél sem.”
 • 7. CID 2010. január 29. 13:56
  „Nagyon helyes, a sok önjelölt sumit meg kell büntetni. Persze azért azon dolgozhatnának, hogy ne legyenek kivételek.”
 • 6. nyomdasz63 2010. január 29. 12:41
  „Egy volt kollégámnak megvan még a fénykép, mikor dorozsmán a "beton"-nal szemben az AHN-s ladán hátulra román rendszámot drótoztak,úgy fotóztak ! Jó,ez vagy 15 éve volt!”
 • 5. phz 2010. január 29. 12:29
  „Igen eddig is így volt:
  http://wanted.hu/police/police.htm”
 • 4. Besenyő_Pistabácsi 2010. január 29. 12:29
  „Erre a figyelmeztető táblácskára kíváncsi leszek, de ha jól olvasom akkor csak a telepített műszereket fogják előjelezni, a mobil traffikat nem!”
 • 3. kiokushyn 2010. január 29. 11:48
  „Mi ebben az újdonság? A trafis autók eddig is sokszor tiltott helyen állatak alattomos módon vadászva.”
 • 2. richifater 2010. január 29. 11:17
  „Megint bele rúgnak egyet az autósokba.”
 • 1. benq 2010. január 29. 10:48
  „eddig is meg-meg álltak a tafis autók mangánterületen meg más tiltott helyen ......”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bejárták a 640 milliós új múzeumi raktárbázist

Egyelőre minden tárgy dobozokban, becsomagolva hever a Móra Ferenc Múzeum 640 millió forintból felépült új raktárbázisán. Tovább olvasom